Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Zapovjednik Labaš: Varaždinskom vatrogastvu hitno treba obnova

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA SJEDNICA STOŽERA

– Pokazali smo da u slučaju bilo kakvog stradavanja civilnog stanovništva varaždinsko vatrogastvo može odgovoriti u najkraćem mogućem roku – izjavio je danas zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš na svečanoj sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Sjednica se održala u prostorijama 1. Hrvatskog vatrogasnog zbora povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka.

– Danas smo pokazali dio onog što imamo, ali treba još puno ulagati u vatrogasnu postrojbu kako bi bila spremna za sve izazove – rekao je zapovjednik Labaš te istaknuo kako je najpotrebnije obnoviti vozni park vatrogastva koji trenutno broji 19 vozila.

– Općenito, treba nam obnova u vrijednosti 15 milijuna kuna. Nadam se da ćemo krajem ove godine krenuti s obnovom voznog parka kako bi bili kompletno spremni na ono što nam pravilnici nalažu – kazao je Labaš koji Javnu vatrogasnu postrojbu vodi 19 godina.

Postrojba u Varaždinu osnovana je 1959. godine te ima 58 zaposlenih, od čega je zaposleno 55 profesionalnih vatrogasaca.

– Vatrogasci svakodnevno rade na kondiciji, treniraju prema posebnim propisanim programima te pohađaju nastavu, tako da su uvijek spremni na intervenciju – objasnio je zapovjednik Labaš. Osvrnuo se i na preseljenje postrojbe na novu lokaciju.

– Rješenje o preseljenju je osmišljeno, parcela postoji. Cijeli projekt preseljenja teži 85 milijuna kuna i to je tvrd orah koji politika treba uzeti na svoj teret kako bi vatrogastvo konačno nekud krenulo – kazao je Labaš.

Nagrada članu HGSS-a

Posebnu zahvalnicu na održanoj sjednici dobio je član Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Varaždin Alan Rinkovec. Nagrada je uručena za suradnju i pomoć u razvoju sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije.

– Ova nagrada cijeloj stanici HGSS-a mnogo znači jer pojedinac u ovoj priči nije bitan, već cijeli tim – izjavio je Alan Rinkovec koji obavlja ovaj volonterski posao zbog osobnog zadovoljstva.

– Prvi puta imamo samo jednog pripadnika koji je primio nagradu i to govori da je prošla godina bila godina u kojoj srećom nije bilo puno problema u Županiji. Bila je to daleko najmirnija godina – izjavio je Alen Kišić, zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje te dodao kako su vatrogasci najčvršći temelj sustava civilne zaštite.

 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Čačić usporedio koronu s rakom pluća i poručio: COVID potvrde treba uvesti za sve

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši varaždinski župan i dalje je česti sugovornik nacionalnih medija te zadnjih dana komentira epidemiološku situaciju i drži prodike pojedinim znanstvenicima, ali i premijeru Plenkoviću.

U zadnjem istupu za Večernji list je izjavio kako treba uvesti COVID potvrde za sve, a napomenuo je i da mu nije jasno ˝zašto premijer Plenković drži Lauca˝.

– Bio sam u Francuskoj prije desetak dana i tamo je COVID potvrda uvedena kao apsolutna obveza. Vi ne možete sjesti ni vani na terasi i nešto naručiti a da ne pokažete COVID potvrdu. Stvari tamo funkcioniraju najnormalnije i, ako imate potvrdu, sve je u redu, nemate nikakvih problema ni vi, ni ugostitelji, ni crkve, ni muzeji… Sve funkcionira, ali imaju jasnu politiku. Zemlje koje su se ozbiljno i odgovorno postavile imaju i visoku procijepljenost, a naš je problem što se nismo dovoljno odgovorno i jasno postavili. Posljedice su lako mjerljive. Ta priča o mentalitetu je šarena laža. Ništa krući mentalitet i sklonost poštivanju pravila nemaju u Francuskoj u odnosu na nas. Tamo imaju neke od najstrastvenijih i najozbiljnijih prosvjeda, ali sve to francusku vladu nije omelo u jasnim i čistim porukama i mjerama. Smatram da to i mi trebamo učiniti. Propust je što već i nismo. COVID potvrde treba uvesti za sve! Ako želiš imati normalan način života, od tebe se očekuje da štitiš sebe i druge – rekao je Čačić za Večernji list.

Rekao je i da će premijera Plenkovića pitati zašto je Gordan Lauc i dalje u Vladinom savjetu.

– Teško bolesnih i mrtvih, naročito u dobi do 65 godina, deset je puta više među onima koji nisu cijepljeni. Slična je to priča kao i s rakom pluća, od kojeg umiru i oni koji nikad nisu pušili, no onih s rakom pluća koji su bili pušači nekoliko je desetaka puta više nego nepušača – rekao je Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Jakopović: Može li hrvatska poljoprivreda pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Može li Hrvatska pratiti ambiciozne okolišne ciljeve Europske unije uz istovremeno velike poremećaje na tržištu i veliku uvoznu konkurenciju, pita se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović nakon predstavljanja strategije Od polja do stola u Europskom parlamentu.

Riječ je o strategiji prema kojoj bi Europa na održiv način trebala proizvoditi zdravu i visokokvalitetnu hranu, uz jamstvo njene sigurnosti, zaradu poljoprivrednika i smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Strategija je sama po sebi pozitivna, pojašnjava predsjednik Jakopović, no kako kaže, treba biti svjestan situacije na tržištu hrane koja se drastično pogoršava. Zbog toga se postavlja pitanje hoće li Europska unija koja je do sada bila izvoznik postati ovisna o uvozu.

– Uz to, pitamo se što će se dogoditi sa zemljama poput Hrvatske koje nemaju potrošačku moć, prijenos znanja, kao ni uređeno tržište i pitanje poljoprivrednog zemljišta – rekao je Jakopović i naglasio kako razvijene zemlje očekuju pad u proizvodnji veći od 10 posto zbog čega smatra da Hrvatska može očekivati i više od toga.

Upravo to je razlog zašto proizvođači i stručnjaci traže procjenu učinka trenutne strategije, a u prilog tome idu i brojne studije utjecaja novih strategija na poljoprivredu te istraživanja koja zaključuju da će se poljoprivredna proizvodnja Europske unije drastično smanjiti.

– Ako se to dogodi, povećat će se uvoz poljoprivrednih sirovina i sastojaka pa će Europa, kako bi prehranila svoje stanovništvo, ovisiti o uvozu što predstavlja kako političke, tako i rizike za sigurnost hrane – istaknuo je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Neka provedena istraživanja pokazala su da će ciljevi strategije „Od polja do stola” koji predviđaju smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 do 60 posto dovesti do prenošenja europske poljoprivredne proizvodnje u treće zemlje, a 22 milijuna ljudi biti podvrgnuto nesigurnosti hrane čiji bi Europa mogla postati uvoznik.

Studija sa Sveučilišta u Kielu ukazuje na smanjenje proizvodnje govedine u Europskoj uniji za 20 posto i svinjskog mesa za 17 posto što je dovelo do povećanja cijena i upitnih učinaka na prihode stočara. Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka proveo je analizu koja je pokazala kako je zahvaljujući rastu cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane došlo do naglog rasta troškova hranidbe stoke.

Kako je pojasnio Jakopović, podaci iz svih istraživanja pokazuju utjecaje na trgovinu, prihode poljoprivrednika i potrošačke cijene zbog čega će promjena sustava prehrane biti teža, a nametanje poreza na potrošnju koji je predložio Europski parlament moglo bi ga učiniti društveno nepravednim.

– Politički cilj koji se ne temelji na podacima imat će štetne učinke na europsku poljoprivredu. Moramo graditi politike usmjerene na rješenja na temelju podataka s kojima raspolažemo, a inovacije su njihov kamen temeljac – naglasio je Jakopović i dodao kako je potrebno snažnije govoriti o rješenjima i razumjeti izazove u ostvarenju ciljeva strategije Od polja do stola što se treba temeljiti na opsežnoj i cjelovitoj procjeni učinaka.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore smatraju da je hitno potrebna opsežna rasprava na temelju boljih podataka i prezentiranje konkretnih prijedloga te podsjećaju kako je prema planu europskih strategija predviđeno da 25 posto europske poljoprivrede bude ekološka proizvodnja, da se smanji upotreba sredstava za zaštitu bilja za čak 50 posto, gnojiva za 20 posto i antibiotika za 50 posto.

– Predviđena su i velika pošumljavanja s ciljem održavanja biološke raznolikosti čime se ostavlja mali prostor za opstanak ruralnih područja Europske unije, održavanje razine proizvodnje, konkurentnosti i dohotka europske poljoprivrede i nastavka investicijskog ciklusa – poručio je Jakopović i zaključio kako strategija „Od polja do stola” mora uzeti u obzir ekonomski, socijalni i ekološki stup održivosti kao jedini način prepoznavanja doprinosa poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje