Povežite se s nama

U fokusu

Pomoćnik ministra obrane je Zdravko Jakop iz Višnjice, brigadni general, magistar i paraglajder!

Objavljeno:

- dana

JOŠ JEDAN DUŽNOSNIK IZ ŽUPANIJE

Nakon što je dr. Denis Kovačić iz Novog Marofa prošli tjedan imenovan za pomoćnika ministra zdravlja, Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice za pomoćnika ministra obrane imenovala brigadnog generala i magistra znanosti Zdravka Jakopa, koji je rođen u Donjoj Višnjici kod Ivanca, a danas živi u – Gornjoj Višnjici.

To mu neće biti prva dužnost u Ministarstvu obrane budući da je od 2008. do 2012. bio načelnik Službe za nadzor naoružanja.

U MORH dolazi s dužnosti zamjenika direktora RACVIAC-a (Centra za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe).

“Važni su dobri međuljudski odnosi”

– Raditi kao pomoćnik ministra bit će mi veliki izazov. Posla je puno, ali se toga ne bojim budući da imam iskustva u međunarodnim odnosima, kao i u tehnici. Nadam se da će kombinacija dobre volje i iskustva dobro funkcionirati – kaže Jakop.

Ističe da su financijska sredstva i ustroj važni, ali ne i najvažniji.

– Ako nema dobrih međuljudskih odnosa, tada nema sinergije i teško je ići naprijed. Stoga smatram da je posebno važno uspostaviti dobre odnose i povjerenje – ističe Jakop.

49-godišnjak je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti, 2011. je na Fakultetu političkih znanosti magistrirao s temom „Međunarodna vojna suradnja RH“, a trenutno priprema doktorat.

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”,  a završio je i NATO Defence College u Rimu, najvišu razinu obrazovanja koju NATO organizira za visoke časnike i civilno osoblje iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

U HV-u, odnosno Oružanim snagama RH je obnašao niz dužnosti, a u Domovinski rat se uključio 31. listopada 1991. godine. Stupio je u 1. brigadu ZNG-a, a u veljači 1993. prelazi u 7. gardijsku brigadu. Te 1993. godine je i ranjen.

Najbrži dužnosnik u novoj Vladi!

Zanimljivo je da nema samo uspješnu vojnu, nego i sportsku karijeru. Bio je izbornik hrvatske paraglajding reprezentacije, koju je vodio na četiri svjetska prvenstva, a može se pohvaliti s osvojenim četvrtim mjestom u ekipnom dijelu natjecanja.

– Do prije dvije godine sam se aktivno natjecao, a sada letim za svoj gušt – otkrio je novi pomoćnik ministra obrane, koji je u novoj Vladi zasigurno najbrži član na duge staze.

Naime, Jakop je 1986. godine bio treći na prvenstvu bivše Jugoslavije u utrci na pet kilometara.

Još jedan pomoćnik?

Zadovoljan imenovanjem drugog dužnosnika iz Varaždinske županije u novu Vladu je šef županijskog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke Anđelko Stričak.

– Jako smo zadovoljni, no očekujemo imenovanje još jednog pomoćnika ministra – kratko je rekao.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hrvatska pošta ostala je bez 430 radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobit Hrvatske pošte skočila je lani čak za oko 1270 posto te je iznosila 13,6 milijuna eura.

Državna tvrtka uprihodila je tijekom prošle godine 270 milijuna eura, a to je 11 posto više nego prethodne godine. Pošta je očito bolje upravljala troškovima, ali i digla cijene u srpnju.

No, jedan poslovni pokazatelj značajno je utjecao na niže troškove. Hrvatska pošta, naime, lani je imala oko 8300 zaposlenih, što je čak 430 manje nego prethodne godine. To je broj zaposlenih prema satima rada.

Istodobno, prosječna neto plaća tijekom prošle godine iznosila je oko 1040 eura, što je 12 posto više. U apsolutnom iznosu, neto plaća je rasla za oko 110 eura.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Istraživanje: značajan broj Hrvata ne može si priuštiti skuplje vrste mesa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok meso svakodnevno jede svaki četvrti Hrvat, što jasno govori o popularnosti ove namirnice, dublja segmentacija govori da su građani cjenovno osjetljivi te da se manje konzumiraju skuplje vrste mesa i mesnih prerađevina kao što su teletina i janjetina te pršut i kulen

Potražnja za ovim delicijama raste i uoči Uskrsa pa su na portalu jatrgovac.com upravo u tom periodu proveli istraživanje o stavovima i navikama hrvatskih građana kada je riječ o konzumaciji mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda. Također, dobivene odgovore su usporedili s istovjetnim istraživanjem provedenim u 2022. godini.

Učestalost konzumacije pokazuje značajan rast jer je onih koji svakodnevno jedu meso ove godine za 5 % više, odnosno imamo ih 25 %, što znači da svaki četvrti Hrvat meso jede svakodnevno. Ipak, najviše je onih koji meso konzumiraju nekoliko puta tjedno, kojih ove godine imamo ukupno 64 %, dok ih je prije dvije godine bilo 5 % više. Razmjerno manji udjeli odnose se i na manje učestale konzumacije pa tako ove godine imamo 6 % onih koji meso jedu nekoliko puta mjesečno, a 2 % ispitanika kaže da meso jede rijetko. Da ne jede meso ističe svega 3 % ispitanih građana.

Piletina je uvjerljivo najpopularnija vrsta mesa koju najčešće konzumira 53 % građana, što je 2 % manje nego u 2022. godini. Na drugom je mjestu svinjetina s 36 % udjela uz 4 % rasta, dok su ostale vrste mesa značajno manje popularne. Tako se za teletinu najčešće odlučuje 7 % građana, puretinu bira 3 %, a janjetinu svega 1 % konzumenata mesa u Hrvatskoj.

Kada je pak riječ o tome koju vrstu mesa najviše vole onda su dobiveni rezultati podosta drugačiji od onoga što se najčešće konzumira. Naime, iako su piletina s 38 % te svinjetina s 26 % i ovdje na vrhu poretka omiljenih vrsta mesa, ipak su njihovi udjeli značajno manji. Da teletinu s 18 % i janjetinu s 12 % kombinirano preferira gotovo trećina građana (30 %), a najčešće konzumira svega 8 % njih, govori u prilog tome da si ove skuplje vrste mesa značajan broj građana ne može priuštiti.

Kod kategorije mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda hrvatski građani najčešće konzumiraju slaninu, slijede kobasice, šunka, pršut, parizer, kulen i vratina.

Kada je riječ o tome koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda najviše vole onda je i ovdje na vrhu slanina s 29 % udjela u oba istraživanja, ali odmah iza je s 28 % udjela pršut.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje