Povežite se s nama

Život i društvo

Vatrogaskinje DVD-a Donja Voća uzor su suradnje žena u vatrogastvu

Objavljeno:

- dana

Sve djevojčice sanjaju o tome da postanu hrabre, snažne i neovisne žene. Ima li boljeg načina da to ostvare nego da postanu vatrogaskinje?

Žene su jake, hrabre i snalažljive osobe, te uvijek spremne na pružanje pomoći potrebitima. Podršku koje vatrogaskinje pružaju jedna drugoj, spremnost da saslušaju jedna drugu, te pronađu zajedničkim snagama rješenje za situacije u sklopu djelovanja DVD-a Donja Voća, važno je kao i poticati ostale žene da se odvaže i postanu vatrogaskinje.

Šest operativki Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća, izradile su projekt na temu “Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac”. Cilj projekta je suradnja i poticanje što boljeg i efikasnijeg rada žena u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pronalaženje rješenja problematike u kojoj se nalaze, te promicanje dobrovoljnog i humanitarnog rada žena u sklopu društva.

Da bi se realizirao projekt, napravile su radionicu u trajanju od 16. do 18. rujna koja je bila održana u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani, a sam projekt financiran je iz programa i projekta od interesa za opće dobro koje provode udruge Varaždinske županije i Općine Donja Voća. U sklopu financiranja projekta za operativne članice DVD Donja Voća nabavljena je adekvatna oprema – odijela za gašenje šumskih požara, kacige i radni opasači.

U projektu su sudjelovali žene iz DVD-a Novi Marof, DVD-a Donji Kneginec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Rečica-Matica, te kao organizatori DVD Donja Voća.

U sklopu radionice izrađena je anketa na temu “Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu”, drugi dio radionice bio je na temu “Dobre i loše strane – žene u vatrogastvu”.

Iako se u društvu još uvijek susrećemo s diskriminacijom žena u vatrogastvu, na radionici bilo je i vrlo pozitivnih komentara, pohvala i prijedloga daljnjeg uključivanja žena u rad vatrogastva, što dokazuje da kolege vatrogasci podržavaju sudjelovanje žena u radu DVD-a. Jedan dio radionice bio je i prezentacija na temu “Vatrogasna oprema – položaj žene u vatrogastvu”.

Sudeći prema osobnim saznanjima i komentarima sudionica još uvijek u velikoj mjeri nemaju sve operativke adekvatnu zaštitnu opremu za sudjelovanje na intervencijama. Radionicu su završile obradom provedene ankete na temu “Stereotipi i predrasude – žene u vatrogastvu”.
Uspjeh navedene radionice završen je lijepim odgovorom na pitanje: “Kakve su reakcije okoline kada na intervenciju izađe žena? Ispod maske svi smo jednaki”.

– Neka nam upravo taj komentar bude vodilja za sve aktivnosti kako u sklopu naših dobrovoljno vatrogasnih društava tako i općenito u životu. Zahvaljujemo Ladislavu Tuku, Tomislavu Horvatu, te našem predsjedniku društva DVD Donja Voća Josipu Cingesaru, što su nam uz svoju podršku pomogli u realizaciji projekta. Isto tako zahvaljujemo se našim kolegicama sudionicama projekta na sudjelovanju i riječima podrške. Nadamo se da ovaj projekt neće biti nešto što je bilo, pa prošlo, već neki novi početak djelovanja svih ženskih članica dobrovoljnih vatrogasnih društva – poruka je iz DVD-a Donja Voća.

Vatrogaskinje DVD-a Donja Voća Melanie Premužić, Julijana Martan, Glorija Smontara, Mateja Kokot, Marina Gregur i Lucija Kučina podijelile su priče o svom vatrogasnom put i gdje vide profesiju u budućnosti.

Život i društvo

U Varaždinskim Toplicama obilježeno 250 godina od izgradnje kapele Svetog Duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama je tradicionalnom svetom misom na Duhovski ponedjeljak obilježena 250. obljetnica izgradnje kapele Svetog Duha u Varaždinskim Toplicama.

Svetu misu tim je povodom predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s biskupom u miru Jurajem Jezerincem, a bili su prisutni i velečasni Stjepan Mostečak, župnik u Sračincu, prečasni Vlado Kolarić, župnik u Strahonincu, zatim tajnik varaždinskog biskupa, velečasni Marko Domiter, te domaći župnik, velečasni Siniša Dudašek.

Kako je istaknula ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović, kapela sv. Duha zaštićeno je kulturno dobro.

– Ove godine slavi ukupno 250 godina postojanja baštinskog objekta u današnjem stanju – rekla je Vlahović, dodajući kako su u periodu od 2015. do 2023. godine provedena istraživanja te radovi na samome objektu, sve s ciljem obnove kao kulturnog i sakralnog spomenika.

Značaj kapele sv. Duha istaknula je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice mogu se pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, među time je i kapela sv. Duha. Grad kontinuirano ulaže u sve kulturne građevine, pa su tako značajna sredstva uložena i u sanaciju kapele. Cilj nam je sačuvati i obnoviti našu kulturnu baštinu kako bismo ju ostavili u nasljeđe budućim naraštajima, ali i doprinijeti većoj turističkoj vrijednosti našega grada – rekla je gradonačelnica Ratković.

Izložba o povijesti kapele i arheološkim nalazima

Dodajmo da će u kapeli sv. Duha u Varaždinskim Toplicama u subotu, 25. svibnja, u 17 sati biti postavljena prigodna izložba „In kamenie” o povijesti kapele i arheološkim nalazima, kao i izložba slika, fotografija i razglednica s motivom kapele.

Svi ste pozvani doći na ovu izložbu koju organizira Župa sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama u suradnji sa Zavičajnim muzejem Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Mali Bukovec jedini zastupao Varaždinsku županiju na susretu vatrogasnih puhačkih orkestara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara.

Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.


Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

– Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva- rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize.

Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje