Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogasci u Lepoglavi morali bježati pred vatrom i ostaviti opremu za sobom

Foto: DVD Kamenica/Facebook

Objavljeno:

- dana

Vatrogasci se na svom poslu izlažu opasnosti, a dokaz tome je posljednja objava DVD-a Kamenica na Facebooku.

Naime, paljenje zapuštenih površina uzelo je maha. Zbog neodgovornog ponašanja nekih građana i vatre koja se širila uglavnom dobrovoljni vatrogasci bili su izloženi opasnosti te su se snašli kako su najbolje znali u opasnoj situaciji. DVD Lepoglava je javio da se istog dana borio s nizom požara na obraslim površinama.

Vatrogasci iz Lepoglave, Višnjice i Kamenice u subotu, 26. ožujka, oko 16 sati primili su dojavu o požaru otvorenog prostora u Varaždinskoj ulici u Lepoglavi, kod TMT-a.

Kamenički vatrogasci pohitali su na teren s velikim i malim navalnim vozilom te sedam vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije vidimo da je požar zahvatio veliko područje te da je već u razbuktaloj fazi. U dogovoru s DVD-om Lepoglava i DVD-om Višnjica koji s nama sudjeluju na intervenciji, zauzimamo pozicije kako bi požar što brže i učinkovitije stavili pod kontrolu. Ipak, u jednom trenutku više ne uspjevamo zadržati poziciju te uspjevamo pobjeći s vozilima ostavljajući nezanemarivu količinu opreme iza nas. Nakon iznimnih napora svih vatrogasaca i potrošene znatne količine opreme, požar je stavljen pod kontrolu te slijedi povratak u vatrogasni dom u 20:20 sati – objavio je DVD Kamenica na Facebooku.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje