Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Fanjki ili fojki – božićno-fašenjski kolači!

Objavljeno:

- dana

NAPOMENA: u tiskanom izdanju ovoga članka potkrala nam se pogreška te smo umjesto pojma “maternica” trebali upotrijebiti pojam “posteljica”. Ispričavamo se na nenamjernoj grešci.

Prehrana, a s vremenom i razvijena gastronomija, u kontinentalnoj su Hrvatskoj, pa tako i sjeverozapadnoj, vrlo važne.

Seljaci su se nekad oslanjali prvenstveno na proizvode do kojih su mogli doći vlastitom proizvodnjom pa se i prehrana razvijala tako što su prevladavali proizvodi koji su se mogli dobiti od životinja koje su kmetovi uzgajali na selištu: svinja, krava, peradi, koza, konja i ovaca. Naravno, u kontinentalnoj Hrvatskoj apsolutno su najbrojnije bile kokoši, patke, guske, svinje i krave, mada je bilo i drugih nabrojenih životinja, kao i divljači, no ipak se radilo o nešto egzotičnijem mesu i drugim proizvodima koje se nije toliko često konzumiralo.

Poderane gaće

Što se naše današnje teme tiče, ona nije vezana uz meso, ali često kao desert ide uz druga zimska jela koja jesu. To ne mora nužno biti slučaj, s obzirom na činjenicu da se mogu poslužiti i kao samostojno jelo, nevezano uz bilo što drugo. Riječ je, naravno o – fanjkima. Dok su u nekim kajkavskim krajevima poznati pod imenom “krpe” ili “fojki”, diljem regije slični kolači nose brojne druge nazive: kroštule, listarići, poderane gaće… Od gotovo istih sastojaka prave se i krafne, uštipci te fritule.

Naziv “fanjak” iskrivljen je mađarski pojam za takve slastice (slične krafnama) koji glasi “fánk”. Hrvatski jezični portal kao definiciju navodi da se radi o “slatkišu od duguljasto razvučena tijesta pečenu u ulju”, a mađarski naziv, koji su preuzeli ljudi u krajevima blizu granice s Mađarskom, također je iskrivljen njemački pojam “Pfannenkuchen” (ili “Pfannkuchen”). To doslovno znači “kolači iz tave”, a istim nazivom označavaju se palačinke!

Spomenimo još i da se isti pojam u mađarskom koristi za kolut na glavi što ga nose žene kao znak udaje – poveznica između tih dvaju predmeta možda bi mogao biti oblik potonjega koluta. Jedan od raširenijih pojmova je i “kroštula”, što je venetskoga podrijetla. Podsjećamo, venetski jezik pripada galoitalskoj skupini te se njime govori na sjeveroistoku Italije, u Istri, dijelovima Slovenije, ali i Brazilu!

Posteljica=palačinka?

Kad smo se već prisjetili i palačinki, dodajmo da je u njemački (“Palatschinke”) pojam stigao iz češkoga jezika (“palačinka”), u češki iz mađarskoga (“palacsinta”), a u mađarski iz rumunjskoga (“placinta”). U rumunjski se pak “ušuljao” iz latinskoga jezika te je srodan pojmu “placenta”, što označava posteljicu! Naime, latinska placenta u taj je jezik ušla iz starogrčkoga, u kojem je “plakóenta” sinonim za vrstu plosnatoga kolača, jedne vrste tortice (latinski “plax” = “plosnat”).

Tko bi rekao da dobro poznati pojmovi, s kojima se svakodnevno susrećemo, mogu imati toliko neočekivano “obiteljsko stablo”?

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje