Povežite se s nama

U fokusu

„Vrijeme je da se sjedne za stol jer bi alternativa mogla biti na štetu građana”

Objavljeno:

- dana

Vijećnici HRAST-a o rješavanju varaždinskog otpada

Vrijeme je da čelnici Grada Varaždina sjednu za stol s predstavnicima koncesionara za zbrinjavanje baliranog otpada jer sada nije 2008. godina i zacijelo su druge cijene koja je bila sporna, a alternativa bi mogla biti višestruko na štetu građana, rečeno je tijekom susreta varaždinskih gradskih vijećnika HRAST-a Ladislava Ilčić i Željka Cecelje s novinarima.

Uoči sjednice varaždinskoga Gradskog vijeća koja će biti posjećena novonastalim (ne)prilikama nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzelo rješavanje problematike baliranog otpada u Brezju, varaždinski vijećnici HRAST-a Ladislav Ilčić i Željko Cecelja ukazali su na propuste i dvojbe u vezi tog pitanja te moguće rješenje.

-Iz izjava ministra Zmajlovića i reakcija gradonačelnika Habuša jasno je da je Ministarstvo, odnosno Fond za zaštitu okoliša, odlučilo bez znanja Grada odbiti
sufinanciranje obrade baliranog otpada na lokaciji Brezje u iznosu od 40 posto, kako je Grad tražio i kako je gradonačelnik uvjeravao da će postići dogovor s Fondom. Svi znamo da je bivša vlast već imala potpisan ugovor s Fondom upravo na iznos od 40 posto sufinanciranja. Postavlja se pitanje je li taj Ugovor iz 2010. između Fonda i Grada još uvijek važeći? Ako nije, treba postaviti ministru pitanje tko ga je i kada stavio izvan snage i kojom odlukom, ukazano je prilikom susreta vijećnika s novinarima.   

Vijećnici su također ukazali da je ministar kritizirao gradsku vlast optužio da nije poduzimala ono na što je upozoravano i savjetovano njegovo ministarstvo punih godinu i pol dana.

– Iz Habuševe izjave, međutim, dalo bi se zaključiti da je Ministarstvo o svemu bilo obavještavano i daje grad postupao u dogovoru i koordinaciji s Ministarstvom. Smatramo da Gradsko vijeće svakako treba imati punu informaciju o tijeku razgovora između Grada i Ministarstva, tim više što imamo informacije daje Fond za zaštitu okoliša bio voljan sufinancirati predobradu otpada kod zbrinjavanja bala, za što je koncesiju dobila zajednica ponuditelja CE-ZA-R, Ekoflor i Komunalac Davor. Samo kvalitetno zbrinjavanje bala nije jednostavni odvoz na drugo mjesto, jer Fond to ne bi niti sufinancirao, ali bi sufinancirao predobradu, a koju je mogao obaviti CEZAR ili puteni MBO postrojenja koje se nalazi 100 metara udaljeno od bala ili na dragi način. Postavlja se pitanje zašto Grad šuti o provedenoj koncesiji, zašto to nije dao u javnost i zašto nije ništa po tome učinio, već je skupljenih ruku čekao novac od Fonda za micanje bala, a koji ga ne želi dati samo za to, upozorili su vijećnici.

Naglašavajući da ne žele ulaziti u odnose između HS-a i SDP-a, već samo žele zaštititi građane, Ilčić i Cecelja ukazali su i na dvojbe oko Brezja.

– Mjesto na kojem se nalaze bale je legalizirano od strane gradskih vlasti pa se radi o registriranom skladištu otpada, a ne o nelegalnom deponiju. I ovdje dolazimo do problema sufinanciranja Fonda jer se sufinanciranje odnosi na deponije, a ne na uređeno skladište. Na sljedećem vijeću, koje će biti u utorak, tražit ćemo kompletnu dokumentaciju o stanju skladištu otpada gdje se nalaze bale. Svu dokumentaciju koja je donesena, pogotovo glede koncesije za zbrinjavanje bala te mogućnosti njene pred obrade, kao i kompletnu korespondenciju na relaciji Ministarstvo-Fond-Grad. Po našem mišljenju ponovo možemo upitati da li ova gradska vlast glede ovog problema iskazuje nekompetentnost ili namjeru, rečeno je prilikom susreta vijećnika HRAST-a s novinarima.   

