Povežite se s nama

Međimurje

Velikih srca ne nedostaje

Objavljeno:

- dana

PREPOZNALI IH

Kao jedna od posljednjih aktivnosti u tekućoj kalendarskoj godini, uz već tradicionalni – 17. po redu  – Sajam dobrote, u okviru posljednjeg dana prvog polugodišta u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec održana je svečanost dodjele županijske nagrade za volontiranje u 2016. godini.

Prema pravilniku, ona se ove godine sastojala od novčane nagrade u iznosu 500 kuna za najboljeg volontera i 1.000 kuna za najbolju organizaciju volontiranja i diplome. Dobitnicima, koji su kandidirani putem javnog natječaja otvorenog do 15. prosinca, nagrade je uručio župan Međimurske županija Matija Posavec. Nagrada za volontiranje, koju Međimurska županija dodjeljuje 6. put, uručena je dobitnicima u sklopu osebujnog sajma koji organiziraju čakovečki gimnazijalci. Najvolonterkom Međimurja u 2016. godini proglašena je 30-ogodišnja Klaudija Kozol iz Lopatinca, kandidatkinja Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, dok je za najorganizatora volontiranja proglašena Udruga “Pomoć neizlječivima”. Potonja je, podsjećamo, od 2015. godine partner u projektu “Volonteri u palijativnoj skrbi”, koji sufinancira EU iz europskih socijalnih fondova. Prilikom uručivanja nagrada, međimurski župan Matija Posavec je naglasio da je volonterstvo u Europskoj uniji nešto standardno.

– Kod nas još uvijek prevladava mistika oko toga, te smo u Međimurskoj županiji uspostavili nagradu kako bi javnost senzibilizirali za volonterizam. To je novi standard života. Imamo u Međimurju velika srca koja utkaju svoje vrijeme u širenje životnog optimizma – rekao je Posavec, dodavši da je riječ o vrijednosti koju volonteri svakodnevno pokazuju svojim požrtvovnim radom.

Novčane nagrade i priznanja je najvolonterima uručio župan Međimurske županije Matija Posavec

Inače, među nominiranima za ovogodišnju nagradu za volontiranje našao se i Centar za mlade Čakovec, CeZaM, čijim je predstavnicima uručena plaketa. Svečanost dodjele nagrada i priznanja je, baš poput spomenutoga šarenog izdanja Sajma dobrote, prošla u živom adventskom duhu. To ne čudi, jer je riječ o veselom događaju kojim gimnazijalci već niz godina prikupljaju novac u humanitarne svrhe i na poseban način obilježavaju zadnji dan nastave u prvom polugodištu. Tema ovogodišnjeg Sajma bile su poznate televizijske serije. Stoga su učionicama i hodnicima škole zablistala poznata lica s TV ekrana – od likova iz Igre prijestolja, Uvoda u anatomiju, Dva i pol muškarca, Mućki i Zvjezdanih staza pa sve do Spužva Boba. Učenici su na domišljat način spojili blagdanske motive s onima iz serija koje su predstavljali i ponudili razne ručno rađene proizvode na štandovima. Ponuda je bila široka – kolači, topli sendviči, domaći sokovi i likeri, ukrasi (svijeće, ukrasi za bor, čestitke), a moglo se posjetiti i frizerski i kozmetički salon ili se fotografirati ispred posebnih paravana.

Ispričnice najtraženije

Velik dio donacija prikupljen je aukcijom ispričnica, za koje se pokazalo da su vrlo tražena roba među gimnazijalcima, turnirom u gamingu i prodajom srećki za tombolu, na kojoj su se i ove godine dijelili raznoliki i neuobičajeni darovi. Prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Odjelu pedijatrije Županijske bonice Čakovec za kupnju gastroskopa i fondu “Prijatelj prijatelju”. Sajam je i ove godine privukao mnogo ljudi, ne samo učenike i profesore nego i roditelje, učenike drugih škola te bivše gimnazijalce, kojima se povratkom u ovu obrazovnu ustanovu uvijek bude lijepe uspomene.

17. izdanje Sajma dobrote bila je prigoda da se učenici dobro zabave, a prihod je ove godine namijenjen Županijskoj ligi protiv raka, Županijskoj bonici i fondu “Prijatelj prijatelju”

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje