Povežite se s nama

Život i društvo

Dan otvorenih vrata: Maturanti otkrivali tajne studiranja na Sveučilištu sjever

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

Maturanti varaždinskih srednjih škola jučer su, povodom Dana otvorenih vrata, saznali sve o studentskom životu na Sveučilištu Sjever.

Ured za potporu studentima, razvoj karijere i cjeloživotno učenje Sveučilišta Sjever organizirao je Dan otvorenih vrata. Putem raznih radionica svi posjetitelji, od kojih je naviše bilo maturanata varaždinskih srednjih škola, saznali su sve o studijskim programima na Sveučilištu Sjever, razgledali su prostore i opremu te razgovarali s profesorima i studentima. Time su iz prve ruke doznali kako izgleda život na Sveučilištu Sjever.

– Ovo je četvrta godina da Sveučilište Sjever u Varaždinu organizira Dan otvorenih vrata, a namijenjeni su prvenstveno svim maturantima i učenicima trećih razreda srednjih škola zato što je i jedan od ciljeva privući što više studenata na Sveučilište Sjever – izjavila je Jelena Ivelić, voditeljica Ureda za razvoj karijere (alumni), potporu studentima i cjeloživotno učenje.


U sklopu Dana otvorenih vrata održana je i radionica gdje je kroz videozapis i iskustva bivših učenika svim zainteresiranim predstavljeno Sveučilište. Radionici su se pridlužili gosti iz Erasmus projekta koji su došli iz Ukrajine, a podijelili su iskustva studiranja u toj zemlji. Završila je nagradnom tombolom u kojoj je deset posjetitelja dobilo kišobrane u boji Sveučilišta.

– Isto tako, svaki odjel na Sveučilištu imao je jednu radionicu, pa su se tako mogli vidjeti primjerice razne laboratorije i tiskaru te kabinete za studij njege – rekla je Ivelić.

Ured za potporu studentima, razvoj karijere i cjeloživotno učenje bavi se budućim, sadašnjim i trenutnim studentima Sveučilišta Sjever. – Radimo na tome da se na Sveučilište upiše što više studenata, a kada jednom učenici upišu ovaj fakultet, pomažemo im da se osjećaju dobrodošlo i da shvate neka osnovna pravila studiranja – dodala je Ivelić.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić/Sveučilište Sjever

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati