Povežite se s nama

Život i društvo

Škola cjeloživotnog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJAMO

Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti predstavlja obrazovnu ustanovu naprednih pedagoških i multidisciplinarnih metoda rada koja omogućava cjeloživotno obrazovanje polaznika različitih generacija. 

Riječ je o školi koja u novoj školskoj godini upisuje učenike u prve razrede srednjih škola, a od programa učenici mogu upisati prirodoslovno-matematičku gimnaziju te ekonomije i trgovine za stjecanje zanimanja ekonomist i komercijalist. Uz redovno srednjoškolsko obrazovanje, u Privatnoj srednjoj školi Varaždin  s pravom javnosti postoji mogućnost upisa srednjškolskih programa za doškolovanje ili prekvalifikaciju za  četverogodišnja i trogodišnja zanimanja. 

Od četverogodišnjih zanimanja to su ekonomist, komercijalist, građevinski tehničar, arhitektonski tehničar i rudarski tehničar, a od trogodišnjih prodavač, tesar, zidar, zaštitar osoba i imovine, mesar i pekar.

Kako se radi?

Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti je srednjoškolska ustanova u kojoj nastavnici individualnim pristupom, kontinuiranim radom, ponavljanjem i svakodnevnom kontrolom omogućavaju razvijanje samopouzdanja, pozitivnih moralnih vrijednosti te efikasnijeg i boljeg usvajanja znanja kod učenika.

Neposrednom komunikacijom kod učenika se razvija bolja sposobnost samostalnog zaključivanja i izražavanja te se smanjuje strah i trema. Učenici uče kako učiti, kako raditi u timu, kako usvojiti trajna znanja i vještine potrebne za obavljanje poslova na budućem radnom mjestu te kako što uspješnije položiti državnu maturu žele li nastaviti svoje obrazovanje na željenom sveučilišnom ili stručnom studiju. U Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti nastava se održava od 8 do 15 sati. 

 

Uz redovnu nastavu, škola provodi konzultativni, instruktivni, dopisni i e-oblik nastave

Uz mogućnost dogovora individualne nastave, za učenike se organizira i dodatna nastava s ciljem pripreme učenika za što uspješnije polaganje državne mature iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika od prvog do četvrtog razreda. Organizirana je i fakultativna nastava iz fizike, kemije, biologije, stranog jezika, informatike, osnova prava, menadžmenta, nutricionizma, higijene i ekologije, prema interesu upisa na željeni studij. Temeljem suradnje s gospodarstvenicima učenici imaju priliku usvojiti konkretna znanja i vještine uspješnog poduzetništva. O kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima učenici uče kroz terensku nastavu, a za sve koji se bave sportom, polaze Glazbenu školu ili nisu u mogućnosti svakodnevno prisustvovati redovnoj nastavi Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti razvila je poseban program: e-učenje. 

Uz redovnu nastavu, učenici imaju priliku polaziti jednu od nekoliko slobodnih aktivnosti: izradu ručnih radova, ples, aranžiranje i likovno izražavanje. 
Ovisno o interesima, učenici polažu državnu maturu, čime im se omogućava nastavak obrazovanja, ili mogu besplatno završiti tečaj osposobljavanja koji provodi škola prema odabiru učenika, a kojim učenici imaju mogućnost steći osposobljenost za obavljanje određenih poslova. Zanimanje koje tom prigodom steknu upisuje im se u e-radnu knjižicu. 

Polaznicima koji žele nadograditi svoje znanje Privatna srednja škola Varaždin s pravom javnosti omogućava upis u programe usavršavanja i osposobljavanja iz šest različitih područja. To su ugostiteljstvo (poslužitelj jela i pića, pečenjar, priprematelj jednostavnih jela i slastica, bureka i pizza, slastičar), poljoprivreda i prehrana (proizvođač povrća, ratarskih kultura, voćar, vinogradar-vinar, cvjećar-aranžer, rukovatelj traktorom, mesar, pekar, konditor), šumarstvo, prerada i obrada drva (rukovatelj lančanom motornom pilom, rukovatelj strojevima za primarnu i sekundarnu obradu drva), rudarstvo (miner, palitelj mina, rudar, geobušač, rudarski poslovođa) i graditeljstvo (zidar, tesar, armirač, teracer, keramičar, soboslikar, injektirac, torketirac, asfalter, betonirac, izolater, staklar, građevinski poslovođa).

Od ostalih područja u Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti omogućeni su programi usavršavanja i osposobljavanja za zanimanja računalni operater, poslovođa u trgovini, samostalni knjigovođa, poslovna tajnica, daktilograf, zavarivač-ljevač, ložač centralnoga grijanja, rukovatelj gorionika, rukovatelj sušare, dimnjačar, poslovođa službe održavanja strojeva, rukovatelji rudarsko građevinskih strojeva – bager, utovarivač, demper, viljuškar, grejder.

ADR, vatra, pesticidi

U Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti provodi se i priprema i polaganje ispita za rukovatelja eksplozivnim tvarim, za prijevoz opasnih tvari – ADR, provedba ispita zaštite od požara te provedba edukacije o sigurnom rukovanju pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida. U programima obrazovanja odraslih provodi se dopisno-konzultativni oblik nastave prema utvrđenom rasporedu od 16 do 20 sati. Svi koji završe program usavršavanja stječu zanimanje koje se upisuje u e-radnu knjižicu i priznaje izvan granica Hrvatske.

Predupisi i upisi 

Upisi u prve razrede srednjih škola sve su bliže i učenicima nije lako donijeti odluku koju srednju školu upisati. S obzirom da odabir nastavka obrazovanja ovisi o ambicijama, željama, sklonostima i potrebama budućih učenika predupisi i upisi u Privatnu srednju školu s pravom javnosti provode se temeljem individualnih razgovora s budućim polaznicima, roditeljima i učenicima

Detaljne informacije o mogućnostima obrazovanja u Privatnoj srednjoj školi Varaždin s pravom javnosti koja se nalazi u Ulici Matka Laginje 6  mogu se dobiti u tajništvu škole, putem telefona 042/260-423 ili e –pošte: [email protected], web: www.pssv.hr, a individualni razgovori i upisi mogu se obaviti svakoga radnog dana od 9 do 12 ili od 16 do 18 sati.

PROGRAMI

Uz gimnazijski program te ekonomiju i trgovinu, postoji mogućnost školovanja kroz prekvalifikacije, a tu su i brojni programi osposobljavanja

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje