Povežite se s nama

U fokusu

Dok traje spor, kamate na glavnicu rastu. Tko će to platiti izgubi li Grad Varaždin spor?

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN O UPRAVNOM SPORU:

Odgoda vraćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun zadovoljavajuće je rješenje, jer Grad Varaždin neće biti u blokadi, ali  je riječ o kratkoročnom rješenju koje bi moglo biti puno skuplje, a sve će pasti na leđa poreznih obveznika iz Varaždina, upozorio je Damir Habijan, povjerenik varaždinskog HDZ-a u priopćenju.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“Povodom informacije da je Upravni sud u Zagrebu donio Rješenje kojim je odgodio izvršenje Rješenja Ministarstva financija Republike Hrvatske, HDZ grada Varaždina ističe kako je takvo rješenje trenutačno zadovoljavajuće  obzirom da odgodom provedbe prisilne naplate Ministarstva financija RH proračun grada Varaždina u ovom trenutku neće biti  financijski opterećen iznosom većim od  9 milijuna kuna. Međutim, naglašavamo da se time ne rješava problem, već se samo odgađa njegovo rješenje, a što bi opet, u konačnici, mogli platiti porezni obveznici Grada Varaždina.

Naime, izvršenje Rješenja Ministarstva financija odgađa se do pravomoćnosti odluke Upravnog suda u Zagrebu, a taj postupak može potrajati nekoliko godina.

Stoga je jasno da odgoda izvršenja predmetnog Rješenja nije nikakvo konačno rješenje problema, već njegovo odgađanje za određeno vrijeme. Dok traje sudski postupak teku i kamate na glavnicu duga.

Ovakav način „rješavanja“ problema istovjetan je rješavanju duga prema kreditnoj instituciji Hypo banka koja je protiv grada Varaždina pokrenula ovršni postupak radi naplate novčanog iznosa u visini 6,5 milijuna HRK (riječ je o glavnici bez kamata), a koje nije postalo pravomoćno ni ovršno s obzirom da je Grad Varaždin uložio prigovor.

Međutim, i u tom slučaju kamate teku. I u ovom slučaju aktualna gradska vlast pokazuje kako ne zna rješavati probleme, već samo odgađati odluku o njihovu rješenju, a posljedice takve politike svakodnevno sve više osjećamo svi mi stanovnici Grada Varaždina.

Nažalost, i bez prejudiciranja konačnog rješenja navedenih postupaka, ali u nadi da će oni biti povoljno riješeni po Grad Varaždin, postavlja se pitanje kako će Grad Varaždin isplatiti predmetna potraživanja u slučaju nepovoljnog okončanja postupka. Vjerojatno će navedeni problem dočekati novu gradsku vlast.

HDZ grada Varaždina još jednom poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Milanovića da se uključi u rješavanje problema, odnosno da Gradu Varaždinu osigura pomoć u visini 21 milijun kuna. Posebno želimo naglasiti kako je grad Varaždin tijekom svoje povijesti i u ratu i u miru pomagao dijelove Republike Hrvatske kojima je bila potrebna pomoć.

Vrijeme koje je pred nama zahtjeva odgovorno ponašanje svih aktera na političkoj sceni grada Varaždina, a sve u cilju i interesu izgradnje boljeg grada Varaždina.

 Povjerenik GO HDZ Varaždin:

DAMIR HABIJAN, dipl. iur.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje