Povežite se s nama

U fokusu

Sukob: vijećnici tražili dokumente, Habuš im rekao da su licemjerni, oni uzvratili: Nismo mi “dizači ruku” i vaši “klaunovi”!

Objavljeno:

- dana

KAOTIČNO NA GRADSKOM VIJEĆU

Kaotično je bilo na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća uoči donošenja dnevnog reda. Vijećnici su se podijelili oko toga o kojim točkama treba raspravljati, a koje treba skinuti s dnevnog reda.

S 13 glasova „za“ s dnevnog reda je skinuta odluka kojom bi se ostatak kreditnih sredstava od 4,7 milijuna kuna iz 2013. preusmjerio za izgradnju reciklažnog dvorišta i adaptaciju 6. OŠ.

Podolnjak: Opet bez obrazloženja

Međutim, nezavisni vijećnik Robert Podolnjak je upozorio da ta odluka uopće nije bila na Odboru za statutarno-pravna pitanja, čime nisu zadovoljene pravne pretpostavke da se o tome raspravlja.

– Ove investicije su skinute s prošle sjednice, jer nismo dobili obrazloženja. Zatražili smo kompletni elaborat za 6. OŠ, ali od toga nije bilo ništa – istaknuo je Podolnjak i u ime nezavisnih vijećnika podnio prijedlog da se ta odluka skine s dnevnog reda.

To je podržala većina, 13 vijećnika, nezavisni Avar, Cepanec i Podolnjak, pet vijećnika HDZ-a, jedan HSS-ov, dvojica Hrastovaca i dvoje vijećnika Laburista.

Istovremeno, prijedlog nezavisnog Zlatana Avara da se s dnevnog reda skinu i izvješća o radu gradskih tvrtki nije prihvaćen, pri čemu su presudili glasovi Laburista koji su se na toj točki priklonili drugoj strani, HNS-u, SDP-u i HSLS-u.

Raspravljalo s i o tome treba li i prijedlog odluke o preoblikovanju NK Varaždin Varaždina također skinuti s dnevnog reda, no ta je točka na kraju također ostala na dnevnom redu.

Nervozni Habuš: inspekcija došla zbog reciklažnog dvorišta, Gradu prijeti kazna!

Međutim, „skidanje“ odluke o preusmjeravanju novca za reciklažno dvorište i 6. OŠ ogorčilo je gradonačelnika Gorana Habuša.

Optužio je gradske vijećnike da su licemjerni, a onda otkrio pravi razlog nervoze: inspekcija je Gradu naložila da uvrste reciklažno dvorište u proračun, pa im prijeti kazna!

– Inspektorica naložila da više riješimo to reciklažno dvorište. A do kada ćete bojkotirati 6. OŠ? Dajte da si rezerviramo novce da radovi počnu sljedeće godine. Pa dokle ćemo to gurati? – zapitao se Habuš i optužio vijećnike da su bojkotirali prošlu sjednicu i ugrozili donošenje važnih odluka.

Ladislav Ilčić je uzvratio.

– Gradonačelniče, vi ste bojkotirali sjednicu i to je razlog zašto nismo donijeli odluke! Za rekonstrukciju 6. OŠ smo jako zainteresirani, ali vi predviđate čak 26 milijuna kuna za tu investiciju. Dajte nam pokažite dokumentaciju, dajte da ju pregledamo – rekao je.

To je Habušu „diglo tlak“.

Zar sumnjate u naše stručne službe? Ako kredit ne iskoristimo, uzet će nam ga država! Onda ćemo iz vlastitih sredstava morati napraviti! – govorio je povišenim glasom.

Otilija Cvetko: Zar da dižemo ruke kako se vama sviđa?!

Tijekom rasprave o Odluci o stipendiranju opet je optužio vijećnike. – Bojkotirali ste prošlu sjednicu! Niste stipendije došli podržati! Licemjerni ste, zašto prije dva tjedna niste došli?! A sada tu sa smiješkom tako slavobitno govorite da je za jednu odluku postignut konsenzus – rekao je gradonačelnik.

Ilčić je ostao šokiran. – Zar smo mi gradski vijećnici vaši „dizači ruku“? Stalo nam je do reciklažnog dvorišta i 6. OŠ, ali nećemo dopustiti da se potroši previše novca. Vi možete plakati. Ako vam je žao, možete dati ostavku. To je vaš posao za kojeg ste se sami odlučili – poručio mu je.

I Otilija Cvetko iz HDZ-a je bila šokirana Habuševom retorikom.

– Zar vi želite da mi budemo vaši klaunovi i da dižemo ruke kako se vama sviđa?! – zapitala ga je.

U raspravi o rebalansu proračuna (koji je prihvaćen većinom glasova) nastavilo se optuživanje.

Avar: U POS naselju vidimo temelje, a uvjerava nas se da vidimo dva kata!

Zlatan Avar je bio vrlo jasan zašto vijećnici moraju dobiti na uvid dokumentaciju o rekonstrukciji 6. OŠ.

– U POS naselju Vilka Novaka vidimo da su na dvije zgrade samo temelji. No dokument koji su potpisali Marija Čačić, Miroslav Bunić i Vladimir Kukec govore da su napravljena dva kata. Tim potpisom su jamčili da je nešto napravljeno i sada nas se pored zdravih očiju uvjerava da zgrada ima katove, a mi vidimo temelje. Eto, gradonačelniče, zato mi tražimo materijale. Nitko nije protiv izgradnje i dogradnje škole, ali osvjedočio sam se da potpisi ne jamče ništa. Tražim dokument na temelju kojeg ću reći: „Da, ova investicija je logična“. Ne želim da me netko uvjerava da imamo dva kata zgrade i da ne vidim dobro kada vidim samo temelje – poručio je Avar.

Rebalans je prihvaćen većinom glasova, no u dogradnju reciklažnog dvorišta i rekonstrukciju 6. OŠ neće se moći krenuti tako dugo dok se ne donese odluka o preusmjeravanju kreditnih sredstava, koja je drugi put skinuta s dnevnog reda.

Bale nisu došle na dnevni red…

Današnja događanja su ponovno ukazala da gradonačelnik Goran Habuš ima sve manju podršku gradskih vijećnika, koji mu više ne žele tolerirati kašnjenje dostave materijala, ali i njegovo traženje da glasuju za odluke bez dostavljenih obrazloženja.

Zanimljivo je i to da se o očitovanju Ministarstva zaštite okoliša o tome da Gradsko vijeće koncesiju za zbrinjavanje bala nije moglo ni dodijeliti, uopće nije raspravljalo! Nitko, naime, nije predložio da se uvrsti na dnevni red.

Habuš je novinarima rekao da to “nije obrazloženje” i da traži arbitražu premijera Zorana Milanovića!

Na pitanja obmanjuje li vijećnike i javnost, Habuš nije želio odgovoriti.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje