Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: POS naselje nazvali “Grabanice”, autobusni bi preselili, a Vijećnicu stavili – u funkciju

Objavljeno:

- dana

NIZ GAFOVA U NACRTU STRATEGIJE

Ime POS naselja u Jalkovečkoj ulici je “Grabanice”, autobusni kolodvor treba premjestiti izvan centra grada, a Gradsku vijećnicu te palaču Sermage renovirati i privesti funkciji.

Ovo nije nabrajanje prvoaprilskih šala, nego dio sadržaja iz nacrta Strategije razvoja Grada Varaždina do 2020. godine, dokumenta koji je ključan za povlačenje novca iz EU fondova.

Na niz grešaka u sadržaju, ali i nedorečenost ciljeva upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Habijan, predsjednik Povjerenstva varaždinskog HDZ-a.

Kao učenici koji ispravljaju jedinicu

– U nekoliko navrata smo aktualnu gradsku vlast pozivali da donese ključni dokument – Strategiju razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. Nacrt tog dokumenta je napokon ugledao svjetlo dana prije tri tjedna. S obzirom da je gradska vlast na tome  navodno radila dvije i pol godine, očekivali smo da ćemo dobiti dokument koji će biti okosnica razvoja Grada. Nažalost, nacrt Strategije koji je predstavljen javnosti izgleda kao kompilacija radova učenika koji samo žele ispraviti jedinicu na polugodištu – rekao je Habijan.

To je potkrijepio konkretnim podacima iz Strategije.

– Poznato je da je autobusni kolodvor kupio investitor koji na postojećoj lokaciji žele izgraditi podzemni kolodvor, pri čemu  zaisgurno namjerava koristiti EU sredstva. Za to je dobio i javnu podršku gradske vlasti. Međutim, u nacrtu Strategije se navodi da se postojeći autobusni kolodvor ne uklapa u gradsku jezgru i da se novi planira izgraditi na lokaciji između Miškinine i Koprivničke te željezničke pruge za Čakovec – naveo je Habijan.

On se pita kako će investitor reagirati kada shvati da aktualna vlast, prema Strategiji, u centru uopće ne planira autobusni kolodvor.

“Tipfeleri“ i misteriji

Nije to jedina greška: Habijan je otkrio da je najveće POS naselje u Varaždinu, izgrađeno između 2003. i 2010. godine, nazvano „Grabanice“, iako je naselje pod tim nazivom smješteno oko 700 metara zračne linije dalje, a izgradio ga je privatni investitor Stanoing.

– Prema aktualnoj gradskoj vlasti, Sveučilište Sjever je u 100-postotnom vlasništvu Grada. Svi znamo da je točan podatak da je osnivač tog Sveučilišta od prošle godine Republika Hrvatska. Ako su ovo „tipfeleri“, onda su doista veliki – komentirao je.

Međutim, nije to najveći problem Strategije, smatra.

– U nacrtu se navodi da su očekivani pokazatelji uspješnosti Strategije nakon 2020. godine prosječna neto plaća od 5.000 kuna, porast broja stanovnika na 49.000 te porast broja turističkih noćenja na 60.000. Ti ciljevi ne predstavljaju ništa drugo nego lijepi skup želja – naveo je.

Pokušao je, naime, pronaći konkretne mjere kojima će se prosječna plaća u četiri godine povećati za oko 1.000 kuna.

– Jedino što možemo naći jest da se to planira „pokretanjem investicija“. Čak i ako se pokrene novi investicijski ciklus, na koji način aktualna vlast misli primorati investitore da povećaju plaće? Hoće li biti selekcije investitora, hoće li se raditi na tome da se u grad dovedu poduzeća koja zapošljavaju visokokvalificiranu radnu snagu? U Strategiji odgovora na ta pitanja nema. To ostaje misterij – kaže Habijan.

Zaboravili kulturnjake, sportaše, gospodarstvenike

Kad su u pitanju sami projekti, u Strategiji nema niti jednog novog.

– Navode se projekti poput Varaždinske kuće, Sinagoge, famozni Muzej – svijet kukaca, koji su poznati već desetak godina i nisu se pomakli s mrtve točke. S obzirom na nedorečenost ciljeva, odnosno smjera u kojem bi se grad razvijao, nedostatak rješenja uočenih problema, sadržajnu konfuznost dokumenta, očito je da smo ponovno dobili dokument koji aktualna gradska vlast donosi pod pritiskom, zato što ga mora donijeti. Da je drugačije, onda bi u ovoj Strategiji bilo mjesta za kulturne djelatnike, slobodne umjetnike, sportaše i gospodarstvenike. Uređenje trgova i fasada, što se predviđa, neće povećati broj noćenja, niti će mjere za poticanje gospodarstva dovesti do rasta plaća – ustvrdio je.

Apelirao je na gradsku vlast da barem ispravi osnovne podatke kako se Varaždin ne bi sramotio.

Popraviti nepopravljivo? Kako?

Hoće li podnijeti kakve prijedloge i primjedbe?  

– Problem u nacrtu Strategije nije samo netočan sadržaj, koji je moguće ispraviti prije samog donošenja na Gradskom vijeću, nego i sam sadržaj, koji je teško u kratkom vremenu mijenjati. Primjerice, nevjerojatno je da se samo usput spominje uređenje bivše zgrade kina Dom, a uopće se ne spominje koja bi bila njegova nova namjena. Smatramo da je to objekt idealan za slobodne umjetnike ili alternativne skupine. Već su me kontaktirali kulturni djelatnici, koji imaju niz primjedbi, a vidjet ćemo hoće li se dati objedinjeni prijedlog sa svim primjedbama ili pojedinačni. Međutim, teško je popraviti dokument na kojem je trebalo ozbiljno raditi, a iz kojeg se vidi da je sklepan na brzinu – zaključio je Habijan.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje