Povežite se s nama

U fokusu

Zimska služba Varaždinske županije spremna: osigurano 4.000 tona soli

Objavljeno:

- dana

Stiže nam zima

U Županijskoj palači održan sastanak predstavnika institucija koji su uključeni u rad zimske službe, a na sastanku je definiran plan za održavanje kategoriziranih cesta na području Varaždinske županije za predstojeći zimski period. Osim toga, iz prisutnih institucija su apelirali na vozače motornih vozila jer je od 15.11. važi obvezna zimska oprema, odnosno počinju vrijediti zimski uvjeti na prometnicama.

Istaknimo kako Županijska uprava za ceste Varaždinske županije gospodari s ukupno 443,88 km županijskih i 496,28 km lokalnih cesta.

U ime Varaždinske županije i Županijske uprave za ceste prisutne je pozdravio Nenad Koščak, predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste i županijski vijećnik, a tehničke detalje izvedbenog programa prisutni su saznali od Tomislava Osonjačkog, ravnatelja Županijske uprave za ceste.

– Uskoro se bliži 15. studeni datum od kada počinju vrijediti zimski uvjeti na prometnicama što podrazumijeva i korištenje zimske opreme ali i pojačanu opreznost prilikom sudjelovanja u prometu. S gledišta Županijske uprave za ceste sve je spremno za zimske uvjete i rad zimske službe. Osim na sve službe, apeliramo i na građane da poštuju prometne propise ali i na razumijevanje ukoliko dođe do većih vremenskih neprilika na prometnicama,- naglasio je predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Nenad Koščak. 

Županijska uprava za ceste osigurala je 4.000 t soli za prometnice, a na raspolaganju za čišćenje prometnica će biti 30 raspoloživih ekipa. Ukupan predviđen trošak je 11.140.411,48 kn. Danijel Posavec, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU Varaždinske naglasio je kako je Varaždinska županija među najsigurnijim županijama po stanju na prometnicama u Republici Hrvatskoj, te da se nada da predstojeći zimski uvjeti na cestama neće promijeniti ovu pozitivnu statistiku nego ju još samo poboljšati.

Jedini u Hrvatskoj na autocestama koje prolaze kroz našu Županiju imamo svjetleću prometnu signalizaciju koja upozorava na obaveznu zimsku opremu. Apeliram ovim putem na vozače da koriste zimsku opremu i da se pridržavaju prometnih pravila za sigurnost svih sudionika u prometu, naglasio je Posavec.

Svi prisutni prikazali su svoje provođenje plana u prošloj godini ali i ukazali na eventualne nedostatke programa, a sve s ciljem što boljeg i sigurnijeg kretanja prometnicama Varaždinske županije. Održavanje cesta u zimskim uvjetima vrši se prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta određuju se prema unaprijed određenim razinama prednosti. I ove godine za preglednost i sigurnost prometnica na području Varaždinske županije zadužen je PZC Varaždin d.d.

Izvor:
Foto: arhiva

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje