Povežite se s nama

Život i društvo

Završen prvi Međunarodni folklorni festival COFA

FOTO: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Nakon pet dana održavanja te nastupa mnogobrojnih folklornih skupina iz SAD-a, Kolumbije, Švicarske, Slovenije, Hrvatske i Ukrajine završen je prvi Međunarodni folklorni festival COFA. Atraktivne folklorne nastupe pratila je publika u Varaždinu, Ljubešćici, Sračincu, Visokom i Varaždinskim Toplicama. 

Direktorica Festivala Petra Golubar izrazila je zadovoljstvo protekom prvog izdanja ove manifestacije.

– Sve je prošlo odlično. Danas je završna ceremonija zatvaranja prvog Međunarodnog festivala folklora COFA koji se održavao pet dana u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Za naše posjetitelje pripremili smo mnoge programske sadržaje, između ostalog, najatraktivniji bili su ovi nastupi, posebice iz Kolumbije i SAD-a koji su prvi puta bili u Hrvatskoj. Imali smo goste iz Švicarske, Ukrajine, Slovenije i naše domaće snage, Varaždinski folklorni ansambl. Osim u Varaždinu, nastupali su i diljem županije gdje su prezentirali svoju kulturnu baštinu, razmijenili iskustva. Uz to, imali smo i razne programe gdje je svatko mogao pronaći ponešto za sebe, dječje radionice, masterclassove, panele, izložbu – rekla je Golubar te najavila drugo izdanje manifestacije – Definitivno je ispunjen naš cilj, posebno kada vidimo reakciju publike i odaziv na sve programske sadržaje. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti još bolji. Bilo je sveukupno preko 200 sudionika ove godine. Zasad imamo lijepe povratne informacije, a sljedeće godine definitivno planiramo proširiti programske sadržaje koji će možda čak trajati i više od 5 dana.

Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana zahvalila je organizatorima festivala i publici koja je pratila nastupe folkloraša.

– Mi smo iznimno zadovoljni. Smatramo da je Varaždinska županija bila izniman domaćin ovom Međunarodnom festivalu folklora. Posebno smo ponosni na činjenicu da su kao gosti sudjelovali predstavnici Ukrajine. Unatoč strahotama rata koje trenutno proživljavaju, uspjeli su stanovnicima naše županije prikazati kulturu i tradiciju svoje države. Posebno hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala, hvala publici Varaždinske županije. Smatramo da je festival iznimno kvalitetno organiziran i nadamo se da će naši gosti s lijepim utiscima, poznanstvima i sjećanjima sretno stići svojim kućama – rekla je Skoko.

Festival je posljednjeg dana održavanja pratila i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

– Grad Varaždin kao pokrovitelj ovog festivala izuzetno je zadovoljan. Prvo zahvala organizatorima koji su nam cijeli festival donijeli ovdje. Zahvala svim grupama iz cijelog svijeta što su nas u ovih pet dana podučili svojoj kulturi, tradiciji, svom folkloru. Ovo je bio prvi put, no nadamo se da nije zadnji put i da smo im bili dobri domaćini te da će nam se uvijek rado vratiti, bez obzira hoće li to biti kao izvođači ili posjetitelji, da će naše gostoprimstvo prenijeti u svoje države i da će ovo postati tradicija koja će se u Varaždinu održavati još dugi niz godina – rekla je Vusić.

Međunarodni folklorni festival COFA je održan u sklopu Svjetske međunarodne organizacije za očuvanje kulturne baštine i folklora (CIOFF). 

U sklopu prvog izdanja festivala COFA uz mnogobrojne programske sadržaje te nastupe folklornih skupina održane su i mnogobrojne dječje radionice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni Lab.

Radionice pod nazivom “Od poslovice do zidnjaka “ te radionica čitanja “Narodne priče iz zemalja gostujućih skupina festivala COFA” privukle su mnogobrojne mališane koji su pod vodstvom Juliette Janušić iz udruge SVIMA kao programskog partnera festivala izrađivali kreativne i maštovite radove.

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje