Povežite se s nama

U fokusu

Djevojkama sankcije, a učenicima koji su ih poticali na tuču i snimali?

Objavljeno:

- dana

ZABRINJAVAJUĆE

Varaždinci još uvijek prepričavaju detalje tučnjave 15-godišnjakinja koja se u četvrtak dogodila na Starom gradu. P

rema izvješću PU varaždinske, u tučnjavi su sudjelovale četiri djevojke, koje su se prvo sukobile verbalno, a potom i fizički: naguravanjem, navlačenjem dijelova odjeće i izmjenjivanjem udaraca rukama, nakon čega su napustile mjesto događaja.

(Ne)moguće izbjeći?

Sam događaj, u kojem su sudjelovale učenice prvih razreda Srednje strukovne škole te jedna djevojka iz Strojarske i prometne škole Varaždin, pratilo je i bodrilo 50-ak srednjoškolaca koji su ih snimali i fotografirali mobitelima, pa je tučnjava vrlo brzo objavljena na društvenim mrežama. Je li se sukob mogao spriječiti?

Samoj tučnjavi prethodilo je međusobno vrijeđanje djevojaka na Facebooku. Navodno su se djevojke iz okolice Ivanca trebale sukobiti u četvrtak ujutro. Ta je informacija došla do ravnatelja i pedagoginje Srednje strukovne škole, koji su cijelo jutro razgovarali s djevojkama i pokušavali ih odgovoriti od nasilnog rješavanja nesuglasica. O tome su obavijestili i policiju, koja je, neslužbeno smo doznali, obilazila Stari grad. Međutim, pratili su ih učenici. Čim je policija otišla, skupili su se i počeo je – najavljeni fizički obračun!

 

Imate li problema, možete se obratiti i nama, poručuju iz Vijeća učenika 

Ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak potvrdio nam je da su cijeli četvrtak prijepodne u školi razgovarali s učenicama. – S djevojkama sam razgovarao i ja, i razrednice, i pedagoginja, te smo obavijestili policiju. Djevojke su čak i roditeljima obećale da nikakve tučnjave neće biti, a nakon nastave razrednice su ih otpratile iz školske zgrade. Još tad su govorile da idu na autobus i ravno kući. No, skrenule su na Stari grad i potukle se – ispričao je ravnatelj Košćak razočaran što se na kraju dogodilo ono što su u školi cijelo vrijeme pokušavali izbjeći i riješiti mirnim putem.

– Smeta me što je nakon sukoba naša škola prozvana da je zakazala. U školi i inače provodimo niz akcija protiv nasilja, a ovog puta učinili smo sve što je bilo u našoj moći. No, tučnjava se dogodila izvan prostora škola, a mi ne možemo pratiti učenike po gradu i kontrolirati što rade – ogorčen je Košćak. Najavljuje da će, nakon sjednica Nastavničkoga i Razrednog vijeća, biti odlučeno koje će sankcije poduzeti protiv učenica, a nije isključeno ni izricanje mjere opomene pred isključenje.

Obilježiti zauvijek

Ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar kaže da su u toj školi dan poslije utvrdili da je u tučnjavi sudjelovala jedna učenica iz njihove škole te da su u petak još utvrđivali sve činjenice.

– Sigurno je da ćemo pojačati rad na prevenciji nasilnog ponašanja, ali i snimanja te objava snimki takvog ponašanja. Jer, prema Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera iz 2015., teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se i skandiranje prije ili tijekom nasilnog ponašanja te snimanje takvih događaja. Osobito teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem. Za teško neprihvatljivo ponašanje učeniku srednje škole izriče se pedagoška mjera opomene pred isključenje, a za osobito teško mjera isključenja iz škole – rekao je Žunar, kojem je žao što su mediji objavili snimke učenica u sukobu, jer one su, ističe, još uvijek djeca i to će ih obilježiti za cijeli život.

Posebno ističe da odgovornost nije samo na njima, već na svim učenicima koji su sam događaj promatrali, odobravali, snimali kao atrakciju, a neki od njih su ih i poticali.
– To, nažalost, ukazuje na probleme s kojima se sama škola ne može nositi – zaključio je ravnatelj.

Drugi učenici su ih poticali da nastave s nasiljem, to nas žalosti 

– Fizičko nasilje nikada ne može biti rješenje za probleme koje tište učenike, no žalosti nas i činjenica da su učenici umjesto prekida incidenta poticali djevojke na nastavak nasilja – navodi se u priopćenju Vijeća učenika Varaždinske županije koje potpisuje njegov predsjednik Lovro Lukavečki.
Ističe da se učenici ne mogu potpuno sami suprotstaviti nasilju.

– Na odraslima, roditeljima, nastavnicima i stručnjacima je da postanu svjesni ovog ozbiljnog problema i ne dopuste da se nasilje tolerira nereagiranjem ostalih članova društva. Nadamo se da će same djevojke, ali i svi ostali učenici nakon ovog incidenta shvatiti kako šaka nije rješenje za rješavanje problema. Pozivamo sve učenike koji imaju probleme da se obrate ljudima u institucijama, a mi kao Vijeće učenika uvijek smo im na raspolaganju – navodi se u priopćenju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje