Povežite se s nama

Život i društvo

Pola stoljeća ljubavi i predanosti

Objavljeno:

- dana

50 GODINA BRAKA

Prije pola stoljeća dva su mlada i zaljubljena para s cestičkog područja dala čvrsto obećanje koje je preživjelo sve životne brodolome i jačalo svakim trenutkom sreće – obećanje o vječnoj ljubavi.

Križovljanski župnik Ivan Dugi vjenčao je Antoniju Štehec i Franju Hipa 27. studenoga, a Mariju Petric i Stjepana Boraka 29. studenoga, prije 50 godina. Zajednički prst sudbine još je jednom dotaknuo ta dva para 28. studenoga ove godine, kada su se u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovcu prisjetili tog davnog obećanja. Međutim, tu prestaju sve zajedničke crte, jer su priče o ljubavi, obitelji i zajedništvu dugom čak pola stoljeća posve različite. Isti je tek zaključak – najvažnija je ljubav!

Čestitali unuci

Pedesetu godišnjicu vjenčanja i zajedničkog života Antonija i Franjo Hip proslavili su u krugu obitelji, a slavlje je započelo zahvalnom misom koju je predvodio križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran. Inače, Franjo se nakon vjenčanja zaposlio u Tvornici Automobila Maribor (TAM) te nakon toga i u pogonu VIS-a u Babincu, a od 1992. godine u invalidskoj je mirovini. Supruga Antonija vodila je brigu o domaćinstvu i odgoju troje djece, sina Stanka te kćeri Dragice i Božice. Kroz pedeset su se godina Antonija i Franjo iz mladog, zaljubljenog para pretvorili u nasmijanu baku i djeda koji su s veseljem primili čestitke svoje petero unučadi.

Zapjevala klapa

Životna priča Marije i Stjepana Boraka nije nimalo idilična, ali pokazuje da se i najteže životne prepreke mogu svladati uz ljubav, vjeru i međusobnu potporu. Ispočetka su supružnici radili u Mariboru, a kući su dolazili tek preko vikenda. Godine 1966. rodio im se prvi sin Vlado, a dvije godine kasnije i mlađi Zdravko. Preko tjedna su o djeci isprva brinuli Marijini roditelji, a stasanjem sinova za školu Marija je napustila posao u Mariboru te se posvetila njihovom odgoju te domaćinstvu. Stjepan je 1990. godine prešao u tvrtku Varkom, gdje ostaje do umirovljenja 1995. godine. Sinovi Vlado i Zdravko odrastali su vezani uz crkvu u kojoj je Stjepanov otac bio orguljaš više desetljeća te su se obojica odlučila za svećeništvo. Nažalost, Zdravko je kao svećenik Župe sv. Benedikta u Donjim Mostima smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Valpova 2003. godine, kada se vraćao sa susreta sa Svetim Ocem u Osijeku. Stariji sin Vlado svećenik je u Župi Sveti Đurđ kod Ludbrega te je upravo on predvodio misno slavlje povodom 50. godišnjice braka svojih roditelja. Na proslavi zlatnog pira Marije i Stjepana okupila se brojna rodbina i prijatelji, a pjesmom su im čestitali i članovi klape Lanterna iz Zadra. Tako je druženje u Vatrogasnom domu DVD-a Križovljan Cestica potrajalo do kasnih noćnih sati.

DUGOVJEČNOST

Križovljanski župnik Ivan Dugi vjenčao je Antoniju Štehec i Franju Hipa 27. studenoga, a Mariju Petric i Stjepana Boraka 29. studenoga 1965. godine.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje