Povežite se s nama

U fokusu

Vodeći svjetski stručnjaci i “lovci” na cyber kriminalce u Varaždinu o zaštiti podataka na internetu

Objavljeno:

- dana

7. FSEC U ORGANIZACIJI FOI-JA

Kako zaštiti privatne podatke i sigurno komunicirati na internetu samo je jedna od tema 7. FSec-a, najvažnije konferencije o informacijskoj sigurnosti u Hrvatskoj i regiji koju organizira FOI.

Konferencija se u HNK Varaždin održava danas i sutra, a okupila je gotovo 500 sudionika iz Hrvatske, Europe i svijeta.  

Predavanja stručnjaka i hakera

Predavači su renomirani stručnjaci iz područja informacijske sigurnosti, predstavnici tvrtki Google, Cisko, Wire, Kaspersky Reset Security, KPN-a, ali i iz hakerske zajednice Chaos Computer Club.

Alan Đurić, izvršni direktor tvrke Wire i jedan od osnivača Skype-a

Na otvorenju je bila i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Hrvatska nije samo privlačna zbog turizma, imamo i kvalitetne IT stručnjake – istaknula je Divjak 

– Ovo je važna konferencija u području informacijske sigurnosti u svijetu, a to što se takva konferencija događa u Varaždinu je promocija Varaždina, FOI-ja, ali i cijele ove regije. U Hrvatskoj se moramo postaviti ne samo kao destinacija privlačna turistima, nego kao destinacija koja puno može dati u ljudskim potencijalima, posebno u području IT – istaknula je ministrica Divjak.

Na ovogodišnjoj konferenciji 30-ak predavača govorit će se o najnovijim trendovima o informacijskoj sigurnosti, a naglasak je na zašititi privatnih podataka, sigurnoj komunikaciji i podizanju svijesti o zaštiti na internetu. 

Na meti napada cyber kriminalaca građani

– Teško je globalno govoriti o tome je li Hrvatska sigurna. Država je definirala Nacionalnu strategiju kibernatičke sigurnosti, Akcijski plan, a pripremaju se i različite mjere kojima se poboljšava sigurnost. Prije su hakeri napadali zbog znatiželje i radoznalosti, no danas je to špijunaža ili financijska korist. Ako kriminalci vide da je novac lakše krasti na digitalne načine, oni će to i napraviti. No, najčešće mete napada su sami građani zato jer je puno lakše zaobići sigurnost pojedinčanih korisnika nego sigurnost na visokoštićenom sustavu – rekao je doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, idejni začetnik FSec-a i voditelj Laboratorija za otvorene sustave i sigurnost s FOI-ja.  

Doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, idejni začetnik FSec-a

Svaki dan se pojavljuju nove ugroze, a informacijskih stručnjaka nema dovoljno, upozorio je prof. dr. sc. Vrček

Naglasio je kako je važna edukacija samih građana, ali i školovanje stručnjaka. Iako Hrvatska ima dobre i iskusne stručnjake u području informacijske sigurnosti, dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček upozorava da ih je premalo.

– Stručnjaka u području informacijske sigurnosti nema dovoljno jer je to područje koje se brzo razvija i jako je dinamično, svaki dan se pojavljuju nove ugroze i mehanizmi obrane. Mi na FOI-ju obrazujemo informatičare i jedan dio njih svoju karijeru posveti informacijskoj sigurnosti, ali nova znanja u tom području treba usvajati stalno –  rekao je Vrček.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje