Povežite se s nama

Međimurje

Poboljšanje pristupa pitkoj vodi: Hrvatska je bogataš, ali se mora mijenjati odnos prema rijekama

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Iako je voda obnovljivi resurs, iznimno je važno njezino štedljivo korištenje. To posebno vrijedi za pitku vodu jer osim što je nema u neograničenim količinama, nije jednako dostupna svim ljudima. Voda je nužna za život kakav poznajemo. O njoj ovise svi živi organizmi te su stoga zaštita okoliša i opskrba pitkom vodom postali glavni problem, ali i izazov za opstanak i razvoj planeta.

Vođeni i tom idejom, zastupnici Europskog parlamenta su tijekom plenarne sjednice raspravljali o zakonodavnom paketu o vodi. Bio je to odgovor na zahtjev više od 1,8 milijuna građana koji su potpisali prvu ikada uspješnu europsku građansku inicijativu. Zastupnici su dali potporu nastojanjima za poboljšanje pristupa pitkoj vodi za sve Europljane.

– Prema podacima Eurostata iz 2019. godine, Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u Europskoj uniji, dok ju je UNESCO-ovo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora smjestilo među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta. Prema konzumaciji vode iz slavine, Hrvatska se smjestila na treće mjesto ljestvice Europske agencije za okoliš. To je potvrda da je u voda u Hrvatskoj zdrava i kvalitetna, a to prepoznaju i naši građani. Ulaganje u infrastrukturu i promicanje odgovornog ponašanja građana preduvjeti su očuvanja kvalitete vode i njezine isporuke krajnjim korisnicima – istaknula je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

U Hrvatskoj se trenutno grade sustavi vodoopskrbe i odvodnje u duljini od nekoliko tisuća kilometara, što je više nego ikada, a radovi se većim dijelom financiraju sredstvima iz fondova EU. Hrvatskoj je za te potrebe dostupno 1,05 milijardi eura i dodatnih 250 milijuna za projekte navodnjavanja i zaštite od poplava. Tvrtka Hrvatske vode je pripremila projekte vrijedne 3,3 milijarde eura, kojima bi se pola milijuna hrvatskih građana priključilo na poboljšani sustav vodoopskrbe, a čak 2,4 milijuna građana na poboljšani sustav pročišćavanja voda.

Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

No, da bi se i u budućnosti osigurale dovoljne količine pitke vode, mora se voditi briga i o zaštiti vodotoka. Dovoljne količine vode o vodotocima ne jamče samo očuvanje njihova zdravlja, već i pružaju uvjete za život brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Upravo na nedosljednost hrvatske politike u tom segmentu upozoravaju brojne okolišne udruge.

Kao jedan od posljednjih primjera je nastavak eksploatacije rijeke Drave, iako je riječ o prostoru zaštićenom s različitih međunarodnih razina. Vađenje pijeska i šljunka kod Selnice Podravske u Koprivničko-križevačkoj županiji te kod Osijeka, prema mišljenju okolišnih udruga, kosi se s trima europskim direktivama: Direktivom o staništima, Direktivom o pticama i Direktivom o vodama. Drava je višestruko zaštićeno područje: kao Regionalni park Mura-Drava, UNESCO Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav i kao dio ekološke mreže NATURA 2000, zbog čega je neophodno procijeniti mogući utjecaj bilo kojeg zahvata na sve ciljne vrste i staništa.

Dok politika svojim propisima i zakonima pokušava pronaći idealna rješenja, stanje na terenu dokazuje da je potrebno još puno truda da bi se stekli uvjeti zadovoljenja ljudskih potreba s jedne strane te bioraznolikosti i održivosti s druge.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje