Povežite se s nama

Međimurje

Velikih srca ne nedostaje

Objavljeno:

- dana

PREPOZNALI IH

Kao jedna od posljednjih aktivnosti u tekućoj kalendarskoj godini, uz već tradicionalni – 17. po redu  – Sajam dobrote, u okviru posljednjeg dana prvog polugodišta u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održana je svečanost dodjele županijske nagrade za volontiranje u 2016. godini.

Prema pravilniku, ona se ove godine sastojala od novčane nagrade u iznosu 500 kuna za najboljeg volontera i 1.000 kuna za najbolju organizaciju volontiranja i diplome. Dobitnicima, koji su kandidirani putem javnog natječaja otvorenog do 15. prosinca, nagrade je uručio župan Međimurske županija Matija Posavec. Nagrada za volontiranje, koju Međimurska županija dodjeljuje 6. put, uručena je dobitnicima u sklopu osebujnog sajma koji organiziraju čakovečki gimnazijalci. Najvolonterkom Međimurja u 2016. godini proglašena je 30-ogodišnja Klaudija Kozol iz Lopatinca, kandidatkinja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, dok je za najorganizatora volontiranja proglašena Udruga “Pomoć neizlječivima”. Potonja je, podsjećamo, od 2015. godine partner u projektu “Volonteri u palijativnoj skrbi”, koji sufinancira EU iz europskih socijalnih fondova. Prilikom uručivanja nagrada, međimurski župan Matija Posavec je naglasio da je volonterstvo u Europskoj uniji nešto standardno.

– Kod nas još uvijek prevladava mistika oko toga, te smo u Međimurskoj županiji uspostavili nagradu kako bi javnost senzibilizirali za volonterizam. To je novi standard života. Imamo u Međimurju velika srca koja utkaju svoje vrijeme u širenje životnog optimizma – rekao je Posavec, dodavši da je riječ o vrijednosti koju volonteri svakodnevno pokazuju svojim požrtvovnim radom.

Novčane nagrade i priznanja je najvolonterima uručio župan Međimurske županije Matija Posavec

Inače, među nominiranima za ovogodišnju nagradu za volontiranje našao se i Centar za mlade Čakovec, CeZaM, čijim je predstavnicima uručena plaketa. Svečanost dodjele nagrada i priznanja je, baš poput spomenutoga šarenog izdanja Sajma dobrote, prošla u živom adventskom duhu. To ne čudi, jer je riječ o veselom događaju kojim gimnazijalci već niz godina prikupljaju novac u humanitarne svrhe i na poseban način obilježavaju zadnji dan nastave u prvom polugodištu. Tema ovogodišnjeg Sajma bile su poznate televizijske serije. Stoga su učionicama i hodnicima škole zablistala poznata lica s TV ekrana – od likova iz Igre prijestolja, Uvoda u anatomiju, Dva i pol muškarca, Mućki i Zvjezdanih staza pa sve do Spužva Boba. Učenici su na domišljat način spojili blagdanske motive s onima iz serija koje su predstavljali i ponudili razne ručno rađene proizvode na štandovima. Ponuda je bila široka – kolači, topli sendviči, domaći sokovi i likeri, ukrasi (svijeće, ukrasi za bor, čestitke), a moglo se posjetiti i frizerski i kozmetički salon ili se fotografirati ispred posebnih paravana.

Ispričnice najtraženije

Velik dio donacija prikupljen je aukcijom ispričnica, za koje se pokazalo da su vrlo tražena roba među gimnazijalcima, turnirom u gamingu i prodajom srećki za tombolu, na kojoj su se i ove godine dijelili raznoliki i neuobičajeni darovi. Prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Odjelu pedijatrije Županijske bonice Čakovec za kupnju gastroskopa i fondu “Prijatelj prijatelju”. Sajam je i ove godine privukao mnogo ljudi, ne samo učenike i profesore nego i roditelje, učenike drugih škola te bivše gimnazijalce, kojima se povratkom u ovu obrazovnu ustanovu uvijek bude lijepe uspomene.

17. izdanje Sajma dobrote bila je prigoda da se učenici dobro zabave, a prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Županijskoj bonici i fondu “Prijatelj prijatelju”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje