Povežite se s nama

U fokusu

Čačić prozvao ministre: Sa svima smo sjeli, ali ne i s ministricom Divjak koja ne može bez Štromara

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

U varaždinskom HNK danas, na sam blagdan Male Gospe, održana je svečana sjednica Županijske skupštine u povodu Dana Varaždinske županije.

Stigao veleposlanik Indije, ali ne Štromar i Divjak

Na sjednici su bili brojni uzvanici: pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Dragan Jelić, potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić, saborski zastupnici Josip Križanić, Robert Podolnjak, Božica Makar i Milorad Batinić, izaslanik Vlade Anđelko Stričak, general Mladen Markač, državni tajnik u Ministarstvu obrane generala Zdravko Jakop, župan Međimurske županije Matija Posavec, pa i veleposlanik Indije Sandeep Kumar i savjetnici u veleposlanstvu Rusije.

No, na sjednici se nisu pojavila dva aktualna ministra iz Varaždinske županije: bivši župan, a sadašnji aktualni potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, što nije prošlo nezapaženo.

Od svih nama važnih ministarstava nismo uspjeli napraviti jedino sastanak s ministricom Divjak, rekao je Čačić

– Ove godine krećemo s projektom učenja informatike od prvog razreda. To je projekt koji zahtijeva pripremu i mi ćemo ga odraditi, čak i kad ovdje nema ministrice Divjak. Ministrica nije stigla doći. Kao i ministar Štromar. Prije godinu dana bio sam na proslavi Općine Vinica, a njega nije bilo, koji je tamo doma. Možda ni rezultati izbora nisu slučajni. Doma se uvijek mora stići, tko ne stigne kući, nema kuće. Od svih nama važnih ministarstava nismo uspjeli napraviti jedino sastanak s ministricom Divjak. Jer se ne može sastati bez ministra Štromara – rekao je Čačić koji se osvrnuo na aktualne projekte u Varaždinskoj županiji. 

Naveo je kako su u zadnjih 100 dana pokrenuti projekti u zdravstvu od 130 milijuna kuna, a slijedi još potpisivanje ugovora za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, projekt “težak” 108,5 milijuna kuna, a stiže još 12,8 milijuna kuna za domove zdravlja, liječnike opće medicine, za zdravstvenu zaštitu žena. Najvio je projekt uvođenja cjelodnevnog boravka u školama s popratnim sadržajima, trasu brze ceste i pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave do Zagreba,pomoć poljoprivrednicima kroz osiguranje za usjeve, ali i skoro potpisivanje projekta Aglomeracije Varaždin. 

Jučer protivnici, danas suradnici

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je važno gledati u budućnost gdje vidi zajedništvo i suradnju na projektima važnim za sjever Hrvatske, a na zajedništvo je pozvao i Stričak.

– Kad na Dan Varaždinske županije pokrećete projekt poručujete da ova županijska vlast vodi brigu o kvaliteti života svojih sugrađana. Ja i župan bili smo na suprotnim političkim stranama, a sada smo suradnici i nadam se da nam dobro ide. Iako i jedan i drugi u nastupima malo žešći, mi otvaramo teme oko kojih se mogu okupiti svi naši sugrađani i sve političke opcije – poručio je Stričak.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Varaždinska županija

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje