Povežite se s nama

Kultura

Zbor HRT-a i instrumentalisti u Franjevačkoj crkvi izveli djela ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića

Objavljeno:

- dana

Osme festivalske večeri u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi održan je koncert s djelima ranobaroknog skladatelja Vinka Jelića u izvođenju članova Zbora HRT-a i instrumentalista, dok je izvedbom ravnao maestro Tomislav Fačini.

Zbor HRT-a osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radio programa, a prerastao je s vremenom u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj.

Od 2016. godine u asocijaciji je najuglednijih europskih komornih zborova Tenso. Dobitnik je niza nagrada Porin, te diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini. Na čelu Zbora kao šef dirigent je maestro Tomislav Fačini.

– Izvodimo Jelićevu zbirku koju sam čuo upravo u Varaždinu, na Baroknim večerima u izvedbi pod ravnanjem maestra Kranjčevića. Rekonstrukcijom Jelićevih skladbi bavio se i Lovro Županović koji je priredio suvremena izdanja, a sada se radi o sličnom poduhvatu, jer Jelićeva je glazbena ostavština prošla kroz intervencije prema suvremenijim trendovima i priređena je za nosač zvuka i koncerte koje Zbor izvodi. Na ovom programu su skladbe iz Jelićeve zbirke Arion secundus uz nekoliko moteta koji su skladani za razne prigode i vespere, uz njegov pogled na drugačiji svježiji stil izvođenja duhovne glazbe uz instrumente i soliste. Jelić je bio skladatelj koji je rođen u Rijeci 1596. godine, svoje obrazovanje nastavio je u Grazu, a u Tridesetogodišnjem mu se ratu gubi svaki trag. Ostavio je iza sebe tri zbirke koje pokazuju stil i nove trendove njegovog vremena – istaknuo je maestro Fačini.

Barok na glazbenom putu maestra Fačinija zauzima značajno mjesto, a upravo prije neki dan Zbor čiji je šef dirigent nedavno je objavio nosač „Nebo i zemlja“, s djelima Tomasa Cecchinija, hrvatsko-talijanskog skladatelja, čije je stvaralaštvo publika u Varaždinu prošle godine imala prigodu upoznati na koncertu ansambla Responsorium.

Sinoćnji koncert nastavak je njegovanja izvođenja hrvatske barokne glazbene ostavštine na Varaždinskim baroknim večerima. Program jubilarnog festivala nastavljen je danas koncertom u dvorcu Trakošćan na kojem su nastupili Krešimir Lazar i Krešimir Has, dok je večeras u varaždinskom HNK-u u 20 sati koncert nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar.

Sutra, posljednjeg koncertnog dana festivala, u 20 sati u varaždinskoj Katedrali nastupit će Hrvatski barokni ansambl i zbor Cantores santi Marci s programom in memoriam maestru Vladimiru Kranjčeviću, a prije toga u 18 sati bit će održana svečana misa zahvalnica uz sudjelovanje zbora Chorus Dominicalis.

Ulaznica za posljednje koncerte jubilarnih Varaždinskih baroknih večeri više nema u prodaji, dok je ulaz na koncert u Crkvi Majke Božje Snježne u Belcu koji počinje sutra, u nedjelju, u 17 sati i na kojem će nastupiti varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula besplatan.

U ponedjeljak u 12 sati u varaždinskom će HNK-u biti promovirana monografija o 50 festivalskih godina, čime će biti zaokružen ovogodišnji festival koji je i usprkos brojnim izazovima u vrijeme obilježeno koronavirusom uspio održati kontinuitet i okrenuti još jednu uspješnu festivalsku stranicu na putu prema svojih novih pola stoljeća.

 

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinci otkrili tajnu Padovčeve dvovrate gitare, pa je replika vjernija od izvornika!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u četvrtak je održano prvo predstavljanje autentične replike dvovrate gitare Ivana Padovca. Riječ je o osebujnom glazbenom instrumentu kojeg je prema izvorniku izradio varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec, a na predstavljanju je na gitari zasvirao Matej Detelj, učenik 2. razreda Glazbene škole.   

U mjesecu studenome 2020. godine osmišljena je inicijativa da se u Gradsku vijećnicu Grada Varaždina vrati dvovrata gitara virtuoza i skladatelja Ivana Padovca. Osim napredne tehničke izvedbe tog doba, Padovčeva gitara ima važnu uz ulogu u određivanju Varaždinskog kulturnog nasljeđa.

Njena konstrukcija potiče graditelje i ostale glazbenike na promišljanje izvorišta takvog instrumenta koji je daleko više od same “gitare”. Arhivirana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, zbog stanja i godina, čuvana je od očiju znatiželjnika.

Međutim, nedavno formirana udruga RezervArt (Hrvatska Udruga za promociju i razvoj intelektualnog stvaralaštva), Varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec, i “Vudrag industries” kao suugovaratelj, te Grad Varaždin, ostvarili su dogovor s Muzejom za umjetnost i obrt kao čuvarem, i Hrvatskim glazbenim zavodom kao vlasnikom gitare o izradi identične replike u svrhu izlaganja.

Nakon inicijalnih pismenih sporazuma o izradi replike, za što su ishođene sve potrebne dozvole, u Zagrebu se pregledala, prostudirala, fotografirala i izmjerila originalna gitara. Grad Varaždin je inicijativu prihvatio sa velikom podrškom, te je krenula izrada replike.

Željko Tkalec je već tada na originalu primijetio neke nepravilnosti koje se ne podudaraju s gitarom kao glazbenim instrumentom, te je uz izradu same replike krenuo u potragu za izvorištem takvog instrumenta.

Replika gitare građena je od istog drveta, istih metala, boje i konstrukcije kao i original, da što vjernije pokaže izborni oblik. Gitara je također svirljiva što uvelike pomaže u slučaju dolaska renomiranih gostiju glazbenika u Gradsku Vijećnicu. Nakon pronalaska svih elemenata za njenu izradu, Željko Tkalec otkriva da vrlo vjerojatno izvorište Padovčeve gitare nije u samoj gitari, već “bas lutnji” s područja Austrije i Njemačke!

Takvo je otkriće proizašlo iz jednostavne inicijative povratka gitare Varaždinu, a rezultiralo daljnjim pregovorima za sudjelovanje u znanstvenom radu koji se bavi izvorištem tog instrumenta. Povratak Padovčeve gitare od iznimne je važnosti za napredak razvoja kulture, glazbe, a paralelno s time i turizma – koji uvelike doprinosi našem gradu Varaždinu.

– Ova izvanredna gitara je vjernija replika od one koja se čuva u Zagrebu. Mislim da će dobro poslužiti i kao predložak za mali suvenir. Umjetnička tvornica RezervArt, koja je smještena u bivšim tvorničkim kompleksima Aquatehnike, već izrađuje varaždinske suvenire. Prvo je izrađen vunasti nosorog, a i ova gitara se može napraviti u malim replikama. Uvjeren sam da će biti još takvih suvenira koje svatko iz Varaždina može ponijeti kao jedan bitan dio naše povijesti – poručio je okupljenima varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Dodajmo da je projekt “Padovec dvovrata gitara” proizašao iz umjetničkog centra RezervArt, Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, nedavno otvorenog u suradnji sa Gradom Varaždinom i Varkom-om.

Sudionici projekta:

-Grad Varaždin
-Upravni odjel za kulturu i obrazovanje, grad Varaždin
-RezervArt, Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, Varaždin
-Željko Tkalec, graditelj gitara, Varaždin
-Muzej za umjetnost i obrt, arhiva, grad Zagreb
-Hrvatski glazbeni zavod, vlasnik, grad Zagreb
-Vedran Starčević, Tehnološki park, Varaždin
-Vudrag Industries, tvrtka suugovaratelj, Varaždin

Nastavite čitati