Povežite se s nama

Međimurje

Na najveći aeromiting stižu najbolji piloti, ove godine bit će moguće razgledati sve avione

Objavljeno:

- dana

Aeromiting 23. i 24. srpnja

Atraktivni preleti nadzvučnih borbenih zrakoplova iz Hrvatske i Mađarske, nastupi međunarodnih zračnih aseva, vratolomije akrobatske grupe Krila oluje, padobranski desant –  ovo su samo neka od događanja na varaždinskom aeromitingu – CIAV 2016., najvećoj zrakoplovnoj priredbi u ovom dijelu Eurupe, koja će se u organizaciji Aerokluba Varaždin 23. i 24. srpnja održati na varaždinskom aerodromu.  

Letjet će i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju 

Za razliku prijašnjih godina, ovaj put će građani moći razgledati sve avione već od 10 sati ujutro, fotografirati se i razgovarati s pilotima.

Organizatori su u razgovoru s novinarima najavili nastup više od 30 letjelica.

– I ove smo godine uz podršku Grada Varaždina, Varaždinske županije i naših sponzora uspjeli organizirati međunarodni program koji će, vjerujem, oduševiti posjetitelje ove zrakoplovne priredbe.  Zainteresiran ćemo će upoznati s dugom i bogatom poviješću zrakoplovstva u našem gradu – naglasio je predsjednik Aerokluba Varaždin Josip Novak.

Na međunarodnoj zrakoplovnoj priredbi  – koja će i ove godine biti održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović – na nebu iznad Varaždina ponovno će letjeti i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu, Peter Podlunšek. Ovaj europski viceprvak u akrobatskom letenju sa svojim novim zrakoplovom Edge 540v2, uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca, Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Nastupit će i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva – JAS 39 Gripen, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, koji će doletjeti iz Slovenije.

Svoje će pilotske vještine demonstrirati i hrvatski pilotski as Branimir Ambreković, koji nastupa na zrakoplovnim egzibicijama širom svijeta.

Nastupit će i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva JAS 39 Gripen, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, koji će doletjeti iz Slovenije.

Zaljubljenici u letjelice imat će prigodu vidjeti i helikoptere hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, Augusta Bell 212 i Eurocopter EC -135, zrakoplove generalne i poslovne avijacije, te zračne jedrilice.

Organizatori najavljuju i dolet još jednog atraktivnog oldtimera, zrakoplova sovjetske proizvodnje, Jakovljeva JAK -11, koji će poletjeti iz Italije.

Nastup Luce Bertossia, osvajača zlatne medalje na Svjetskim zračnim igrama koje su prošle godine održane u Dubaiju, na mitingu vrijednom šest milijuna dolara

Atraktivnosti priredbe sigurno će pridonijeti i nastup Luce Bertossia, osvajača zlatne medalje na Svjetskim zračnim igrama koje su prošle godine održane u Dubaiju, na mitingu vrijednom šest milijuna dolara.

Ovaj talijanski akrobatski pilot i profesionalni pilot Red Bulla, svjetski je prvak u glidingu, akrobatskom letenju u jedrilici, koji od pilota zahtijeva izuzetnu letačku vještinu.

– Uz atraktivni program u zraku, ove smo godine pripremili i niz atrakcija za posjetitelje na samom aerodromu, pa ćemo tako, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, zainteresiranim zaljubljenicima u zrakoplove i letenje omogućiti simulaciju letenja u MIG-u 21 i akrobatskom zrakoplovu Extra EA 300.

– Posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova, nekoliko zanimljivih izložbi i prezentacija – istaknuo je Robert Mišak, nositelj projekta CIAV 2016. i tajnik Aerokluba Varaždin, te pozvao sve zaljubljenike u zrakoplove da 23. i 24. srpnja na varaždinskom aerodromu uživaju u atraktivnom programu.

Cijena jednodnevne ulaznice za ovu vrhunsku zrakoplovnu priredbu je samo 30 kuna.

U sklopu ovogodišnjeg aeromitinga bit će organiziran i veliki koncert Ivana Zaka te modna revija brenda Varteks Di Caprio.

Predsjednik Novak je je napomenuo da iduće godine mitinga neće bit,i jer je Klub pozvan na suorganizaciju velikog međunarodnog mitinga u Zadru.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje