Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski i međimurski kuhari odlaze na Kulinarsku olimpijadu u Stuttgart

Objavljeno:

- dana

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ primili su članove Regionalnog tima kuhara Varaždinske županije koji će od 2. do 7. veljače ove godine u Stuttgartu predstaviti svoja kulinarska i slastičarska umijeća na najstarijem, najvećem i najraznovrsnijem međunarodnom kulinarskom natjecanju u svijetu – Kulinarskoj olimpijadi.

Članovi tima mladi su kuhari iz poznatih restorana s područja Varaždinske i Međimurske županije predvođeni kapetanom tima Marinom Pozderom te pod mentorstvom dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog i predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča.

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek istaknuo je kako se od svakog natjecanja očekuju određeni rezultati, no u ovom slučaju najvažnije je sudjelovati.

– Ne mislim pritom sudjelovati kao puki promatrač, već kao medij koji može apsorbirati određene ideje, naučiti nešto novo, a sve u svrhu promocije Varaždinske županije i njene enogastronomije, odnosno naših tradicionalnih autohtonih proizvoda po čemu smo prepoznati i priznati u Hrvatskoj, a kuhari su upravo taj medij koji omogućuje da se za naše proizvode čuje i izvan granica Republike Hrvatske – rekao je pročelnik Vincek zaželjevši kuharima puno uspjeha na natjecanju te se zahvalio Udruzi kuhara Varaždinske županije na dobroj višegodišnjoj suradnji, a sve s ciljem promocije i zaštite tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije kako u Hrvatskoj, tako i izvan granica.

Dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je kako će se ove godine na Kulinarskoj olimpijadi kroz razne kategorije predstaviti preko 3000 kuhara i slastičara iz cijeloga svijeta.

– Bit će to veliki skup struke na jednom mjestu, mogućnost edukacije kroz međusobne razgovore, prezentacije i promocije i mislim da je to vrijedno iskustvo za ove mlade ljude iz Varaždinske županije od kojih neki na ovakvo natjecanje idu prvi put. Inače, mi kao Udruga kuhara Varaždinske županije već 20-tak godina odlazimo na ovakva velika natjecanja kao što su Svjetski kulinarski kup ili Kulinarska olimpijada. Osim promocije naših tradicionalnih jela i namirnica, kao i cijele Varaždinske županije, kuhari sudjelovanjem na takvim natjecanjima na neki način dobiju „vjetar u leđa” i kasnije u svojim restoranima mogu na temu tradicionalnih proizvoda pripremati naša jela, ali u rangu svjetskih trendova u gastronomiji – izjavio je Damir Crleni.

Kapetan tima Marin Pozder, inače chef u Restoranu Nobel rekao je kako su pripreme, iako duge i naporne, dobro tekle.

– Svi mi radimo u restoranima, tako da smo treninge odrađivali nakon posla. Stoga nam je zbog samog tempa bilo ponekad naporno, ali mislim da smo se dobro pripremili i očekujemo najbolje rezultate. Pripremat ćemo naša tradicionalna jela, od tradicionalnih namirnica, ali na jedan moderan način jer nam je u interesu Varaždinsku županiju predstaviti u najboljem svjetlu – zaključio je Marin Pozder.

Regionalni tim Varaždinske županije čine:

MARIN POZDER – Restaurant Nobel

VEDRANA HRASTOVEC SEDLAR – Restaurant The Family

AMOS NOVAK – Restaurant Terbotz

IVAN FOT – Restaurant The Family

DINO VESELIĆ – Restaurant The Family

DARIO RODEŠ – Restaurant Nobel

KARLO ŠTORGA – Restaurant Bedem

LJILJANA SEDLANIĆ – Hotel Trakošćan

BOJAN BOHORČ – predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije

DAMIR CRLENI – dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje