Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Plan je gotov. Za bale planiramo uzeti 30 milijuna kuna kredita u HBOR-u, riječ je o investiciji

Objavljeno:

- dana

IMAJU LI RJEŠENJE?

Hoće li i kada biti maknute bale smeća s odlagališta u Brezju, i dalje je veliko pitanje.

– Plan zbrinjavanja baliranog otpada je Gradu Varaždinu dostavljen. Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ćemo dostaviti dokumentaciju i očekujemo odluku o sufinanciranju zbrinjavanja. Tada ćemo doći u poziciju da potpišemo ugovor i počnemo rješavati najveći teret koji smo dobili od bivše vlasti – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare održanoj u stranačkim prostorijama HNS-a.

Međutim, najavljeno je da će Sabor biti raspušten u ponedjeljak, 28. rujna, čime počinje funkcionirati tehnička Vlada. Iako bi Gradu trebalo biti odobreno oko 45 milijuna kuna,  Habuš u tome ne vidi problem.

– Vlada treba samo dati suglasnost Fondu za zaštitu okoliša, tako da očekujemo donošenje te odluke – rekao je.

O Planu na izvanrednoj sjednici

Nije to jedini problem. Grad treba osigurati gotovo 30 milijuna kuna za zbrinjavanje bala, što je u planu u gradskom proračunu.

– Pokrenuta je procedura za dobivanje kredita. Ovih dana razgovaramo s HBOR-om da vidimo da li možemo kroz njihovu kreditnu liniju dobiti kredit na rok od 10 godina s počekom od dvije godine. Radi se o investiciji i vjerujem da ćemo to uspjeti dogovoriti s HBOR-om. Ako nećemo u tome uspjeti, onda ćemo uzeti kredit od komercijalnih banaka ili na neki drugi način – rekao je Habuš.

Najavio je da će o svemu tome izvijestiti vijećnike na sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za srijedu 30. rujna. Međutim, vijećnici neće dobiti podatke o tome što je zapravo predviđeno Planom zbrinjavanja koji je izrađen u tvrtki C.I.O.S. Habuš je najavio da će Plan biti predstavljen na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje