Povežite se s nama

Život i društvo

Paralelno se saniraju klizišta, grade nove dionice, kosi…

Objavljeno:

- dana

ŽUC

Iako na vrhuncu ljetne sezone, Županijska uprava za ceste dobrim dijelom radova sanira i posljedice zime. Jer, uz redovite ljetne poslove – prema kalendaru ŽUC-a započete od kraja ožujka – na 940 kilometara županijskih cesta, tek se sada mogu sanirati posljedice koje zima ostavlja za sobom. 

Tako se paralelno grade nove dionice, nogostupi, postavlja cestovna signalizacija, ali i saniraju klizišta ili druga oštećenja uzrokovane zimskim vremenskim uvjetima. Treća aktivnost je redovno održavannje cesta.

Začarani krug

– Nalazimo se u špici ljetnog održavanja cesta, radi se po cijeloj županiji. Poslovi se odrađuju u skladu s proračunom – veli ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački. 
Kad su sredstva u pitanju, sve također ovisi o zimi. Jer, proračun Županijske uprave za ceste iznosi oko 50 milijuna kuna. Zimska služba obično „košta“ najmanje osam milijuna kuna – ako se zimi mora potrošiti previše, manje ostane za ljeto i obrnuto. Ipak, radi se užurbano i planira se investirati u skladu s planom. – Koliko imamo, moramo rasporediti. Najvažnija je kvaliteta i zadržavanje stadarda na području cijele županije. Znači, ravnomjerno raditi na cijelom županijskom području. Trenutno se radi na više mjesta. Primjerice u Ludbregu, Jakopovcu, u Oštricama na području Novog Marofa, u Svibovcu………, govori Osonjački.

Sanacija klizišta

Istovremeno, ŽUC marljivo sanira i što više klizišta jer ukoliko ostanu nesanirana veća je opasnost da će iduće sezone i manje nevrijeme biti dovoljno da ih pokrene. – Jedno od većih klizišta saniramo na području Općine Cestica dok je u planu sanacija još nekoliko klizišta na području Kameničkog podgorja, Ivanca,Varaždinskih Toplica, Halića…nabraja Tomislav Osonjački. Za sanaciju klizišta također očekujemo podršku države. – Saniranje klizišta je jako skup posao. Ovogodišnja je sanacija do sada koštala oko milijun kuna. Jer, uspjeli smo ranije sanirati klizišta na području Ljubešćice, Brezničkog Huma, Bednje, Vinice… Zakon nalaže što se mora odraditi u zimskoj službi, a postoje i pravilnici koji govore što se i u kojemu vremenu mora napraviti. U krajnjem slučaju uvijek imamo mogućnost zatvaranja ceste, ako mislimo da je sigurnost u pitanju, priča. Ljetno održavanje je ona treća stavka u redovitom poslovanju. – Stalno održavanje uključuje krpanje rupa, košnju trave, održavanje kanala, siječu granja…. Toplo vrijeme u kombinaciji s kišom uzrokuje pojačani rast trave. i općenito vegetacije. Djeluje benigno, ali nije, niti je trošak zanemariv, priča ravnatelj. Kad govori o travi i svemu što raste uz ceste u istoj rečenici, laiku neće baš biti jasno kakve veze ma jedno s drugim. Misli se na onu travu koja raste uz rub ceste i premda ćemo prvo pomisliti da, osim što izgleda neuredno, i nije od neke presudne važnosti za sigurnost na cesti, još jedna greška. – Trava mora biti podšišana ne zbog vizualnog izgleda ceste već i sigurnosnih razloga, prvenstveno preglednosti ruba, saznajemo.

Prioriteti

Tijekom najtoplijeg dijela godine, ljeta, slijedi „povlaćenje“ novih asfaltnih dionica, „presvlači“ se postojeći asfalt…- U Sudovcu je gotova cesta prema Vukšincu na području Koprivničko-križevačke županije, završen je višegodišnji projekt zaobilaznice Čičkovine – preusmjeravanje kamionskog projekta oko samoga mjesta. U planu je proširenje ceste 2076, Ludbreg – prema Kapeli i Malom Bukovcu, krenuli su radovi u Turčinu na području Općine Kneginec i Tomaševca u općini Sv. Ilija. Krenuli su radovi u Vidovcu, a uskoro kreću i u Sv. Đurđu.

 

Saniranje klizišta je jako skup posao. Ovogodišnja je sanacija do sada koštala oko milijun kuna

Radi se dosta. Realna potreba je, naravno za mnogo više zahvata, ali smo ograničeni realnim pročunom. Ipak, mislim da i ovako naše ceste nisu u tako lošem stanju i da uspijevamo potrebe prilagoditi proračunu. Najvažnija je sigurnost ubog čega valja znati odrediti prioritete, što uvjeren sam, uspijevamo, veli Osonjački. Ove je ljetne sezone odrađeno ili se još radi sigurno 15-ak kilometara cesta sa većim zahvatima – proširenjima, nogostupima, sve u svemu povećavanje sigurnosti u prometu.

Signalizacija

Za sigurnost ništa manje nije bitna niti signalizacija – Postavljanje znakova, primjerice, oprez škola“ vrlo je važno, uskoro trebamo odraditi i semaforizaciju u Beretincu na dolasku iz smjera Varaždina. Kako bi sve fukcioniralo i stiglo biti odrađeno na vrijeme na poslovima koje financira Županijska uprava za ceste radi više desetaka ljudi. – Jasno, ta brojka varira o obimu posla, priča Tomislav Osonjački. – Bitno je reći da smo zadnjih godina u suradnji s Knegincom i Jalžabetom „povukli“ cijelu cestu kroz poslovne zone Kneginec i Jalžabet, kao temelj za njihov razvoj. Naravno da je za sadašnje funkcioniranje, prvo trebalo napraviti cestu kako bi investitor, kao osnovno uopće mogao do svoje parcele, govori. Na pitanje može li izdvojiti najveće probleme što se županijskih cesta tiče, Osonjački bez razmišljanja odgovara – Klizišta su vječni problem. Potpuno razumijem ljude koji su nezadovoljni što se ne saniraju sva klizišta odjednom, ali jasno da to nije moguće. Uvijek postoje prioriteti.Želim reći svim stanovnicima na području gdje su klizišta kako su ona evidentirana i mi se maksimalno trudimo što raniju sanaciju. Sigurno se ne može dogoditi da „zaboravimo“. Idemo po redu i u skladu s mogućnostima rješavamo problem. 

 

Potrebe se uspijevaju prilagoditi proračunu

Interventne stvari su interventne, ostale čekaju red. Suradnja s lokalnim vlastima je jako bitna jer jedino tako možemo funkcionirati i omogućiti što sigurnije odvijanje prometa na, iznova napominjem – gotovo 940 kilometara županijskih i lokalnih cesta Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

I Trnovec Bartolovečki u društvu onih s najbržim internetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki i tvrtka Infrastruktura Ludbreg sklopile su Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje optičke mreže, odnosno stvaranju preduvjete za povezivanje naselja. Ugovor je uime Općine Trnovec Bartolovečki potpisala načelnica Verica Vitković, a uime tvrtke iz Ludbrega direktor Stanislav Magić.

Vrijednost radova iznosi 31.056,25 eura s PDV-om, a izvođač radova se obvezao da će ih završiti u roku od šezdeset dana. Radovi će biti izvedeni u skladu s Idejnim projektom – za izgradnju građevine SVK priključak – poveznica Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka koji je izradila tvrtka Infrastruktura Ludbreg. Izgradnjom poveznice Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka stvaraju se preduvjeti da u skorije vrijeme krene izgradnja optičke mreže u ostalim naseljima Općine.

Na potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji optičke mreže – povezivanje naselja, načelnica Općine Verica Vitković istaknula je kako je zadovoljna što se stvaraju preduvjeti kako bi svi stanovnici na području Općine Trnovec Bartolovečki ubuduće imali brži internet.

– Na temelju sklopljenog ugovora s izvođačem radova održan je i pripremni sastanak zajedno s izvođačem i nadzornim inženjerom, tako da je dobivena suglasnost Hrvatskih cesta za prokop duž dionice DC2 i radovi mogu početi. Rok za izvođenje je 60 dana i očekujem da će kroz naredni period izvođač to i izvršiti, što je preduvjet da se spoje ostala naselja s optičkom mrežom u Trnovcu. Nakon toga čekamo još da Elektra zamijeni drvene stupove u naselju Bartolovec duž prometnice DC2, kako bi kablovi mogli biti provučeni kroz betonske stupove – rekla je načelnica Vitković.

Dodala je da će, kada se izgradi optička mreža u potpunosti, sva naselja imati mogućnost priključenja na optiku, a Općina će sufinancirati stopostotni iznos priključka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivana Banfić dolazi u Donju Voću, a povod je sportski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: AK Varaždin

Špilja Vindija Trail ove godine postaje Špilja Vindija Trail & Dance, objavila je Turistička zajednica područja Sjever Zagorja.

U subotu, 29. lipnja Donja Voća postaje epicentar trčanja, čagice i totalnog ludila. U 18 sati posjetitelje čeka najzabavnija utrka po zagorskim bregima, a nakon toga od 20 sati najluđa zabava na dancepartyju uz DJ- i nezaboravan koncert Ivane Banfić. Ulaz je slobodan.

I to nije sve, između utrke i koncerta, u 19:30 sati sve koji dođu učekuju prve Wannabe neandrtalske sportske igre u kojima sa svojom ekipom možeš odmjeriti snage u neandertalskim sportovima, a za najbolje su osigurane i nagrade za pamćenje.

Tigrasti, zebrasti i šareni outfiti te šuškave trenirke su obavezne, a prijave trkača su na stotinka.hr. Start i cilj utrke su kod NK Vindija Donja Voća, a tamo će biti postavljena i pozornica.

Utrka je organizorana u suradnji s Atletskim klubom Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje