Povežite se s nama

Život i društvo

Veselo Vincekovo 21. siječnja u Novom Marofu i Beretincu: dobra muzika, špek, kobase i vino

Objavljeno:

- dana

Slavi se Vincekovo

Subota, 21. siječnja, veliki je praznik za vinogradare. Tog se datuma slavi blagdan sv. Vinka, a dosad su proslave Vincekovog najavljen iz Beretinca i Novog Marofa.

U Bertincu će se za Vincekovo pobrinuti lokalna VIV-BER Udruga. Svečani početak rezidbe vinove loze i tradicionalno prvo druženje vinogradara počinje u 13 sati u Planinarskom domu Ledinec i nastavlja se u vinogradu Ivana Piskača. Druženje se nastavlja u vinogradu Ivana Piskača.

Marofski vinogradari i voćari blagdan sv. Vinka će slaviti na otvorenom, u Kališču iznad Remetinca.

Program u organizaciji Udruge voćara i vinogradara Pinta Novi Marof počinje Božjom riječju u podne. Poslije molitve će remetinečki župnik Josip Pavlek u društvu rektora bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, Anđelka Košćaka, blagosloviti vinograd i vinogradare. Simbolični obred rezidbe trsa obaviti će se u vinogradu Stjepana Hajduka.

Nakon tog, službenog dijela, počinje veselica. Za štimung će se pobrinuti „Fiškali“ iz Budinšćine, a Pinta će sve goste počastiti vinskim gulašom,kotlovinom, špekom, kobasicom i jegerom na ražnju te kuhanim i svježim vinom.  Za besplatnu gozbu treba samo kupiti čašu s natpisom „Vincekovo 2017. Kališće-Cecelj“, koja će koštati 30 kuna ili kriglek za kuhano vino po 20 kuna.  

Za još bolju atmosferu će se pobrinuti gosti kuburaši – „Gromovi Zagorja“ iz Tuheljskih Toplica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice za 10 beba isplatio 34.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Grad Varaždinske Toplice i u 2021. godini nastavlja s mjerama demografske obnove isplatom jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, a u ovogodišnjem proračunu za to je rezervirano 150.000 kuna.

U proračunu Grada Varaždinskih Toplica za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini 2000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za druge dijete, za treće dijete 5.000 kuna, a za svako daljnje dijete u obitelji 7.500 kuna.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovo je pokazatelj kako se radi na populacijskoj politici. Uz brojne projekte na kojima radimo vezane za škole i vrtiće, one će dobiti pravi smisao tek poticanjem nataliteta – rekla je gradonačelnica, te istaknula kako će se sredstva za najmlađe u proračunu uvijek naći, jer, kako ističe, na mladima svijet ostaje.

U razdoblju od 01.01.2021. do 31.03.2021. godine ukupno je prema podnijetim zahtjevima roditelja isplaćeno 34.000 kuna i to za 10-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

U navedenom razdoblju podneseno je 10 zahtjeva – za prvo dijete u obitelji podnesena su 4 zahtjeva i isplaćeno je 8.000 kuna, za drugo dijete u obitelji podnesena su dva zahtjeva i isplaćeno je 6.000 kuna dok su za treće dijete u obitelji podnesena 4 zahtjeva i isplaćeno je 20.000 kuna.

Nastavite čitati