Povežite se s nama

Međimurje

Veliki skok, vodene igre, zabava i country-rock

Objavljeno:

- dana

Dan europske Amazone

Što sve Drava znači Varaždincima teško je opisati, ali pokušat ćemo: duge spokojne šetnje njezinim obalama, romantične vožnje čamcima, mjesto nastanka brojnih ribičkih priča, ali i električne energije. I da, osvježenje u ljetnim mjesecima. Upravo su ove nedjelje, 12. srpnja, mnogi obožavatelji Drave spojili ugodno s korisnim te se od visokih temperatura rashladili skokom u tu dragu rijeku. 

No nije to bio bilo kakav skok, već je u nedjelju varaždinski Rafting klub Matis u suorganizaciji WWF-a i drugih partnera organizirao Big Jump (Veliki skok) u rijeku Dravu kojim je obilježen treći „Dan europske Amazone“.

Skok, igre, zabava

Veliki skok bio je glavni dio proslave u kojoj su sudionici simultano u više europskih i hrvatskih gradova skočili ili zaplivali u rijeke točno u 15 sati. U Varaždinu je sudjelovalo pedesetak skakača, a proslava je održana kod nekadašnjih Dravskih bazena. Osim u Varaždinu, koji se ove godine prvi put pridružio europskoj inicijativi, proslava je održana na još četiri hrvatske lokacije, u Osijeku, Vukovaru, Križnici i Legradu.

Nakon Velikog skoka uslijedile su zabavne vodene igre i utrke u rafting čamcima na koje se prijavilo osam peteročlanih ekipa, a sve je vodio poznati glumac Jan Kerekeš, koji je dan dodatno ispunio smijehom. Od popratnih sadržaja valja istaknuti odbojku na pijesku, kutak za klince, stolni tenis, izložbu fotografija Foto kluba Varaždin te fotografa i istraživača Gorana Šafreka. Za ludu zabavu i ples do kasnih noćnih sati bio je zadužen country-rock bend Picksiebner.

Europska Amazona

Nastao kao produkt WWF-ovog projekta stvaranja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, „Dan europske Amazone“ slavi ljepotu zdravih rijeka i ističe prirodne vrijednosti budućeg prekograničnog rezervata koji se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju. Taj će rezervat biosfere, poznat pod nazivom “europska Amazona”, postati najveće europsko prekogranično zaštićeno područje pod UNESCO-ovom zaštitom.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje