Povežite se s nama

U fokusu

Gdje je “novi” ultrazvuk: ravnatelj Jagić tvrdi da je u Ludbregu, a vijećnica Đud (SDP) da ga nema

Objavljeno:

- dana

ŠTO SE TO DOGAĐA U SDP-u?

SDP-ova vijećnica Marija Đud je na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine u Varaždinu pitala zašto u ginekološku ambulantu u Ludbregu još nije stigao novi ultrazvuk.

Međutim, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić je još u siječnju za Regionalni tjednik rekao da je ultrazvuk stigao u Ludbreg krajem prošle godine.

Bilo je najavljeno da će tamošnja ginekološka ambulanta dobiti novi ultrazvuk, ali nakon što je Dom zdravlja Varaždinske županije nabio novi uređaj, nije ga dodijelio Ludbregu, nego je odlučeno da će ostati u Varaždinu za potrebe otvaranje nove ginekološke ambulante.

Umjesto tog novog uređaja, Jagić je rekao da je u Ludbreg poslan ultrazvuk star pet godina.

<< Gdje je obećani ultrazvučni aparat za ginekološku ordinaciju u Ludbregu?

Iako neki pacijenti možda nisu zadovoljni što im nije došao potpuno novi uređaj, ipak su dobili “novi” UZV u odnosu na dotadašnji koji je bio star 20 godina. Ili ga još uvijek nisu dobili?

Čudno je da je baš vijećnica SDP-a postavila to pitanje, jer je ravnatelj Doma zdravlja Jagić iz iste stranke, SDP-a. 

U svakom slučaju, neobično je da takve informacije ne kolaju unutar SDP-a i da već drugi put vijećnice iz te stranke na Županijskoj skupštini traže odgovore o ultrazvuku.

Prvi put je pitanje postavila Ivana Pomahač, a njezin stranački kolega Alen Kišić, dožupan zadužen za zdravstvo, tada je najavio da će novi uređaj stići u Ludbreg do kraja 2016.

<< Kišić: Ginekološka ordinacija u Ludbregu dobit će novi ultrazvučni aparat do kraja godine

Bilo je to u rujnu 2016. Dva mjeseca kasnije, 30. studenoga te godine, Ivana Pomahač je kao razrednica 17-ogodišnjaka sastavila zapisnik u Srednjoj školi Ludbreg (koji nema urudžbeni broj i potpis), prema kojem joj je učenik navodno priznao da je Kišić od njega tražio da širi o njoj neistinite informacije.

Cijela afera je izbila u siječnju ove godine, a Ivana Pomahač se prošli tjedan nije pojavila na Županijskoj skupštini.

Ima li cijeli slučaj Kišić-Bajsić veze i s ultrazvukom, koji je prvo trebao biti “novi”, pa je postao “rabljeni”, a na kraju nije jasno je li stigao u Ludbreg ili ga još uvijek nema?

<< Što se događalo: u ludbrešku školu stižu ugledni ravnatelji, župan smijenio mladež HNS-a i SDP-a

Izvor: Arhiva RT
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje