Povežite se s nama

Kultura

J. B. Tito kao protagonist u akcijsko-povijesnom trileru

Objavljeno:

- dana

KNJIGA

“Ovo je najuvjerljivija i najuzbudljivija Titova biografija. Autori su posao obavili na dvostruko uzoran način – s povijesne strane precizno i nepotkupljivo, s etičke hrabro”.

“Najobimnija, najdetaljnija i najobjektivnija biografije kontroverznog državnika u kojoj se u niti u jednom trenutku ne glorificiraju bilo koji trenuci”

Ovako je jedan od najčitanijih hrvatskih suvremenih književnika Miljenko Jergović opisao biografiju Josipa Broza Tita, Slavka i Ive Goldsteina, izdanu u lipnju, promoviranu prošlog tjedna i u Varaždinu. Jednake su se kvalifikacije ove knjige – okarakterizirane kao najobimnije, najdetaljnije i najobjektivnije biografije kontroverznog državnika – mogle čuti i na varaždinskoj promociji knjige, na kojoj su, osim samih autora, oca i sina Goldstein, govorili i profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Goran Hutinec i povjesničar Milivoj Dretar. Svi se slažu u jednom – riječ je o najobjektivnijoj knjizi ikad napisanoj o Titu, u kojoj se u niti u jednom trenutku ne glorificiraju bilo koji trenuci. Izdanje knjige poklopilo s 35. godišnjicom Titove smrti i s četvrt stoljeća od raspada Jugoslavije.

Tito i dalje fascinira

Tito je nazvan najistaknutijim državnikom svog vremena koji se suprotstavio i Hitleru i Staljinu

– Živimo u vrijeme kad su sve velike Titove ideje propale – Jugoslavija, nesvrstani i socijalizam. No Tito i dalje fascinira, istaknuo je na promociji koautor Ivo Goldstein, dodajući kako se, unatoč proturječnim stavovima, ne može poreći neosporna Titova povijesna veličina. – Kad je Tito umro, Krleža je napisao “… ode Tito na poljane pjesme s koje kao da je stigao..“, mislio je Tito će ostati legenda, što se nije ostvarilo, nego se tek otvaraju diskusije o ličnosti Tita, istaknuo je Stanko Goldstein, koji je pisao o razdoblju do Drugoga svjetskog rata, dok je ratno i poslijeratno vrijeme napisao sin Ivo, iako je bilo i ispreplitanja autora. Tito je nazvan najistaknutijim državnikom svog vremena koji se suprotstavio i Hitleru i Staljinu.

Literarno najuzbudljivija Titova biografija

Struka i publika knjgu su deklarirali literarno najuvjerljivijom i najuzbudljivijom Titovom biografijom, pisanom na način Tita kao protagonista u akcijsko-povijesnom trileru.
– Titova biografija je fascinantna. Bio je markantna ličnost, inteligentan i snalažljiv, istaknuo je Ivo Goldstein.

Titova biografija je fascinantna. Bio je markantna ličnost, inteligentan i snalažljiv, istaknuo je Ivo Goldstein.

Poznata su nerijetka Titova druženja sa slavnim osobama svjetskog jet seta koja su rado prihvaćala njegove pozive na druženja na Brijunima. – Tito je bio šarmantan gospodin i neosporan gentleman, duhovit i britkog uma, opisivale  su ga Sophia Loren, Elizabeth Taylor… Svoj status duhovitog zavodnika Tito je okrunio s tri braka.

Ključ uspjeha

Uz ove poznate, knjiga otkriva i mnoge dosad nepoznate detalje poput boravaka Josipa Broza u Staljinovoj Moskvi, podaci koliko je zapravo osobno kontrolirao situaciju u dvije najvažnije bitke Drugoga svjetskog rata – na Neretvi i Sutjesci te naglaske na kontroverzne razloge razlaza sa suprugom Jovankom o kojemu su se dosad isprepletale mnoge teorije. Također, malo je poznata činjenica da je Tito bio zadnji premijer Kraljevine Jugoslavije, što je začetak njegovog državništva.

– Englezi su u knjizi o diktatorima napisali „od svih strašnih diktatora postojao je jedan dobar, Tito“

– Englezi su u knjizi o diktatorima napisali „od svih strašnih diktatora postojao je jedan dobar, Tito“. Na obilježavanju iskrcavanja u Normandiji, gdje su bili najveći svjetski državnici, predvođeni američkim predsjednikom Obamom, na slajdovima se uz Amerikance, Ruse i Britance prikazivala jedino slika Tita. Tito je vojskovođa koji je gubio bitke i dobio rat.

 

Knjiga otkriva i mnoge dosad nepoznate detalje iz kontroverznog Titovog života

Ključ Titovog uspjeha bilo je čudo partizanskog rata, svjetski priznato, kazao je Ivo Goldstein.
– Bez obzira na sve objede, Tito je sjajna, svjetski priznata, povijesna ličnost. Sva njegova djela, dobra i loša, valja promatrati i okolnostima i vremenu u kojem su se događala, zaključak je promocije. U svakom slučaju sigurno je jedno. Kontroverzi što se tiče Tita je bilo, ima i bit će. I doista, već letimični pregled knjige, zaintrigira budućeg čitatelja kao intrigantan povijesni triler, uz glavnog aktera koji i 35 godina nakon svoje smrti izaziva kontroverze.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje