Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci u zgradama deratizaciju plaćaju, a oni iz privatnih kuća ne?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

– Zašto redovnu deratizaciju po privatnim kućama plaća Grad Varaždin, a po zgradama sami stanari? – pitaju se Dejan Žmuk, predstavnik suvlasnika stanara iz zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15, i Mato Stojanović, predstavnik suvlasnika stanara iz zgrade u Jalkovečkoj ulici 98 u Varaždinu.

To pitanje postavili su gradonačelniku, gradskim vijećnicima i Komunalnom odjelu u dopisima koje su im nedavno uputili.

I za Ustavni sud?

– Mi i svi stanari u zgradama moramo redovnu deratizaciju platiti iz svog džepa, dok, primjerice, u kući do naših zgrada to plaća Grad. Zašto se provodi takva diskriminacija među Varaždincima? – pitaju se Žmuk i Stojanović.

Gradovi i općine obveznu deratizaciju provode prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U Varaždinu je deratizacija počela sredinom prošlog mjeseca, a poslove dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije Grad Varaždin je ponovno povjerio Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, s kojim je i potpisao ugovor za razdoblje od 1. siječnja 2016. do kraja prosinca 2019. godine.

Programom zaštite okoliša za 2016. i projekcijom za 2017. i 2018. godinu Grad za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju izdvaja 291.625 kuna, pri čemu je samo za deratizaciju predviđeno 105.625 kuna. No, zašto troškove redovne deratizacije u zgradama plaćaju stanari, dok onima u privatnim kućama to plaća Grad?
U Gradu kažu da se deratizacija stambenih zgrada provodi u skladu sa Zakonom, odnosno pravnim propisima i Uredbom o održavanju zgrada.

Gradovi i općine dužni su osigurati sredstva za provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti

– Odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da je upravitelj dužan brinuti se da se zajednički dijelovi nekretnine održavaju u graditeljskom i funkcionalnom stanju, nužnom za normalno korištenje. Uredbom o održavanju zgrada je određeno da se sredstva zajedničke pričuve koriste za održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade u graditeljskom i funkcionalnom stanju – poručuju iz Grada.
Za Žmuka i Stojanovića ovo je objašnjenje neprihvatljivo.

– Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u članku 4. navodi se da su RH, odnosno Grad Zagreb, općine i gradovi obvezni osigurati provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti propisane ovim Zakonom te sredstva za njihovo provođenje, kao i stručni nadzor nad provođenjem tih mjera. Uredba, na koju se pozivaju iz Grada Varaždina, ne odnosi se na njih, već isključivo na predstavnike suvlasnika stanara i upravitelje zgrada, jer propisuje na što se sve smiju trošiti sredstva pričuve. Dakle, Grad Varaždin se treba držati gorenavedenog Zakona, koji se odnosi na jedinice lokalne samouprave, a ne pozivati se na Uredbu koja se ne odnosi na njih, nego na suvlasnike i upravitelje zgrada – upozoravaju Stojanović i Žmuk. Kao jedan od dobrih primjera navode Grad Ludbreg.

– U Ludbregu je bilo isto kao u Varaždinu, no nakon što su upoznati sa Zakonom, tu praksu su promijenili. I mi tražimo isto – poručuju Žmuk i Stojanović i zaključuju da će se obratiti višim instancama ako Grad Varaždin ne počne provoditi deratizaciju sukladno Zakonu. Prije svega Ustavnom sudu, jer je način na koji Grad Varaždin provodi deratizaciju, navode, protuustavan.

Podrška stanarima 

– Dajem potporu stanarima. Ne želimo nikakvu diskriminaciju među stanovnicima Varaždina. Ako Grad Varaždin redovnu deratizaciju plaća stanovnicima koji žive u kućama, ne vidim razloga zašto to isto ne plaća Varaždincima koji žive u zgradama. Zakon je po tom pitanju jasan – rekao je Igor Klopotan, predsjednik 4. mjesnog odbora. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje