Povežite se s nama

Međimurje

Više od 350 krampusa dolazi na “lauf” u Sveti Martin na Muri sa strašnim maskama

Objavljeno:

- dana

KRAMPUSLAUF 2017.

Osim po svetom Nikoli, koji djeci čizmice puni slatkišima i drugim darovima, vrijeme Nikolinja prepoznatljivo je i po njegovoj pratnji – strašnom krampusu. No, malo gdje u Hrvatskoj krampusima pridaju toliko pozornosti kao u Svetome Martinu na Muri.

Štoviše, ova strašna bića u Svetome Martinu imaju i svoju Udrugu „Svetomartinski krampusi“. Iako je Udruga službeno osnovana u proljeće 2010. godine, tradicija krampusa puno je dulja.

– Još kao djeca smo voljeli krampuse, njihove strašne maske i sve ono što ide uz njih. Nas nekoliko prijatelja počeli smo se maskirati u vrijeme Nikolinja po uzoru na krampuse iz Austrije. Obilazili smo inozemne okupljanja, gdje se rodila želja da nešto slično organiziramo i kod kuće – otkriva predsjednik „Svetomartinskih krampusa“ Neven Zadravec.
Tako je nastala ideja o Krampuslaufu, manifestaciji koja se ovog vikenda održava osmu godinu zaredom. Središte Svetog Martina nakratko će postati mjesto okupljanja najstrašnijih bića, barem tako dugo dok ne skinu maske s glave.

– Volimo se družiti i zabavljati te ljudima približiti jedan dio tradicionalne baštine ovog dijela Hrvatske i susjednih zemalja. Dolaze nam prijatelji iz Slovenije, Njemačke i Austrije, čak 350 krampusa. Bilo bi ih i više, ali smo iz tehničkih razloga morali ograničiti broj prijava na 25 grupa – kaže Zadravec.

I krampusi iz Svetog Martina često putuju Europom, dok su u pokladno vrijeme gosti brojnih hrvatskih fašničkih povorki. Njihove maske prava su mala remek-djela.

–  Sve se rade ručno od drva, rogovi su životinjski i prilično su skupe. Za jednu masku potrebno je odvojiti i do 5000 kuna te još toliko za odijelo. Možemo se pohvaliti da u Udruzi imamo 23 člana i svi su aktivni na „laufovima“. Od toga su četiri djevojke, a imamo i pomladak, sedam mladih krampusa, od kojih najmlađi ima tek pet godina. Oni će i ove godine otvoriti povorku Krampuslaufa – dodaje Zadravec.

Program započinje u petak koncertom pod šatorom popularnih Gazda i grupe Accord. Krampuslauf je na rasporedu u subotu od 18 sati, nakon čega se nastavlja druženje.

Izvor: SVETOMARTINSKI KRAMPUSI
Foto:

Međimurje

Općina Nedelišće i policija zajednički će razvijati sportsko-rekreacijske sadržaje za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni klub IPA Međimurje – Čakovec i Općina Nedelišće sklopili su sporazum o suradnji koji ima za cilj razvijanje sportsko-rekreacijskih sadržaja prvenstveno za djecu i mlade na prostoru Općine Nedelišće. Sporazum su potpisali predsjednik Regionalnog kluba IPA Međimurje – Čakovec Darko Dragičević i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Regionalni klub IPA Međimurje – Čakovec je član IPA-e, Međunarodne policijske udruge,  nepolitičke strukovne organizacije policajaca, osnovane s ciljem da se javnim djelovanjem pozitivno utječe na odnose između građana i policajaca i širi prijateljstvo među policajcima u svijetu. IPA Regionalni klub Međimurje – Čakovec najstariji je taka klub u Hrvatskoj koji je postavio temelje stvaranju nacionalnog udruženja i ostalih lokalnih klubova. Međimurska Udruga broji 310 članova.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo je bilo 6. prosinca u dječjim vrtićima „Vesela loptica“ i „Fijolica“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Grad Prelog, Studio VIPRO

U Dječjem vrtiću „Vesela loptica“ i Dječjem vrtiću „Fijolica“ u Prelogu u ponedjeljak, 6. prosinca, proveden je projekt „Dajmo djeci korijene i krila“.

Riječ je o projektu kojega su u Prelog doveli novinari Radija Kaj, a sudjelovali su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, ujedno i autorica projekta „Dajmo djeci korijene i krila“. S njima je, naravno, stigao i Sveti Nikola.

– „Dajmo djeci korijene i krila“ višegodišnji je hrvatski odgojno-obrazovni projekt s ciljem upoznavanja najmlađih s kulturnom baštinom i očuvanja izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a. Dječji vrtići u Prelogu bili su 115. i 116. po redu vrtići domaćini ovog projekta – objašnjavaju iz Grada Preloga.

Sam projekt pokrenut je 2013. godine te se ostvaruje širom Hrvatske i najmlađe putem igre i priča upoznaje s hrvatskom baštinom i potiče na maštu i stvaralaštvo.

Do sada je, u proteklih devet godina, projekt ostvaren u 115 vrtića diljem Hrvatske kojima su organizatori darovali drvene igračke, ispričali priču te darovali pakete crtaćeg pribora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje