Povežite se s nama

Život i društvo

Opasno gradilište

Objavljeno:

- dana

KAOS

Izgradnja kružnog toka na državnoj cesti 528 kod Poslovne zone Kneginec sjever-jug zadala je velike glavobolje vozačima koji svakodnevno putuju tom prometnicom.

Gradilište, koje će čitateljima biti poznatije kao kružni tok između tvrtke Ytres i trgovačkog centra Lumini, već je skoro puna dva mjeseca jedno od mjesta koja vozači svakako pokušavaju zaobići.

Rupa do rupe

Na mjestu gdje prestaje asfalt i počinje “makadam” do prošlog tjedna nije bilo niti centimetra šljunka kako bi se prijelaz barem malo amortizirao. Tako je automobil “upao” s ceste u neasfaltirani dio, pa potom dvjestotinjak metara vozio kao po reli stazi – rupa do rupe i neravni teren. Dok su zaobilazili rupe, vozači su nerijetko znali proklizati, pa su postali opasnost onima iza sebe. – Rijetki su dani kad nisam mislio da ću se sudariti – veli čitatelj koji nas je nazvao da bi upozorio na opasno gradilište. On je otišao i korak dalje od “jambranja” i slučaj je 28. travnja prijavio varaždinskom Gradskom reklamacijskom centru. Ovi su potom odgovor zatražili od Hrvatskih cesta – koje su kao investitor i provele javni natječaj na kojem je kao najpovoljniji ponuđač izabrana tvrtka Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, a projekt značajno sufinanciraju i tvornica Ytres te trgovački centar Lumini, koji će platiti svaki “svoj” građevinski dio prometnog pristupa rotoru – što je učinio i Regionalni tjednik. Istog je dana po neasfaltiranom dijelu nasipan šljunak, ali s učestalim kišama to više nije bilo rješenje problema.

 

Radovi će biti gotovi krajem lipnja?

– Na kolniku državne ceste izvršeni su zahvati na uklanjanju asfaltnih slojeva zbog potrebe izgradnje kružnog toka i ugradnje instalacija u zoni budućega kružnog toka. Istina je da je cestovni pravac raskopan u dužini od 250 m, međutim ono što nije navedeno je to da se trenutno izvode zahvati na mjestu budućih spojeva, tj. na instalacijama struje, magistralnog vodovoda i plina, kao i na odvodnji tj. izgradnji propusta na prilazima Poslovnoj zoni. Sve navedeno isključiv je preduvjet nastavka radova – piše u odgovoru Hrvatskih cesta. Također je navedeno da se sve odvija prema planu, pa se kraj radova očekuje do kraja lipnja. – U samoj zoni zahvata postavljena je signalizacija za regulaciju prometa. U ovom trenutku prometovanje državnom cestom DC528 je u oba smjera bez zastoja, osim što se ne prometuje po asfaltu – zaključio je u svom odgovoru investitor.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje