Povežite se s nama

U fokusu

Ako JPP prođe, zaposlenici Grada morat će potpisati izjavu o tajnosti svih podataka!

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE DANAS O JPP-U

Nakon Varaždinske županije, gradova Novi Marof i Ivanec te općina Sveti Ilija i Martijanec, čija su vijeća prihvatila sporazum o (do)gradnji šest škola po modelu javno-privatnog partnerstva, odluku bi danas poslijepodne trebao donijeti i Grad Varaždin.

Uoči sjednice koja počinje u 16 sati, gradski vijećnici primili su novi prijedlog Sporazuma o realizaciji projekta JPP-a.

Nakon što je prošli ponedjeljak na to upozorio nezavisni vijećnik Robert Podolnjak, u novi prijedlog sada su uvršteni rokovi prema kojima će trajanje JPP projekta biti određeno ugovorom na rok od 27 godina, pri čemu će se na rok pripreme i građenja odnositi 2 godine, a na rok uporabe 25 godina.

Isto tako, iznosi JPP naknada ponešto su smanjeni kod svih šest škola.

U slučaju da varaždinski vijećnici prihvate tu verziju sporazuma, čini se da će se ponovno morati sazivati sjednice općinskih i gradskih vijeća te Županijske skupštine. Naime, preostalih pet općina, gradova te Županija usvojili su Sporazum u kojem uopće nije naveden rok trajanja JPP ugovora, ali i s različitim iznosima JPP naknada.

Ugovori opet s oznakom tajnosti

Iz varaždinskog HDZ-a, iz kojeg su u ponedjeljak ustvrdili da će inicirati raspisivanje referenduma u slučaju prolaska JPP-a, danas su pak upozorili na “Izjavu o čuvanju povjerljivosti podataka za projekt JPP: Varaždinska županija i Grad Varaždin – škole”.

– Izjavu o čuvanju povjerljivosti podataka trebali bi potpisati svi zaposlenici, odnosno oni koji bi imali kontakt s JPP-om. Vijećnicima nije dana na uvid Izjava, a oni bi trebali danas odlučivati o dogradnji škola – istaknuli su.

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak je još u ponedjeljak posebno upozorio da je najveći problem najnovijih JPP projekata činjenica da je komparator troškova tajan, a i da će ugovori opet nositi oznaku tajnosti.

Na konkretna pitanja – odgovora nema

Uoči nastavka sjednice Gradskog vijeća, mi smo od prof. dr. sc. Saše Marenjaka, autora Komparatora troškova javnog sektora za šest JPP projekata, pokušali dobiti odgovore na pitanja koja su prošli tjedan postavili vijećnici.

Zamolili smo ga da pojasni zbog čega su “rizici” u tradicionalnom modelu u slučaju šest škola na području Varaždinske županije čak 37 milijuna kuna viši u odnosu na gradnju po JPP-u, a pitali smo ga i na temelju čega se izračunava kapitalna vrijednost JPP projekta s obzirom da su “pale” kritike da je kapitalna vrijednost JPP-a čak 56 posto viša u odnosu na troškovnik po tradicionalnom modelu.

– Moram vas izvijestiti da ne mogu odgovoriti budući da je riječ o projektu koji je u tijeku te sukladno preuzetim obvezama prema naručitelju i Zakonu o javnoj nabavi nisam ovlašten za davanje odgovora na postavljena pitanja – odgovorio nam je prof. Marenjak.

Prof. Marenjak: JPP nije skuplji!

Napomeno je da je, kada su u pitanju JPP projekti, česti slučaj da se u medijima uspoređuju “kruške i jabuke”, a ne “kruške i kruške”.

– Još uvijek postoji vjerovanje da su to znatno skuplji projekti, nego kada bi se ti isti projekti realizirali klasičnim putem. Nažalost, to nije baš tako. Razlika je ogromna budući da se kod JPP ugovora ugovaraju ukupni životni troškovi građevina, u što su, osim troškova projektiranja i izgradnje (kapitalni troškovi), uključeni i troškovi financiranja, održavanja, zamjene istrošenih materijala i elemenata te često puta i troškovi uporabe (primjerice, struja voda, grijanje, usluge čišćenja, sigurnosti i slično), ali na razini od 25 do 30 godina uporabe tih građevina. Iz tog razloga evidentno je da se ovakvom krivom usporedbom izvode i potpuno krivi zaključci – ističe Marenjak.

Navodi da se i JPP model gradnje može kombinirati s fondovima EU.

– EU fondovi se mogu kombinirati i s tradicionalnim načinom izvedbe javnih građevina i s JPP ugovornim oblicima. Ali potrebno je razumjeti konzekvence odabira modela vezano uz tumačenje EUROSTATA i prekomjernog duga i deficita. JPP smanjuje javni dug i deficit, ako su projekti kvalitetno pripremljeni, a tradicionalni model ugovaranja povećava javni dug i deficit – napomenuo je.

Hoće li u to uvjeriti gradske vijećnike?

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje