Povežite se s nama

Život i društvo

Mame s bebama opet kod Jenkača! Ovaj put im podijelio još 25.000 kuna

Objavljeno:

- dana

PA TKO NE BI RODIO

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač je u srijedu još jednom okupio roditelje s novorođenim bebama kojima su tom prilikom podijeljene naknade u ukupnom iznosu od 24.500 kuna.

Ovo je već peta ovogodišnja podjela naknada roditeljima novorođenčadi. U razgovoru s roditeljima, gradonačelnik ih je informirao o budućim ulaganjima u društvenu infrastrukturu Grada Novog Marofa s ciljem pružanja što boljih uvjeta za razvoj predškolske i školske djece.

Prema trenutačnoj odluci Grada Novog Marofa, jednokratnu novčanu potporu za novorođeno prvo dijete dobivaju roditelji ili samohrani roditelj u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

U narednom vremenu Grad će povećati spomenute potpore tako da će roditelji za prvo dijete dobivati 1.000 kuna, za drugo 2.000 kuna, za treće 3.000 kuna, itd.

Pronatalitetna politika i briga oko socijalno ugroženih građana i dalje ostaje na samom vrhu prioriteta ove gradske vlasti, poručio je gradonačelnik Siniša Jenkač. Uz dosadašnjih 66 potpora i današnjih 17 potpora, ove su godine podijeljene ukupno 83 potpore za što je iz proračuna Grada Novog Marofa izdvojeno 98,5 tisuća kuna.

U prošloj, 2016. godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna bilo izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Inače, u 2014. za potpore novorođenima utrošeno je 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna.

Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu Grada Novog Marofa osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

Izvor:
Foto: GNM

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje