Povežite se s nama

Međimurje

Velikih srca ne nedostaje

Objavljeno:

- dana

PREPOZNALI IH

Kao jedna od posljednjih aktivnosti u tekućoj kalendarskoj godini, uz već tradicionalni – 17. po redu  – Sajam dobrote, u okviru posljednjeg dana prvog polugodišta u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održana je svečanost dodjele županijske nagrade za volontiranje u 2016. godini.

Prema pravilniku, ona se ove godine sastojala od novčane nagrade u iznosu 500 kuna za najboljeg volontera i 1.000 kuna za najbolju organizaciju volontiranja i diplome. Dobitnicima, koji su kandidirani putem javnog natječaja otvorenog do 15. prosinca, nagrade je uručio župan Međimurske županija Matija Posavec. Nagrada za volontiranje, koju Međimurska županija dodjeljuje 6. put, uručena je dobitnicima u sklopu osebujnog sajma koji organiziraju čakovečki gimnazijalci. Najvolonterkom Međimurja u 2016. godini proglašena je 30-ogodišnja Klaudija Kozol iz Lopatinca, kandidatkinja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, dok je za najorganizatora volontiranja proglašena Udruga “Pomoć neizlječivima”. Potonja je, podsjećamo, od 2015. godine partner u projektu “Volonteri u palijativnoj skrbi”, koji sufinancira EU iz europskih socijalnih fondova. Prilikom uručivanja nagrada, međimurski župan Matija Posavec je naglasio da je volonterstvo u Europskoj uniji nešto standardno.

– Kod nas još uvijek prevladava mistika oko toga, te smo u Međimurskoj županiji uspostavili nagradu kako bi javnost senzibilizirali za volonterizam. To je novi standard života. Imamo u Međimurju velika srca koja utkaju svoje vrijeme u širenje životnog optimizma – rekao je Posavec, dodavši da je riječ o vrijednosti koju volonteri svakodnevno pokazuju svojim požrtvovnim radom.

Novčane nagrade i priznanja je najvolonterima uručio župan Međimurske županije Matija Posavec

Inače, među nominiranima za ovogodišnju nagradu za volontiranje našao se i Centar za mlade Čakovec, CeZaM, čijim je predstavnicima uručena plaketa. Svečanost dodjele nagrada i priznanja je, baš poput spomenutoga šarenog izdanja Sajma dobrote, prošla u živom adventskom duhu. To ne čudi, jer je riječ o veselom događaju kojim gimnazijalci već niz godina prikupljaju novac u humanitarne svrhe i na poseban način obilježavaju zadnji dan nastave u prvom polugodištu. Tema ovogodišnjeg Sajma bile su poznate televizijske serije. Stoga su učionicama i hodnicima škole zablistala poznata lica s TV ekrana – od likova iz Igre prijestolja, Uvoda u anatomiju, Dva i pol muškarca, Mućki i Zvjezdanih staza pa sve do Spužva Boba. Učenici su na domišljat način spojili blagdanske motive s onima iz serija koje su predstavljali i ponudili razne ručno rađene proizvode na štandovima. Ponuda je bila široka – kolači, topli sendviči, domaći sokovi i likeri, ukrasi (svijeće, ukrasi za bor, čestitke), a moglo se posjetiti i frizerski i kozmetički salon ili se fotografirati ispred posebnih paravana.

Ispričnice najtraženije

Velik dio donacija prikupljen je aukcijom ispričnica, za koje se pokazalo da su vrlo tražena roba među gimnazijalcima, turnirom u gamingu i prodajom srećki za tombolu, na kojoj su se i ove godine dijelili raznoliki i neuobičajeni darovi. Prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Odjelu pedijatrije Županijske bonice Čakovec za kupnju gastroskopa i fondu “Prijatelj prijatelju”. Sajam je i ove godine privukao mnogo ljudi, ne samo učenike i profesore nego i roditelje, učenike drugih škola te bivše gimnazijalce, kojima se povratkom u ovu obrazovnu ustanovu uvijek bude lijepe uspomene.

17. izdanje Sajma dobrote bila je prigoda da se učenici dobro zabave, a prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Županijskoj bonici i fondu “Prijatelj prijatelju”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje