Povežite se s nama

Život i društvo

Dan otvorenih vrata: Maturanti otkrivali tajne studiranja na Sveučilištu sjever

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

Maturanti varaždinskih srednjih škola jučer su, povodom Dana otvorenih vrata, saznali sve o studentskom životu na Sveučilištu Sjever.

Ured za potporu studentima, razvoj karijere i cjeloživotno učenje Sveučilišta Sjever organizirao je Dan otvorenih vrata. Putem raznih radionica svi posjetitelji, od kojih je naviše bilo maturanata varaždinskih srednjih škola, saznali su sve o studijskim programima na Sveučilištu Sjever, razgledali su prostore i opremu te razgovarali s profesorima i studentima. Time su iz prve ruke doznali kako izgleda život na Sveučilištu Sjever.

– Ovo je četvrta godina da Sveučilište Sjever u Varaždinu organizira Dan otvorenih vrata, a namijenjeni su prvenstveno svim maturantima i učenicima trećih razreda srednjih škola zato što je i jedan od ciljeva privući što više studenata na Sveučilište Sjever – izjavila je Jelena Ivelić, voditeljica Ureda za razvoj karijere (alumni), potporu studentima i cjeloživotno učenje.


U sklopu Dana otvorenih vrata održana je i radionica gdje je kroz videozapis i iskustva bivših učenika svim zainteresiranim predstavljeno Sveučilište. Radionici su se pridlužili gosti iz Erasmus projekta koji su došli iz Ukrajine, a podijelili su iskustva studiranja u toj zemlji. Završila je nagradnom tombolom u kojoj je deset posjetitelja dobilo kišobrane u boji Sveučilišta.

– Isto tako, svaki odjel na Sveučilištu imao je jednu radionicu, pa su se tako mogli vidjeti primjerice razne laboratorije i tiskaru te kabinete za studij njege – rekla je Ivelić.

Ured za potporu studentima, razvoj karijere i cjeloživotno učenje bavi se budućim, sadašnjim i trenutnim studentima Sveučilišta Sjever. – Radimo na tome da se na Sveučilište upiše što više studenata, a kada jednom učenici upišu ovaj fakultet, pomažemo im da se osjećaju dobrodošlo i da shvate neka osnovna pravila studiranja – dodala je Ivelić.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić/Sveučilište Sjever

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje