Povežite se s nama

Život i društvo

Za udruge Županja izdvojila 1,3 milijuna kuna, čak 30 % povećana izdvajanja za njihov rad

Varaždinska županija udruge financiranje

Objavljeno:

- dana

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegova savjetnica Natalija Martinčević priredili su 2. svibnja u Županijskoj palači prijem za predstavnike udruga koje su se javile na „Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2019. godini“.

Tako je malo manje od 200 predsjednika i predstavnika Udruga imalo prilike čuti od župana koje sve projekte provodi Županijska vlast na mnogim područjima, a bilo je i prilike za neformalni razgovor o aktivnostima samih udruga, planovima te o zajedničkoj suradnji između udruga i Varaždinske županije. Županija je inače raspisala Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2019. godini 14.01.2019. godine te je financiranje odobreno odobreno u ukupnom iznosu 1.302.150 kuna.

Financiranje udruga je uvećano za 300 tisuća kuna, a ono se odnosi na prioritetna područja kao što sui aktivnije sudjelovanje mladih u društvu, zaštita i promicanje ljudskih prava, zaštita okoliša i prirode te zaštita životinja, zaštita i očuvanje biološke raznolikosti Županije i promocije vrijednosti lokalne zajednice od značaja za Županiju, promocije poljoprivrede i šumarstva, promicanje znanosti, obrazovanja i cjeloživotnog učenja, civilne zaštite i zaštite i spašavanja, promicanje sporta, kulture, tehničke i informatičke kulture, zaštite zdravlja, razvoja socijalnih usluga, socijalnog poduzetništva i humanitarnih djelatnosti.

Župan Čačić u pozdravnom je govoru pohvalio rad i aktivnosti samih udruga.
– Ove godine financiramo ukupno 193 udruga, trideset udruga više nego prošle godine dobit će novac. Ima jedna dobra izreka koja veli da volonteri nisu plaćeni zato jer su bezvrijedni nego zato što su neprocjenjivi. Za pomake u društvi i u međuljudskim odnosima, za kreativnost društva udruge su zaista suština, bolje rečeno tkivo koje okuplja sportaše, vatrogasce, lovačka društva, društva invalida. Županija to prepoznaje i mi smo za jednu trećinu podigli iznos financiranja udruga. Moram istaknuti kaoo nam je proračun stabilan, pa će i daljnje finnaciranje biti stabillno i korektno. Socijalno osjetljive skupine dobile su veliki dio financijskih sredstava, društva invalida najviše, umirovljenici su dobili veliki dio financijskih sredstava. Da, pomažemo im jer su vrlo aktivni, dobili su božićnice i uskrsnice, briga o umirovljenicima i osobama starije životne dobi je naša moralna obveza. No, hvala I čestitke svima koji svoje vrijeme i entuzijazam koriste za društvenu korist – rekao je župan Čačić.

Prijemu je nazočio i zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Vladimir Kozjak.

Predstavnici udruga iskazali su zadovoljstvo dobivenim sredstvima, ali i prijemom naglasivši izuzetno dobru i konstruktivnu suradnju s županijskom vlašću.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati