Povežite se s nama

U fokusu

Čačić prozvao ministre: Sa svima smo sjeli, ali ne i s ministricom Divjak koja ne može bez Štromara

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

U varaždinskom HNK danas, na sam blagdan Male Gospe, održana je svečana sjednica Županijske skupštine u povodu Dana Varaždinske županije.

Stigao veleposlanik Indije, ali ne Štromar i Divjak

Na sjednici su bili brojni uzvanici: pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Dragan Jelić, potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić, saborski zastupnici Josip Križanić, Robert Podolnjak, Božica Makar i Milorad Batinić, izaslanik Vlade Anđelko Stričak, general Mladen Markač, državni tajnik u Ministarstvu obrane generala Zdravko Jakop, župan Međimurske županije Matija Posavec, pa i veleposlanik Indije Sandeep Kumar i savjetnici u veleposlanstvu Rusije.

No, na sjednici se nisu pojavila dva aktualna ministra iz Varaždinske županije: bivši župan, a sadašnji aktualni potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, što nije prošlo nezapaženo.

Od svih nama važnih ministarstava nismo uspjeli napraviti jedino sastanak s ministricom Divjak, rekao je Čačić

– Ove godine krećemo s projektom učenja informatike od prvog razreda. To je projekt koji zahtijeva pripremu i mi ćemo ga odraditi, čak i kad ovdje nema ministrice Divjak. Ministrica nije stigla doći. Kao i ministar Štromar. Prije godinu dana bio sam na proslavi Općine Vinica, a njega nije bilo, koji je tamo doma. Možda ni rezultati izbora nisu slučajni. Doma se uvijek mora stići, tko ne stigne kući, nema kuće. Od svih nama važnih ministarstava nismo uspjeli napraviti jedino sastanak s ministricom Divjak. Jer se ne može sastati bez ministra Štromara – rekao je Čačić koji se osvrnuo na aktualne projekte u Varaždinskoj županiji. 

Naveo je kako su u zadnjih 100 dana pokrenuti projekti u zdravstvu od 130 milijuna kuna, a slijedi još potpisivanje ugovora za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, projekt “težak” 108,5 milijuna kuna, a stiže još 12,8 milijuna kuna za domove zdravlja, liječnike opće medicine, za zdravstvenu zaštitu žena. Najvio je projekt uvođenja cjelodnevnog boravka u školama s popratnim sadržajima, trasu brze ceste i pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave do Zagreba,pomoć poljoprivrednicima kroz osiguranje za usjeve, ali i skoro potpisivanje projekta Aglomeracije Varaždin. 

Jučer protivnici, danas suradnici

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je važno gledati u budućnost gdje vidi zajedništvo i suradnju na projektima važnim za sjever Hrvatske, a na zajedništvo je pozvao i Stričak.

– Kad na Dan Varaždinske županije pokrećete projekt poručujete da ova županijska vlast vodi brigu o kvaliteti života svojih sugrađana. Ja i župan bili smo na suprotnim političkim stranama, a sada smo suradnici i nadam se da nam dobro ide. Iako i jedan i drugi u nastupima malo žešći, mi otvaramo teme oko kojih se mogu okupiti svi naši sugrađani i sve političke opcije – poručio je Stričak.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Varaždinska županija

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Energetski je obnovljena zgrada II. OŠ Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završena je energetska obnova II. osnovne škole Varaždin.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, nakon postupka preuzimanja objekta, susreo se s ravnateljem II. OŠ Varaždin Ernestom Habekom i izvođačima radova te se uvjerio u kvalitetu izvedenih radova, ističu iz Grada Varaždina.  

– Zgrada druge osnovne škole u Varaždinu jedna je od najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj. To je prekrasna zgrada. Sada kada je obnovljena možemo reći da je to prava varaždinska ljepotica – rekao je Čehok.

Dodajmo da su iz Grada Varaždina izvijestili da izvođačima radova Hidroingu d.d. teče rok od dva tjedna za otklanjanje eventualnih grešaka, nakon čega će biti organizirana i službena završna konferencija.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost radova je 17 milijuna kuna. Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, ugrađena je toplinska izolacija ovojnice, rekonstruirana je kondenzacijska plinska kotlovnica, ugrađen je sustav ventilacije s rekuperacijom i povećana je energetska učinkovitost rasvjete kako bi se osjetno smanjili troškove grijanja i električne energije.

Nastavite čitati