Povežite se s nama

U fokusu

Ministar zdravstva Beroš potvrdio 9 novih slučajeva oboljenja od koronavirusa

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj je porastao broj potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa na 65.

Ministar Beroš jutros je u emisiji Izaberi zdravlje Hrvatskog radija objavio kako je potvrđeno devet novih slučajeva pa je tako broj zaraženih sada 65, objavio je telegram.hr.

– Tijekom noći bilo je iznimno puno testiranja – rekao je Beroš za Izaberi zdravlje.

Zasad nema informacija je li netko od devet oboljelih u Varaždinu.

Dobra je vijest da su dosad četiri osobe ozdravile od koronavirusa u Hrvatskoj.

U fokusu

Radnici bi do kraja ovog tjedna trebali dobiti plaće, Grad Varaždin neće ovršiti Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar gospodarstva Damir Habijan i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj danas su komentirali situaciju u Varteksu.

Pritom je gradonačelnik Bosilj rekao da Grad Varaždin neće ovršiti varteks.

-Našli smo modalitete kako da odgodimo naplatu duga i Grad Varaždin neće ovršiti Varteks – rekao je Bosilj i dodao kako se čuo s jednim od dioničara, Čajićem, koji mu je potvrdio da je u planu dokapitalizacija – rekao je Bosilj.

Ministar Habijan je pak ponovio da je Vlada spremna pomoći Varteksu u zakonskim okvirima.

-Riječ je o privatnoj kompaniji, ali kao Varaždinac i ministar želim komunikaciju s predstavnicima Varteksa. Tijekom sastanaka s Upravom i sindikatom, zajedno s kolegama iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili smo mjere kojima, u okvirima zakonske nadležnosti, možemo pomoći  Varteksu. Komunicirala se mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama „rescue aid“, što je podržano smjernicama EU-a. Kao jedna od odgovarajućih mjera u ovom slučaju je i mjera skraćivanja radnog vremena, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalnog rada – rekao je Habijan i pojasnio da je potrebna inicijativa od strane Varteksa da bi se te mjere mogle primijeniti.

Nastavite čitati

U fokusu

Pada broj nezaposlenih, evo u kojim županijama najviše ljudi ne radi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem travnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 98.820 nezaposlenih, što je 6.530 ili 6,2 posto manje nego u travnju 2023. godine te je prvi puta od lipnja prošle godine broj nezaposlenih pao ispod 100 tisuća.

U odnosu na ožujak ove godine broj nezaposlenih smanjen je za 9,4 posto ili 10.272 osobe.

Prema dnevnim podacima HZZ-a, trenutno je na Zavodu registrirano 92.787 nezaposlenih, a oglašeno je 26.208 slobodnih radnih mjesta, piše Poslovni.hr.

Tijekom travnja u HZZ-ovu evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 9.018 osoba, što je 19,1 posto manje nego u travnju lani. Pritom su 75,8 posto ili 6.832 osobe došle izravno iz radnoga odnosa. U evidenciju nezaposlenih u prošlom je mjesecu ušlo i 2.011 osoba (22,3 posto) iz neaktivnosti te 175 osoba (1,9 posto) iz redovitoga školovanja.

Prema podacima HZZ-a, iz evidencije nezaposlenih izašla je 19.291 osoba, što je 8,5 posto više nego u travnju 2023. godine. Od toga je zaposleno 15.400 osoba, i to 14.450 osoba ili 93,8 posto na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 950 osoba ili 6,2 posto na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Evidentirano zapošljavanje na temelju radnoga odnosa najčešće je realizirano u pružanju smještaja, priprema i usluživanje hrane – 3.746 osoba ili 25,9 posto od ukupnog broja zaposlenih. Slijedi trgovina na veliko i malo s 1.650 osoba ili 11,4 posto, prerađivačka industrija s 1.312 osoba ili 9,1 posto te javna uprava i obrana s 1.305 osoba ili devet posto.

U travnju je 3.891 osoba izašla iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno zakonu, npr. izlaska iz radne snage (umirovljenje, uključenje u redovito školovanje), nepridržavanja zakonskih odredbi (ne traže aktivno posao, neraspoloživi za rad), odjave s evidencije i dr.

Među županijama,  u zapošljavanju su predvodili Splitsko-dalmatinska županija (2.952 osobe ili 20,4 posto od ukupnoga broja zaposlenih zasnivanjem radnog odnosa), Osječko-baranjska županija (1.373 osobe ili 9,5 posto), Dubrovačko-neretvanska županija (987 osoba ili 6,8 posto) te Grad Zagreb (986 osoba ili 6,8 posto).

Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 17.357 (17,6 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Osječko-baranjskoj županiji (13.115 ili 13,3 posto) i Gradu Zagrebu (10.890 ili 11 posto), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (1.152 ili 1,2 posto).

U travnju ove godine 17.415 osoba ili 17,6 posto od ukupnoga broja nezaposlenih koristile su novčanu naknadu. Broj korisnika novčane naknade smanjio se u usporedbi s istim mjesecom lani za 11,1 posto ili 2.178 osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje