Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice: u gradskoj blagajni 27,3 milijuna kuna – nastavak kapitalnih investicija

Objavljeno:

- dana

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica izglasan je proračun za 2019. godinu u iznosu od 27,3 milijuna kuna.

Proračun je predstavila gradonačelnica Dragica Ratković, istaknuvši pritom kako se vodilo računa o ravnomjernom ulaganju u sve segmente života u Varaždinskim Toplicama.

Pravi potezi

– Proračun ne predstavlja samo građenje i velike kapitalne projekte već sve segmente društvenog života. Ova gradska vlast je u više navrata svojim potezima potvrdila da su joj djeca i mladi visoko na listi prioriteta. Stoga smo proračunom za 2019. godinu predvidjeli brojna izdvajanja upravo za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje. Povećali smo iznos za novorođenu djecu, koji je dosad iznosio maksimalnih 2000 kuna. Sada će roditelji za prvo dijete u obitelji dobiti 2000 kuna, za drugo 3000, za treće 5000, a za četvrto i svako sljedeće 7500 kuna.

Nastavljamo sa sufinanciranjem boravka djece u dječjim vrtićima bez obzira na to je li riječ o gradskom ili privatnom dječjem vrtiću. Roditeljima ostaje doplata od 500 kuna do pune ekonomske cijene, dok su ranije morali izdvajati po 650 kuna. Također, nastavljamo s uređenjem senzorne dvorane u Dječjem vrtiću „Tratinčica“, projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna – istaknula je gradonačelnica Ratković.

Grad nastavlja i s financiranjem produženog boravka za djecu u osnovnim školama, a učitelji i mentori koji prate učenike na natjecanjima nastavit će dobivati pune iznose dnevnica i ostale troškove. Osigurano je i oko 400.000 kuna za stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za sve redovne studente s područja Grada. – Bitno je istaknuti da smo za kulturu, programe i udruge u kulturi osigurali 500.000 kuna. Jednaki iznos namijenjen je za sport i Vatrogasnu zajednicu, dok će sve ostale udruge na raspolaganju imati 200.000 kuna. Za rad Crvenog križa i Gorske službe spašavanja u proračunu je osigurano 65.000 kuna – dodala je Ratković.

Za održavanje komunalne infrastrukture, u koju spadaju svi javni prostori, ceste, dječja i sportska igrališta, u Gradu su osigurali 3 milijuna kuna. Preostalih 12,75 milijuna kuna bit će utrošeno na građenje i druge komunalne investicije.

– Puno je velikih projekata koje smo započeli, a koji će se nastaviti i u sljedećoj godini. Želim istaknuti nastavak radova na grobnoj kući u Rukljevini i projekt Aglomeracije, za koji smo ovog trenutka osigurali 650.000 kuna, odnosno 5,77 posto ukupnih troškova. Od kapitalnih investicija planirana je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija i proširenje javne rasvjete, ukupne vrijednosti 910.000 kuna. Projekt reciklažnog dvorišta vrijedan je 3 milijuna kuna, uređenje Trga Republike Hrvatske 1,3 milijuna, revitalizacija Perivoja Marije Ružičke Strozzi 1,2 milijuna, dok smo za sanaciju klizišta na širem gradskom području osigurali 750.000 kuna – rekla je gradonačelnica Ratković.

Pomoć

Grad nastavlja i sa subvencioniranjem poljoprivredne proizvodnje. Dok su ove godine subvencije mogla dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva za plasteničku proizvodnju, u 2019. godini pomoći će se pčelarima u širenju proizvodnje i promocijama na pčelarskim sajmovima.

– Mnogo je aktivnosti koje se ne vide u proračunu, a za koje je potrebno puno energije i angažmana kako bismo ih uspješno realizirali. Tako radimo na izmještanju dalekovoda kako bi zemljište postalo zanimljivo potencijalnim investitorima i pripremamo projektnu dokumentaciju za obilaznicu s priključkom na naš budući autobusni kolodvor – zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje