KRAMPUSLAUF 2017.

Osim po svetom Nikoli, koji djeci čizmice puni slatkišima i drugim darovima, vrijeme Nikolinja prepoznatljivo je i po njegovoj pratnji – strašnom krampusu. No, malo gdje u Hrvatskoj krampusima pridaju toliko pozornosti kao u Svetome Martinu na Muri.

Štoviše, ova strašna bića u Svetome Martinu imaju i svoju Udrugu „Svetomartinski krampusi“. Iako je Udruga službeno osnovana u proljeće 2010. godine, tradicija krampusa puno je dulja.

– Još kao djeca smo voljeli krampuse, njihove strašne maske i sve ono što ide uz njih. Nas nekoliko prijatelja počeli smo se maskirati u vrijeme Nikolinja po uzoru na krampuse iz Austrije. Obilazili smo inozemne okupljanja, gdje se rodila želja da nešto slično organiziramo i kod kuće – otkriva predsjednik „Svetomartinskih krampusa“ Neven Zadravec.
Tako je nastala ideja o Krampuslaufu, manifestaciji koja se ovog vikenda održava osmu godinu zaredom. Središte Svetog Martina nakratko će postati mjesto okupljanja najstrašnijih bića, barem tako dugo dok ne skinu maske s glave.

– Volimo se družiti i zabavljati te ljudima približiti jedan dio tradicionalne baštine ovog dijela Hrvatske i susjednih zemalja. Dolaze nam prijatelji iz Slovenije, Njemačke i Austrije, čak 350 krampusa. Bilo bi ih i više, ali smo iz tehničkih razloga morali ograničiti broj prijava na 25 grupa – kaže Zadravec.

I krampusi iz Svetog Martina često putuju Europom, dok su u pokladno vrijeme gosti brojnih hrvatskih fašničkih povorki. Njihove maske prava su mala remek-djela.

–  Sve se rade ručno od drva, rogovi su životinjski i prilično su skupe. Za jednu masku potrebno je odvojiti i do 5000 kuna te još toliko za odijelo. Možemo se pohvaliti da u Udruzi imamo 23 člana i svi su aktivni na „laufovima“. Od toga su četiri djevojke, a imamo i pomladak, sedam mladih krampusa, od kojih najmlađi ima tek pet godina. Oni će i ove godine otvoriti povorku Krampuslaufa – dodaje Zadravec.

Program započinje u petak koncertom pod šatorom popularnih Gazda i grupe Accord. Krampuslauf je na rasporedu u subotu od 18 sati, nakon čega se nastavlja druženje.

Izvor: SVETOMARTINSKI KRAMPUSI
Foto:

Komentari

Komentara