Povežite se s nama

U fokusu

Vodeći svjetski stručnjaci i “lovci” na cyber kriminalce u Varaždinu o zaštiti podataka na internetu

Objavljeno:

- dana

7. FSEC U ORGANIZACIJI FOI-JA

Kako zaštiti privatne podatke i sigurno komunicirati na internetu samo je jedna od tema 7. FSec-a, najvažnije konferencije o informacijskoj sigurnosti u Hrvatskoj i regiji koju organizira FOI.

Konferencija se u HNK Varaždin održava danas i sutra, a okupila je gotovo 500 sudionika iz Hrvatske, Europe i svijeta.  

Predavanja stručnjaka i hakera

Predavači su renomirani stručnjaci iz područja informacijske sigurnosti, predstavnici tvrtki Google, Cisko, Wire, Kaspersky Reset Security, KPN-a, ali i iz hakerske zajednice Chaos Computer Club.

Alan Đurić, izvršni direktor tvrke Wire i jedan od osnivača Skype-a

Na otvorenju je bila i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Hrvatska nije samo privlačna zbog turizma, imamo i kvalitetne IT stručnjake – istaknula je Divjak 

– Ovo je važna konferencija u području informacijske sigurnosti u svijetu, a to što se takva konferencija događa u Varaždinu je promocija Varaždina, FOI-ja, ali i cijele ove regije. U Hrvatskoj se moramo postaviti ne samo kao destinacija privlačna turistima, nego kao destinacija koja puno može dati u ljudskim potencijalima, posebno u području IT – istaknula je ministrica Divjak.

Na ovogodišnjoj konferenciji 30-ak predavača govorit će se o najnovijim trendovima o informacijskoj sigurnosti, a naglasak je na zašititi privatnih podataka, sigurnoj komunikaciji i podizanju svijesti o zaštiti na internetu. 

Na meti napada cyber kriminalaca građani

– Teško je globalno govoriti o tome je li Hrvatska sigurna. Država je definirala Nacionalnu strategiju kibernatičke sigurnosti, Akcijski plan, a pripremaju se i različite mjere kojima se poboljšava sigurnost. Prije su hakeri napadali zbog znatiželje i radoznalosti, no danas je to špijunaža ili financijska korist. Ako kriminalci vide da je novac lakše krasti na digitalne načine, oni će to i napraviti. No, najčešće mete napada su sami građani zato jer je puno lakše zaobići sigurnost pojedinčanih korisnika nego sigurnost na visokoštićenom sustavu – rekao je doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, idejni začetnik FSec-a i voditelj Laboratorija za otvorene sustave i sigurnost s FOI-ja.  

Doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, idejni začetnik FSec-a

Svaki dan se pojavljuju nove ugroze, a informacijskih stručnjaka nema dovoljno, upozorio je prof. dr. sc. Vrček

Naglasio je kako je važna edukacija samih građana, ali i školovanje stručnjaka. Iako Hrvatska ima dobre i iskusne stručnjake u području informacijske sigurnosti, dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček upozorava da ih je premalo.

– Stručnjaka u području informacijske sigurnosti nema dovoljno jer je to područje koje se brzo razvija i jako je dinamično, svaki dan se pojavljuju nove ugroze i mehanizmi obrane. Mi na FOI-ju obrazujemo informatičare i jedan dio njih svoju karijeru posveti informacijskoj sigurnosti, ali nova znanja u tom području treba usvajati stalno –  rekao je Vrček.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati