Povežite se s nama

Novosti

Zadnji dani Belupa u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Neće se više proizvoditi penicilinski antibiotici

Belupo će do kraja godine zatvoriti svoj pogon u Ludbregu, potvrdili nam je Snježana Foschio Bartol iz koprivničke farmaceutske tvrtke. Pogon se zatvara nakon 42 godine rada u ovom gradu, no kako ističe Foschio Bartol – nitko neće ostati bez posla.

Trenutno u pogonu radi 15 zaposlenika koji proizvode samo penicilinske antibiotike. Uprava Belupa, piše Podravski list, donijela je odluku da se neće tražiti produženje dozvole za proizvodnju lijekova te im ti pogoni – više nisu potrebni.

No to među radnicima nije neka velika novost i nitko, kako doznajemo, nije u šoku jer se o ovome “dugo šuška”. Kažu – jednom je već Belupo srezao svoje radnike u Ludbregu i prebacio ih – u Koprivnicu.

dio radnika odlazi u mirovinu, a dio će putovati u Koprivnicu

– Belupovi su zaposlenici, uostalom kao i svugdje u suvremenom poslovnom svijetu, oduvijek bili i jesu spremni na poslovno uvjetovanu migraciju, jer sjedište kompanije je udaljeno svega 30 kilometara (putovanje organiziranim prijevozom iz mjesta prebivališta u mjesto rada). Podsjetimo da je, prije 42 godine, poslovno uvjetovana migracija za neke od zaposlenih u Belupu bila i u suprotnom smjeru – iz Koprivnice u Ludbreg – pojasnila je Foschio Bartol.

Očito je da im zgrada više ne treba

Kaže, do kraja godine pogon će još raditi, a nakon toga zgrada – konzervirati. Iako nam iz Belupa nisu odgovorili da li se u bliskoj budućnosti ponovno misli zgrada staviti u uporabu očito je da se to neće dogoditi. Naime ovog lipnja kompanija je pokrenula ideju izrade konceptualnog dizajna za gradnju i opremanja, četvrte po redu, tvornice za proizvodnju lijekova i farmaceutskih pripravaka, sa sjedištem u Koprivnici.

Takvo rješenje, međutim, ne ide na ruku Gradu Ludbregu. Nitko u svom gradu ne voli imati praznu zgradu.

gradonačelnik Bilić: tražimo najpovoljnije rješenje za zgradu

– Nažalost, istina je da se pogon Belupa u Ludbregu zatvara. No, ono što je u ovoj situaciji utješno jest činjenica da će dio djelatnika ludbreškog pogona biti preseljen u koprivnički pogon dok ih dio odlazi u mirovinu. Grad Ludbreg nije vlasnik zgrade pogona stoga smo u stalnom kontaktu s predsjednikom uprave Podravke u čijem je vlasništvu pogon, Zvonimirem Mršićem, i tražimo najpovoljnije rješenje za samu zgradu pogona, no u ovom trenutku još ne znamo da li će ista biti stavljena u najam ili prodaju – kaže gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje