Povežite se s nama

Međimurje

Zdravstvena gimnazija već od ove jeseni u Medicinskoj školi

Objavljeno:

- dana

NOVI PROGRAMI

Varaždin dobiva Zdravstvenu gimnaziju. Novu, specijaliziranu gimnaziju, u kojoj će naglasak biti na prirodnim znanostima, uvodi Medicinska škola Varaždin od nove školske godine, tako da će prva generacija od 24 novih gimnazijalaca ove jeseni sjesti u školske klupe.

– Medicinsku školu standardo upisuju odlični učenici koji nakon završetka srednje škole i državne mature upisuju medicinu i druge srodne fakultete, no ne baš u onom postotku u kojemu mislim da zaslužuju. O tome sam još prije pet godina razgovarala s profesorima, a nakon što smo napravili analizu počela sam razmišljati kako napraviti kurikulum i što bi sve Zdravstvena gimnazija obuhvaćala. Kroz ovaj program jednostavno želimo pomoći učenicima koji već s 14 godina znaju da će nakon srednje škole studirati medicinu ili stomatologiju, da na jednom mjestu dobiju sva potrebna znanja i vještine za lakši upis na željeni fakultet – rekla je ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar-Kruljac.

Naglasak će biti na prirodoslovlju

Program Zdravstvene gimnazije temelji se na kombinaciji općeobrazovnih programa s naglaskom na prirodne znanosti – biologiju, kemiju, fiziku i matematiku. Te predmete gimnazijalci će slušati kroz sve četiri godine.
– Nakon prva dva razreda učenici će se moći opredijeliti za pet različitih modula: medicina, stomatologija (dentalna medicina), medicinska biokemija, farmacija te sestrinstvo i fizioterapija, ovisno o tome što ih zanima i koji fakultet planiraju upisati nakon srednje škole – najavila je Grabar-Kruljac.

Nakon drugog razreda učenici će se moći opredijeliti za module ovisno o tome koji su im interesi i što žele studirati.

Upravo to opredjeljivanje nakon drugog razreda omogućit će im da slušanjem određenih predmeta steknu potrebna znanja za određeni fakultet.
– Primjerice, učenici koji se odluče za medicinu slušat će anatomiju, fizologiju ili patologiju, koju pak neće slušati učenici koji se odluče za fizioterapiju i koji žele nakon srednje škole nastaviti studij fizioterapije. No, oni će zato slušati osnove kineziologije i kineziterapije. Smatramo da će takvim programom učenici kad dođu na studije biti puno uspješniji i u prednosti u odnosu na učenike koji dođu iz općih gimnazija – istaknula je ravnateljica.

Profesorica kemije i biologije Tamara Brezničar-Talan  smatra da će Zdravstvena gimnazija odgovoriti svim potrebama budućih studenata medicine i drugih srodnih studija.
– S obzirom na to da će naglasak biti na prirodoslovlju, učenici će se kvalitetno pripremati za studij medicine, stomatologije, farmacije, biotehnologije, medicinske i laboratorijske dijagnostike ili za studije sestrinstva i fizioterapije – rekla je Brezničar-Talan.

Osim dopusnice, škola za novi program ispunjava sve potrebne uvjete.
– Uz stručni i profesionalni kadar, vanjske suradnike i profesore mentore, imamo moderno opremljene laboratorije: kemijski, dentalni i hematološki laboratorij te praktikum zdravstvene njege – navodi Brezničar-Talan. Učionice su opremljene su najnovijom tehnologijom, a uza sve to, Medicinska škola Varaždin je u projektu e-škola.

Projekt Zdravstvene gimnazije podržava struka

Projekt Zdravstvene gimnazije, koju u Hrvatskoj ima još jedino Zadar i Osijek, podržava struka. Riječ je o projektu važnom za ovu regiju, ali i obrazovanje u cijeloj Hrvatskoj.
– Liječnici, farmaceuti, biokemičari i drugi vanjski suradnici koji predavaju našim učenicima podržavaju projekt Zdravstvene gimnazije. To ne treba čuditi jer, ako gledamo statistike, što nam nedostaje? Upravo ta zanimanja. Kroz Zdravstvenu gimnaziju mi ćemo pripremati učenike da upisuju zanimanja koja su deficitarna – rekla je Grabar-Kruljac.

U skladu s potrebama tržišta

Medicinska škola Varaždin ove jeseni upisuje ukupno pet razreda: uz jedan razred Zdravstvene gimnazije, bit će upisana dva razreda medicinskih sestara, razred fizioterapeuta i razred laboranata.
– Medicinska škola ima dopusnicu za sve smjerove koji u medicini postoje na srednjoškolskoj razini. Medicinske sestre su naša konstanta, a ovisno o potrebama tržišta imamo fizioterapeute, dentalne tehničare, dentalne asistente, farmaceute i sanitarne tehničare – rekla je ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar-Kruljac. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje