Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi koraci do izgradnje Autobusnog kolodvora

Objavljeno:

- dana

V. Toplice

Vijećnici Varaždinskih Toplica jednoglasno su dali svoju potporu za početak preliminarnih radova potrebnih za izgradnju topličkoga Autobusnog kolodvora. 

Riječ je o kupovini zemljišta od topličke tvrtke u predstečaju “Opruga d.d.” kao glavnog preduvjeta za pokretanje pregovora s Presečki grupom. Zemljište, za koje je iz proračuna izdvojeno nešto više od milijun kuna, potrebno je za izgradnju mosta i prilazne ceste do budućega Autobusnog kolodvora. Pretpostavka je da će cijena biti i manja nakon izrade parcelacijskog elaborata, kad će se znati točna površina nekretnine. Predstečajni upravitelj Opruge dozvolio je prodaju zemljišta pod uvjetom da se novac od zemljišta iskoristi za zaostale plaće radnika.  To znači da se, iako je Opruga dužnik Gradu za komunalnu naknadu, dugovi neće moći prebijati. Dio sredstava od kupnje zemljišta utrošit će se i za namirenje dugova Opruge prema osiguravajućem društvu Croatia osiguranje, što će osigurati skidanje zabilježbe spomenutoga osiguravajućeg društva sa zemljišta.

Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja

Oporbeni vijećnici prvo su tražili skidanje ove točke s dnevnog reda dok im se ne dostave svi materijali. Nakon što je gradonačelnica iskazala bojazan da bi odugovlačenje moglo ugroziti cijeli projekt te se ponoviti slučaj otprije 26 godina, kad je, dok su se Toplice premišljale, Novi Marof promptno reagirao pa je već gotovi projekt Autobusnog kolodvora odrađen u Marofu. – Taj je kolodvor danas već “zreo” za obnovu, a mi još uvijek raspravljamo – rekao je vijećnik SDP-a Petar Ratković. Nakon iznesenih argumenata vijećnici oporbe uzeli su pet minuta stanke te su nakon kratkog vijećanja odlučili pružiti potporu za kupovinu zemljišta.Tako će Grad osigurati zemljište, dok će Presečki grupa, koja je već poslala pismo namjere za gradnju novoga kolodvora, snositi troškove izrade dokumentacije i same gradnje kolodvora. Iz oporbe su prigovorili kako treba paziti da Grad ne prođe skuplje u ovoj varijanti. Konkretno, da, kako su slikovito rekli, “mi ne iskeširamo za zemljište, a investitor postavi dva stupa i dobije kolodvor”, te da bi se valjalo razmisliti o opciji kolodvora u vlasništvu Grada. Gradonačelnica Goranka Štefanić rekla je da u svakom slučaju treba prvo kupiti zemljište. Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja.

Predstečajni upravitelj Opruge dozvolio je prodaju zemljišta pod uvjetom da se novac od zemljišta iskoristi za zaostale plaće radnika. Platit će se i dugovi prema Croatia osiguranju

– Takvu likvidnost potvrđuje situacija u prošlogodišnjem proračunu, gdje je u potpunosti isplaćen kredit u iznosu od milijun kuna, što znači da je Grad sposoban iz tekućih priljeva isplatiti potreban novac – rekao je zamjenik gradonačelnice  Nedeljko Mihalić.
U nastavku sjednice oporba je sa šest suzdržanih i jednim glasom protiv uskratila podršku izvješću o radu gradonačelnice za drugu polovicu 2015. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje