Povežite se s nama

Život i društvo

Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi pregršt medalja s natjecanja. Bravo!

Objavljeno:

- dana

DRŽAVNA NATJECANJA

Jedno prvo i čak četiri treća mjesta osvojili su učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin ove godine na državnim natjecanjima i time potvrdili kvalitetu rada ove varaždinske srednje škole!  

Najuspješniji su bili mladi kemičari. Na Državnom natjecanju iz kemije, koje je održano od 18. do 21. travnja u Đurđevcu, u kategoriji trećih razreda srednjih škola Vedran Dubravec, učenik prirodoslovne gimnazije, čija je mentorica bila Vesna Vrček, postao je državni prvak, dok je u kategoriji samostalnih učeničkih radova Leon Sačer, učenik drugog razreda prirodoslovne gimnazije, čiji je mentor bio Ranko Klaneček, osvojio treće mjesto s radom “Termometrijska titracija”.

Dečki s varaždinskog “Rudaka” stekli su pravo direktnog upisa na Kemijski odsjek PMF-a, a postignuti uspjeh Vedranu je omogućio da pokuša izboriti svoje mjesto u reprezentaciji Hrvatske koja će nas predstavljati na predstojećoj Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji.

 

Učenici su uspjehe postigli u području kemije, ekologije, nutricionizma i graditeljstva 

Matija Šimunić, učenik 4. b razreda, čija je mentorica bila Tamara Tkalec Car, osvojio je treće mjesto na Državnom natjecanju ekoloških tehničara koje je ove godine održano 14. i 15. travnja u Osijeku. Matijin istraživački rad “Površinske vode međimurskog kraja – Mura, Trnava i Šoderica” bio je najbolji. Učenik Izak Meštrić, čija je mentorica bila Ivana Kocijan, osvojio je treće mjesto na Državnom natjecanju u sektoru poljoprivreda, prehrana, veterina u disciplini Nutri-vita. Državno natjecanje održano je 21. i 22. travnja u Zadru. Uz teorijski dio, učenici su imali i praktični, u kojem su pripremali sir iz kravljeg mlijeka koji su potom analizirali, a morali su obaviti i mikrobiološku analizu mlijeka i mliječnih proizvoda te sve to prezentirati.

Uz mlade kemičare, ekologe i nutricioniste, uspješni su bili i učenici koji se školuju za graditeljska zanimanja. Tako je Marko Pavličević na 21. Državnom natjecanju učenika i učenica graditeljskih i geodetskih škola u znanjima i vještinama građenja “Gradimo zajedno našu Hrvatsku”, koje je od 14. do 16. travnja održano u Križevcima, u kategoriji Monter suhe gradnje osvojio treće mjesto. Mentor mu je bio Damir Pečevski.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinski umirovljenici u Poljani Biškupečkoj obilježili Dan sporta i rekreacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pod geslom „Sport za sve“ te u čast obilježavanje Svjetskog dana sporta, u petak, 24. svibnja, na sportskim terenima i u domu u Poljani Biškupečkoj održan je Dan sportske rekreacije u organizaciji Udruge umirovljenika grada Varaždina.

Okupljene umirovljenike iz svih varaždinskih podružnica na početku natjecanja pozdravili su Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i Branko Družinić, zamjenik predsjednice Udruge umirovljenika grada Varaždina.

Lovro Lukavečki, pozdravivši nazočne poručio je da Grad Varaždin uvijek podupire rad Udruge umirovljenika pogotovo na ovakvim manifestacijama koje se organiziraju već desetak godina.

– Cijenimo i valoriziramo sve što su umirovljenici pridonijeli svom gradu Varaždinu , u izgradnji Varaždina. To pokazujemo također kroz uskrsnice i božićnice koje smo podizali iznosom i cenzusom te organizacijom jednodnevnih izleta na more. Ove godine ćemo to također ponoviti – rekao je Lukavečki.

I dodao:

– Mi ne gledamo na vas samo da vam treba pomoć. Vas vidimo također kao izvor savjeta i preporuka kako se grad Varaždin može dalje razvijati uz pomoć vašeg znanja i iskustva. Zato imamo i posebno povjerenstvo za umirovljenike kroz kojeg vas uključujemo u rad Grada Varaždina – zaključio je Lukavečki.

Umirovljenici su se natjecali u pikadu, šahu, belotu i visećoj kuglani, a druženje su nastavili uz ručak te muziku i ples. Manifestacija je okupila 125 umirovljenika svrstanih u ekipe iz svih dijelova grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održan okrugli stol i predstavljanje monografije povodom 160. obljetnice Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godini u kojoj DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ obilježava 160 godina postojanja, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždin i Muzej Hrvatskog vatrogastva  organizirali su u petak u Vatrogasnom domu predstavljanje prigodne monografije o povijesti Prvog Hrvatskog dobrovoljnog Vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Bila je to i prigoda da se u dvorani u Trenkovoj ulici održi i okrugli stol o Vatrogastvu u Republici Hrvatskoj.

Na okruglom stolu kojeg je moderirao i vodio dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu govorili su dr. sc. Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice,  Maja Vrtulek iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije ujedno i dopredsjednik CTIF-a, autor monografije Stjepan Kovaček te Vedran Runjić, recenzent monografije.

Sve nazočne pozdravili su i Radovan Martinec, predsjednik DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Napomenuvši  kako DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ ove godine obilježava vrlo vrijednu i lijepu obljetnicu predsjednik Martinec zahvalio se svim članicama i članovima na radu, potpori i suradnji istaknuvši pritom zajedništvo i humanost koje godinama krase ovo društvo.

– Ponosni smo na naš rad i na naše aktivnosti. Koristim priliku da se zahvalim svim članovima, ali i svim našim sponzorima i donatorima, od Varaždinske županije, Grada Varaždina pa sve do državnih institucija. Kroz ovu monografiju nastojali smo pokazati sve ono što smo godinama radili i stvarali, a toga je bilo jako puno- rekao je Martinec.

 Župan Anđelko Stričak pohvalio je aktivnosti društva.

– Ove godine obilježavamo veliki niz važnih i velikih obljetnica. Jedna od njih je i svakako 160 godina neprekidnog rada i djelovanja “Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu“. Radi se o jednoj lijepoj i velikoj obljetnici koja nam govori o 160 godina empatije i pomaganja naših vatrogasaca svima kojima je to bilo potrebno. Osim svečane obljetnice koja nas tek očekuje, danas nazočimo i predstavljanju monografije koja bilježi trenutak, odnosno dašak vremena u kojem živimo. A, to je vrlo važno jer se na taj način potiču i ostale udruge da zabilježe svoju povijest i svoje djelovanje. Generacije iza nas će moći vidjeti i proučavati čime smo se mi to bavili  i s kojim smo se izazovima suočavali- rekao je župan.

Nakon predstavljanja monografije, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je i prigodna izložba. Nastala je na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji će moći vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca.

Dodajmo da su spomenuti okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje