Povežite se s nama

U fokusu

Za 15 dana bit će gotova revizija u Piškornici, Čačić poručio: sve će se raspetljati

Objavljeno:

- dana

AFERA PIŠKORNICA

– Skupština Piškornice je dala otkaz direktoru Jozinoviću, podignute ja tužba za povrat novca, a revizija koja se provodi trebala bi biti gotova za 15 dana. 

Policija i revizija rade svoj posao, no kada će biti gotova istraga to ne znamo. Ali, raspetljat će se stvari, vidjet ćemo točno što se radilo – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić. 

>>Skupština Piškornice smijenila direktora Mladena Jozinovića

Jozinoviću je Skupština dozvolila osnivanje tvrtke kćeri i dvije plaće

O aferi Piškornica i isplati bonusa od milijun kuna, koju si je bivši direktor Piškornice – regionalnog centra za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Mladen Jozinović isplatio kao nagradu za pozivan financijski rezultat tvrtke kćeri, Piškornica – sanacijsko odlagalište raspravljalo se na Skupštini Varaždinske županije u utorak.

Vijećnici Živog zida zatražili su da se Piškornica uvrsti u dnevni red Skupštine, a vijećnik Mladen Dominko još je u sklopu aktualnog sata župana pitao zataškava li Varaždinska županija aferu Piškornica.

>>Dominko (Živi zid): Ako nitko neće kontrolirati prijevozničku tvrtku koju osniva Županija, to će biti Piškornica 2

Varaždinski župan je podsjetio kako je Piškornica – regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske počela poslovati 2009. godine. Tada je Jozinović predložio da se osnuje tvrtka kćer, Piškornica – sanacijsko odlagalište.

Onog trenutka kad sam ja postao županom Jozinović si je isplatio taj “milijunček”. I sve ostalo. Na brzinu. – rekao je Čačić

–  I Skupština Piškornice je to dozvolila. Zašto? Netko se pravio bedast. Četiri župana i jedan načelnik općine službeno su dozvolili Jozinoviću, direktoru tvrtke, da se osnuje tvrtka kćer, koja je imala Skupštinu u vidu Jozinovića. Skupština je dozvolila, to sve piše, da si uz plaću od 18.700 kuna, ugovori još 10.000 kuna plaće za posao direktora u tvrtki kćeri – rekao je Čačić koji je priznao da kod preuzimanja Varaždinske županije, nakon izbora, Piškornica im je bila zadnja briga jer imali su, kako je rekao, druge probleme. No, kad su pregledali papire i vidjeli veliku razliku u prihodima između dvije tvrtke, zatražili su uvid.

– Ja i župan Kolar tražili smo sazivanje Skupštine. Onda smo otkrili da, istog onog trenutka kad sam ja izabran za župana, Jozinović si je isplatio taj “milijunček”. I sve ostalo. Na brzinu. Doznali smo i to da se u dva navrata tražio nadzor nad tvrtkom kćeri: Prvi put je to zatražio župan Posavec, no nije prihvaćeno, a drugi put župan Kolar. Isto nije prihvaćeno. Od četiri župana, to su bili svi koji su tražili da se provede nazdor – rekao je Čačić i dodao da će nakon završene revizije, a potom i istraga točno znati što se radilo u Piškornici.

 

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje