Povežite se s nama

Međimurje

Sedam mjera ministrice Bedeković: stroga kontrola pohađanja vrtića i škole te trošenja socijalne pomoći!

Objavljeno:

- dana

Temeljem brojnih nemilih događanja posljednjih tjedana, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković, sazvala je sastanak sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, na čijem se teritoriju nalaze romska naselja, te ravnateljima Centra za socijalnu skrb.

Nakon gotovo trosatnog sastanka na kojem su još jednom istaknuti svi problemi i izazovi u suživotu većinskog i manjinskog stanovništva te analizirani statistički podaci policijskih uprava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centara za socijalnu skrb, doneseni su zaključci koji će se primjenjivati već od četvrtka, 20. veljače:

  1. Preispitivanje i kontrola redovitog pohađanja obaveznih predškolskih programa i osnovne škole, kao i utvrđivanje odgovornosti roditelja.
  2. Preispitivanje trošenja sredstava zajamčene minimalne naknade, a ukoliko nadležni Centar za socijalnu skrb u suradnji sa Policijskom upravom utvrdi da se naknada nenamjenski troši, uvest će se isplata u naravi sukladno članku 34. Zakona o socijalnoj skrbi.
  3. Obavezno provođenje rada za opće dobro za sve korisnike zajamčene minimalne naknade.
  4. Kadrovsko jačanje centara za socijalnu skrb.
  5. Jačanje prostornih kapaciteta osnivanjem novog Centra za socijalnu skrb u Prelogu, osiguravanjem prostora za Obiteljski centar u Čakovcu i dislociranu jedinicu centra za pružanje usluga u zajednici.
  6. Integrirani model zaštite djece i obitelji u riziku s naglaskom na preventivne mjere suradnjom sustava zdravstva, odgoja i obrazovanja i socijalne skrbi.
  7. Nastavit će se međuresorna suradnja s naglaskom na cjelovite mjere preveniranja i sankcioniranja.

U detaljnijem obrazloženju donesenih zaključaka, ministrica Vesna Bedeković istaknula je spremnost za rješavanje problema, no pozvala je na suradnju i druga ministarstva.

– Trebamo graditi kulturu nenasilja i imati nultu stopu tolerancije na nasilje. Ovo su mjere koje su početak, ali u naredna dva mjeseca očekujemo već prve rezultate. Radno sposobno osoba ne može i ne smije biti korisnik socijalne pomoći – istaknula je ministrica Bedeković.

Župan Matija Posavec rekao je da su upravo ovi zaključci ono što se tražilo.

– To su prijedlozi rješenja problema na koje smo upozoravali, a ministrica ih je prepoznala i odlučila konkretno djelovati sukladno svojim ovlastima. Prije svega, kontrola roditelja one djece koja ne pohađaju osnovnu školu i na taj način adekvatno sankcioniranje jer je osnovna škola obavezna. Ministarstvo obrazovanja, Pravobraniteljica za djecu i Centar za socijalnu skrb već su zatražili od ravnatelja škola podatke o učenicima koji ne pohađaju redovito nastavu, a roditeljima će se uskratiti zajamčena minimalna naknada – rekao je Posavec.

Počinje se s i primjenjivanjem ideje o isplati zajamčene minimalne naknade u naravi, ukoliko se utvrdi da se ona troši nenamjenski.

– Centar za socijalnu skrb će putem socijalnih radnica pratiti potencijalna devijantna ponašanja korisnika raznih oblika pomoći, dok će Policijska uprava međimurska dostavljati podatke o pojedincima ili obiteljima kod kojih se vode postupanja zbog narušavanja javnog reda i mira ili nasilja u obitelji, prilikom dodjele raznih oblika socijalnih pomoći. Centar za socijalnu skrb će zajamčenu minimalnu naknadu moći dodjeljivati u naravi i to djelomično ili u cijelosti. Zbog svega toga, Ministarstvo će odobriti dodatna zapošljavanja u Centru za socijalnu skrb u Čakovcu, a uskoro slijedi i otvaranje ispostave u Prelogu – dodao je župan Posavec.

Na sastanku u Ministarstvu ključne su bile dvije riječi: prava i obaveze. Prava izviru iz Zakona, ako je netko nezaposlen, u sustavu socijalne skrbi ima pravo na razne naknade, ali isto tako postoje obaveze koje se ne smiju zanemariti .

– Jedno od prava je i pravo na mir. Ljudi žele raditi i mirno živjeti u suživotu. Proces integracije nema alternativu, trebamo dati puni naglasak kroz pohađanje vrtića, osnovne i srednje škole, zapošljavanja i tada će sve biti bolje. Romi sami traže pomoć jer problematična manjina ugnjetava i njih koji žele normalan život te ih je potrebno adekvatno sankcionirati – rekao je je gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak.

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje