Povežite se s nama

Život i društvo

Uz pjesmu i ples nije bilo teško satima i satima naporno raditi

Objavljeno:

- dana

BAŠTINA

Njih desetak u narodnim nošnjama, sa srpom u ruci. Svaki oštar zamah srpa prati vesela pjesma, stigne se i nazdraviti, otplesati koji takt s muškarcima koji povezuju snopove žita. 

„Rasli smo ovdje mi, u tihoj dolini našeg sna, tu sam te prvi put poljubio ja….“, pjevaju beračice uz šeretski osmijeh – možda prisjećajući se neke zgode iz svoje mladosti, upravo na nekoj od ovakvih berbi žita. Žetvene svečanosti u Grešćevini, održane prošlog vikenda, posjetiteljima su dočarale dio tradicije, a sudionicima su pobudile sjećanja na događaje koji, kažu, “kao da su se dogodili jučer“. 

– Uz glazbu i ples, nije bilo teško satima raditi u prignutom položaju – govori nam 85-ogodišnja Ana Vuk, kojoj godine danas dozvoljavaju biti jedino u ulozi gosta. 

– Radilo se, zabavljalo,  zaljubljivalo – prisjetila se. Nije se radilo u narodnim nošnjama, nego u „kikljama“, a beračice su bile brze. – Ako je srp oštar, nije teško – otkriva. 

Žetvene svečanosti u Grešćevini, jednom od 23 naselja Varaždinskih Toplica, organizirala je Udruga „Biserna dolina“. Ovo je treći put da ova aktivna udruga, u suradnji sa selom i Mjesnim odborom, organizira prezentaciju berbe žita na starinski način. U goste su pozvali KUD-ove iz Jalžabeta i Podravine. Bila je tu i gradonačelnica Goranka Štefanić, koja rijetko odbija pozive svojih mještana na njihove svečarske priredbe. Na pitanje zna li ona kako se nekada želo, veli da nikada nije držala srp u ruci, ali je izrazila spremnost probati.

Konji i zaprege

Danas u scenskom prikazu, a nekada u redovnom dijelu srpanjskih aktivnosti na poljima, nezaobilazni su konji sa zapregama, kojima se išlo u polje. Konji su posuđeni od Udruge konjara jalžabetskog kraja. Svatko se mogao pridružiti vožnji i žetvi. Za prvo nam je nedostajalo hrabrosti kad smo vidjeli kojom brzinom zaprege s upregnutim ljepotanima jure neravnim livadama, a za drugo – znanje.

Udruga “Biserna Dolina” ima konkretne planove s konjima. – U rujnu planiramo otvoriti biciklističku i konjičku stazu u dolini rijeke Bednje pod nazivom “Biserna Bednja od izvora do ušća”, projekt u suradnji s LAG-om Izvor, koji bi kompletno trebao biti dovršen 2020. godine – najavljuje predsjednica Udruge Biserka Vudrag. Predsjednica Biserka, a Udruga i dolina također biserne.

– Dolina je dobila ime po vrbama koje, kad se gledaju odozgo, cakle „bisere“ – pojašnjava nam.

Udruga “Biserna dolina” čuva tradiciju i običaje našega kraja. – Promoviramo i zdravlje, zdravu hranu… Radimo na projektu „Od polja do stola i krova“. Ubrana slama nekada se koristila za krovove kuća, dok će Udruga od njih napraviti nadstrešnicu u centru sela, ispod koje će izložiti plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena. Od raži se, pak, peče kruh i sve ubrano je iskorišteno – doznajemo.

 

Priča po priča, pjesma za pjesmom, kupica za kupicom i pobrano 200 klaftri

Mjesto Grešćevina jedno je od rijetkih u Varaždinskoj županiji bez kulturno-umjetničkog društva. 
Oni tradiciju čuvaju starinskim načinom obrade i pripremanja hrane. Održali su i Sajam zdrave hrane s naglaskom na male proizvođače. – Na sajmu svatko može prodati višak proizvedenoga, promoviraju se vrtovi s posađenom zdravom hranom na prirodan način, bobičasto voće i sve drugo što se uzgajalo u bakinom dvorištu – veli Biserka Vudrag. Sve to mora biti u vizualno dojmljivom ambijentu, pa se za Dane sela, 15. i 16. kolovoza, organizira i natjecanje za najljepšu okućnicu, koje su nazvali „Grešćevina u cvijeću, ne u smeću“. Prema izgledu sela, vrtlarice su ozbiljno shvatile konkurenciju.

„Samo treba znati“

Priča po priča, pjesma za pjesmom, kupica za kupicom i nakon polovice od 200 klaftri, koliko su ubrali toga dana, došlo je vrijeme okrijepe. Berače je ispod šatora čekala pohana piletina, pečene kobasice, domaći kolači i naravno – raženi kruh. Nakon svih ubranih klaftri, uslijedila je poanta – veselica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje