Povežite se s nama

Međimurje

Zanimljiva jesen bogata aktivnostima u Dječjem vrtiću „Kockavica“ u Svetoj Mariji

Foto: Općina Sveta Marija

Objavljeno:

- dana

U Dječjem vrtiću „Kockavica“ u Svetoj Mariji, tijekom ove jeseni, posljednjih mjesec dana, održano je mnoštvo zanimljivih aktivnosti koje su za djecu bile i korisne i zabavne, objavila je Općina Sveta Marija na svojoj internetskoj stranici.

Sve je započelo događajima povodom obilježavanja Dana kruha. Djeca su s odgojiteljicama posjetila obitelj Košak u Svetoj Mariji, gdje su vidjeli kako se zrna pšenice i kukuruza pretvaraju u brašno, od kojeg se radi kruh, a također su vidjeli buče od kojih dolaze sjemenke te probali kušali pečene bučine sjemenke i razne starinske kolače poput kružnjače i kolača od jesenskih plodova – bučinih sjemenki, lješnjaka, oraha…

Dani kruha obilježeni su i u vrtiću, gdje su djeca s odgojiteljicama pekla kruh sa sjemenkama i kolače, uživajući u okusima i mirisima svježe pečenih domaćih pekarskih proizvoda uz druženje na balama sjena, baš kao što je bilo nekad.

Uz slavljenje kruha, plodova jeseni i tradicije, djeca su se zapitala i kako su se nekad igrali njihovi vršnjaci. Odgovor na to rado im je dao Miljenko Kanižaj, nekadašnji dugogodišnji predsjednik KUD-a Ivan Mustač Kantor iz Svete Marije, koji je u vrtić donio razne igračke iz prošlosti i pokazao kako su se djeca nekad igrala: krpenom loptom, lukom i strijelom, bacanjem potkove, igre s kotačima i dr.

Zahvaljujući njegovom angažmanu i puno truda te vremenu koje je proveo u igri starinskim igračkama s djecom, izvrsno im je predočio kako su se djeca nekad zabavljala, a starinske igračke ostavio im je za igru još neko vrijeme u vrtiću.

– Zahvaljujemo Miljenku Kanižaju na suradnji i ugodnom provedenom vremenu za dobrobit djece – zahvalila mu je ravnateljica DV-a „Kockavica“ Maja Jambrešić.

Kako bi djeca svoja nova znanja i veselje podijelila s roditeljima, u vrtiću je organizirana i „Jesenska svečanost“ kroz druženje i zajedničke igre roditelja i djece te pečenje kestena.

Sve ove aktivnosti probudile su u mališanima sve veći interes za prošlost i tradicijske običaje, pa su Tamara Hobor i Antonija Kanižaj unutar DV-a „Kockavica“ osnovale i Malu folklornu skupinu, u kojoj mališani uživaju u plesovima našeg zavičaja. U tome su, zaključile su voditeljice te skupine, toliko dobri da su već spremni i za svoj prvi nastup te su ih prijavile na „Smotru malog folklora“ koja će se u studenome održati u Maloj Subotici.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje