Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice: u gradskoj blagajni 27,3 milijuna kuna – nastavak kapitalnih investicija

Objavljeno:

- dana

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica izglasan je proračun za 2019. godinu u iznosu od 27,3 milijuna kuna.

Proračun je predstavila gradonačelnica Dragica Ratković, istaknuvši pritom kako se vodilo računa o ravnomjernom ulaganju u sve segmente života u Varaždinskim Toplicama.

Pravi potezi

– Proračun ne predstavlja samo građenje i velike kapitalne projekte već sve segmente društvenog života. Ova gradska vlast je u više navrata svojim potezima potvrdila da su joj djeca i mladi visoko na listi prioriteta. Stoga smo proračunom za 2019. godinu predvidjeli brojna izdvajanja upravo za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje. Povećali smo iznos za novorođenu djecu, koji je dosad iznosio maksimalnih 2000 kuna. Sada će roditelji za prvo dijete u obitelji dobiti 2000 kuna, za drugo 3000, za treće 5000, a za četvrto i svako sljedeće 7500 kuna.

Nastavljamo sa sufinanciranjem boravka djece u dječjim vrtićima bez obzira na to je li riječ o gradskom ili privatnom dječjem vrtiću. Roditeljima ostaje doplata od 500 kuna do pune ekonomske cijene, dok su ranije morali izdvajati po 650 kuna. Također, nastavljamo s uređenjem senzorne dvorane u Dječjem vrtiću „Tratinčica“, projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna – istaknula je gradonačelnica Ratković.

Grad nastavlja i s financiranjem produženog boravka za djecu u osnovnim školama, a učitelji i mentori koji prate učenike na natjecanjima nastavit će dobivati pune iznose dnevnica i ostale troškove. Osigurano je i oko 400.000 kuna za stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za sve redovne studente s područja Grada. – Bitno je istaknuti da smo za kulturu, programe i udruge u kulturi osigurali 500.000 kuna. Jednaki iznos namijenjen je za sport i Vatrogasnu zajednicu, dok će sve ostale udruge na raspolaganju imati 200.000 kuna. Za rad Crvenog križa i Gorske službe spašavanja u proračunu je osigurano 65.000 kuna – dodala je Ratković.

Za održavanje komunalne infrastrukture, u koju spadaju svi javni prostori, ceste, dječja i sportska igrališta, u Gradu su osigurali 3 milijuna kuna. Preostalih 12,75 milijuna kuna bit će utrošeno na građenje i druge komunalne investicije.

– Puno je velikih projekata koje smo započeli, a koji će se nastaviti i u sljedećoj godini. Želim istaknuti nastavak radova na grobnoj kući u Rukljevini i projekt Aglomeracije, za koji smo ovog trenutka osigurali 650.000 kuna, odnosno 5,77 posto ukupnih troškova. Od kapitalnih investicija planirana je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija i proširenje javne rasvjete, ukupne vrijednosti 910.000 kuna. Projekt reciklažnog dvorišta vrijedan je 3 milijuna kuna, uređenje Trga Republike Hrvatske 1,3 milijuna, revitalizacija Perivoja Marije Ružičke Strozzi 1,2 milijuna, dok smo za sanaciju klizišta na širem gradskom području osigurali 750.000 kuna – rekla je gradonačelnica Ratković.

Pomoć

Grad nastavlja i sa subvencioniranjem poljoprivredne proizvodnje. Dok su ove godine subvencije mogla dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva za plasteničku proizvodnju, u 2019. godini pomoći će se pčelarima u širenju proizvodnje i promocijama na pčelarskim sajmovima.

– Mnogo je aktivnosti koje se ne vide u proračunu, a za koje je potrebno puno energije i angažmana kako bismo ih uspješno realizirali. Tako radimo na izmještanju dalekovoda kako bi zemljište postalo zanimljivo potencijalnim investitorima i pripremamo projektnu dokumentaciju za obilaznicu s priključkom na naš budući autobusni kolodvor – zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Život i društvo

‘Život na vagi’ preselio se u Međimurje: ‘Probudim se svako jutro i pomislim da sam u raju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova sezona ‘Života na vagi’, osim snažne volje i ustrajnosti novih 16 kandidata, opet će pokazati ljepote jednog kraja Lijepe Naše. Još jednom ekipa je smještena u mjestu bogate kulture, povijesti i mnoštva prirodnih ljepota, ovaj put Međimurju!

Na krajnjem sjeveru Hrvatske snimanje je u punom jeku, a treneri Mirna Čužić i Edo Mehmedović te kandidati već su se naviknuli na novu svakodnevicu, javlja RTL.

Njihov novi dom nalazi se u neposrednoj blizini Toplica Sveti Martin koje nude wellness i bazene, kilometarske pješačke staze, sportske terene, a okruženi su prekrasnom prirodom…

-Kad sam vidjela gdje ćemo biti smješteni, poželjela sam da me netko uštipne jer sam mislila da sanjam. Oduševile su me kućice koje su u skladu s prirodom. Volim drvo i takvo uređenje interijera daje mi osjećaj topline i doma. Ali i cijeli okoliš je predivan; stari mlin, potočić posred kampa i gusto zelenilo koje ga okružuje idealno su okruženje koje treba i nama, a posebno kandidatima nakon napornih treninga. No svugdje gdje je lijepa priroda, vidim samo raj za dušu – rekla je Mirna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi su pozvani na „6. španciranje po Varaždin Bregu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec, pod pokroviteljstvom Općine, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizira „6. španciranje po Varaždin Bregu“.

Početak programa i okupljanje sudionika je u subotu, 22. lipnja, u 16:30 sati u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ruta šetnje je 5 kilometara uz tri postaje za osvježenje i druženje.

Kotizacija je 10 eura, a uključuje majicu s otisnutim logom Općine, udruge i nazivom programa, čašu, etui te gulaš i piće uz živu glazbu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje