Festival je trajao od 10. do 16. srpnja. Grad Varaždin i Hrvatsku predstavilo je 27 članova Varaždinskoga folklornog ansambla pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Međimurja i bunjevačkih Hrvata. – Festival dosta podsjeća na naš Špancirfest, samo s folklorom u glavnoj ulozi. Bilo bi lijepo kada bismo takav festival folklora imali i u Varaždinu – rekao je Tim Hrvaćanin, plesni voditelj.

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je od 10. do 16. srpnja na Schlitzerländer Trachtenfestu, najvećemu njemačkom festivalu folklora. Festival se održava svake dvije godine drugog vikenda u srpnju u gradiću Schlitzu u saveznoj državi Hessen, a organizira ga udruga „Heimat- und Trachtenfestverein Schlitzerland“ u suradnji s lokalnom folklornom skupinom Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis.

Dragocjeno iskustvo

Varaždinski folklorni ansambl prva je folklorna skupina iz Hrvatske koja je sudjelovala na Schlitzerländer Trachtenfestu. Grad Varaždin i Hrvatsku u Njemačkoj je predstavilo 27 članova Varaždinskoga folklornog ansambla pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Međimurja i bunjevačkih Hrvata. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj Ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelji Vjekoslav Risek i Matija Auker.

VFA je prva folklorna skupina iz Hrvatske koja je sudjelovala na Schlitzerländer Trachtenfestu

– Susreli smo članove Trachtengilde iz Schwalenberga, s kojima njegujemo dugogodišnje prijateljstvo. Na njihovu festivalu gostovali smo 2008., 2012. i 2016. godine. Upoznali smo članove skupine De Beekscheepers, koja ima vlastiti festival folklora u Scheeßelu. Jako su im se svidjeli naši nastupi, voljeli bismo gostovati kod njih 2021. godine. Upoznali smo i jedan bračni par iz Švedske koji već 40 godina, od 1979., dolazi na svako izdanje Trachtenfesta u Schlitzu – istaknuo je Pjerino Hrvaćanin, umjetnički voditelj Varaždinskoga folklornog ansambla.

Gradić Schlitz tijekom nekoliko dana Festivala posjeti više od 70.000 gledatelja

Osim VFA-a, na Festivalu su sudjelovale i folklorne skupine iz Brazila, Cipra, Češke, Grčke, Meksika, Portugala i Hamburga te nekoliko puhačkih orkestara, kao i domaći Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis, koji ima više od 150 aktivnih te čak 500 pasivnih članova.

Impresivne brojke

Gradić Schlitz, u kojem živi oko 5000 ljudi, odnosno 10.000 s okolnim selima, tijekom nekoliko dana Festivala posjeti više od 70.000 gledatelja. Ovogodišnju festivalsku paradu, koja je bila održana u nedjelju, 14. srpnja, na ulicama je pratilo više od 20.000 gledatelja iz cijele Njemačke, uključujući i brojne folkloraše.

Festival ima čak osam pozornica – dvije za održavanje folklornog programa te šest za live glazbu i DJ-eve. Folklorne programe na pozornicama na Marktplatzu i u šatoru na starom školskom igralištu pratilo je između 1000 i 1500 gledatelja.

Tim Hrvaćanin, plesni voditelj s bogatim iskustvom folklornih nastupa, oduševljen je Festivalom te navodi da je to najbolji festival na kojem je bio.

– Cijeli grad se za vrijeme Schlitzerländer Trachtenfesta pretvori u pozornicu. Kamo god krenete, u koje god doba dana ili noći, naletjet ćete na nekakvu svirku i ogromnu količinu odlično raspoloženih ljudi. Dosta podsjeća na naš Špancirfest, samo s folklorom u glavnoj ulozi. Bilo bi lijepo kada bismo takav festival folklora imali i u Varaždinu – govori Tim Hrvaćanin i dodaje: – Ponosni smo što smo na Schlitzerländer Trachtenfestu predstavljali grad Varaždin i Hrvatsku, a zadovoljstvo je još veće uzmemo li u obzir da smo prvi hrvatski folklorni ansambl u povijesti koji je sudjelovao na ovom festivalu. Gostovanjem smo ujedno okrunili 20. obljetnicu Ansambla, koju smo krajem prošle godine proslavili rasprodanim koncertom u HNK-u u Varaždinu.

Kao kod kuće

Tradicionalno je i smještanje gostujućih folklornih skupina kod obitelji iz Schlitza i okolnih sela. Tako su članovi VFA-a bili ugošćeni kod obitelji u selima Pfordt i Fraurombach, a domaćini su, kažu, vrlo ponosni što svoje domove mogu podijeliti s ljudima iz cijelog svijeta.

– Bilo nam je stvarno lijepo, svi su prema nama bili iznimno ljubazni, ponašali su se prema nama kao prema članovima vlastitih obitelji – istaknula je Dora Trogrlić, plesačica u Ansamblu.

Prijam kod konzula RH

Svoj je dojam o nastupu VFA-a izrekao i generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu Vedran Konjevod na svečanom prijmu kod gradonačelnika Schlitza Alexandra Altstadta u staroj Gradskoj vijećnici u subotu, 13. srpnja.

– Varaždinski folklorni ansambl je imao vrlo zapažen nastup, koji je njemačka publika nagradila burnim pljeskom. I uistinu je bila oduševljena viđenim. Uvjeren sam da će nastup VFA-a ostati u dugom sjećanju žiteljima grada Schlitza – istaknuo je generalni konzul Konjevod.

Festival je službeno završio u ponedjeljak, 15. srpnja, i to u „25 sati“ – tradicija je da zadnjeg dana Festivala program traje sat vremena duže, a slobodno vrijeme tijekom boravka u Njemačkoj članovi VFA-a iskoristili su za razgledavanje Schlitza i najstarije destilerije u Njemačkoj te gradova Fulde i Nürnberga.

U kolovozu novi nastupi u Češkoj

Već za manje od mjesec dana Varaždinski folklorni ansambl očekuje još jedna turneja. Od 14. do 19. kolovoza sudjelovat će na Međunarodnom folklornom festivalu (Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV) u Šumperku u Češkoj. Na jednom od najvećih čeških festivala sudjelovat će uz folklorne skupine iz Kostarike, Rumunjske, Poljske, Slovačke, Gruzije i Tajvana. S obzirom na malo vremena između dviju turneja, predstavit će se sličnim programom kao i na Schlitzerländer Trachtenfestu, s već uvježbanim koreografijama.

Svi zainteresirani VFA-u se mogu pridružiti od 16. rujna, kada počinju upisi novih članova, te već iduće godine putovati s Ansamblom. Članovi Ansambla dostupni su na adresi Anina 11 u Varaždinu svakog ponedjeljka, srijede i petka u 19.30.

Komentari

Komentara