Vijećnici su se osvrnuli i na aneks ugovora o zbrinjavanju tekućeg otpada koji je gradonačelnik Goran Habuš sklopio s direktorom Univerzala.  

-Aneks ugovoru o koncesiji nije sukladan zakonu jer se u bitnom mijenjaju uvjeti iz koncesije. Osim toga gradonačelnik nije smio potpisati taj aneks bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća koje je i donijelo odluku o koncesiji. U međuvremenu smo dobili nove račune Varkoma u kojem uopće nema nikakve jasne specifikacije što se na što odnosi. Koliko vidimo iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Varkom je trebao zatražiti i dobiti suglasnost Gradskog vijeća na cjenik usluga. Međutim, Varkom to niti je tražio niti je dobio, a cjenik je promijenjen, što jasno vidimo iz uplatnica. Ni o tome Gradsko vijeće ne zna ništa. Cjenik mora biti jasno specificiran jer građani imaju pravo znati sto plaćaju. Upozoravam da skupljanje otpada plaća gotovo 18.000 građana te više od 3.000 pravnih subjekata. To je ogroman novac, koji ako se i uspije nešto više naplatiti, mora ići u razvoj gradske infrastrukture a ne da nestaje u crnim fondovima, upozorili su vijećnici HRAST-a.

Hrast je na Gradskom vijeću glasao protiv Odluke kojom Grad daje milijun kuna NK Varaždin. Grad Varaždin već otplaćuje kredit NK Varaždin od preko 8 milijuna kuna koji klub nije mogao sam otplaćivati zbog neodgovornog poslovanja. Potpuno su netočne špekulacije da bi Grad, ako ne pokrije nove dugove NK Varaždin, mogao ostati bez stadiona ili da bi se na mjestu stadiona mogao graditi neki drugi sadržaj. Hipoteka na stadion vezana je uz spomenuti kredit koji Grad uredno otplaćuje,
a ne uz nove dugove kluba. Također, urbanističkim planom, koji može promijeniti jedino Gradsko vijeće, na tom su mjestu predviđeni sportski tereni, a ne neki drugi sadržaji. Hrast se zalaže za zdrav i slobodan razvoj nogometa. U Varaždinu ili okolici možda će se razviti neki drugi uspješan nogometni klub kojem će tada Grad dati na korištenje gradski stadion. Pogodovanje klubu koji je dosad pokazao vrlo neodgovorno poslovanje u situaciji u kojem je gradski proračun ujaku teškoj situaciji, smatramo potpuno neprihvatljivim, naglasili su vijećnici.

Hrast zahvaljuje svim Varaždinkama i Varaždincima koji su na nedjeljnom referendumu glasali .,za“ i tako stali u obranu braka i obitelji. Vjerujemo daje samo pitanje vremena kad će i oni Varaždinci koji su na referendumu glasali “protiv” uvidjeli da mi koji smo podržali inicijativu za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene poštujemo svaku ljudsku osobu, uključujući svakako i one homoseksualne orijentacije, i njihovo ljudsko dostojanstvo. No, ne prihvaćamo ignoriranje mišljenja Europskog suda za ljudska prava koji je rekao da ne postoji pravo na homoseksualni brak. Brak je idealno mjesto za rađanje i odgoj djece, ima svoj antropološki smisao i društveno značenje koje se u zajednici dvije osobe istog spola prirodno ne može ostvariti.
Jako nam je drago da je dvije trećine hrvatskih građana jasno pokazalo želju da se hrvatsko društvo razvija u skladu s općeljudskim vrijednostima koje su temelj obiteljskog, ali i gospodarskog razvoja Hrvatske.

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje