Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uoči Uskrsa iznenadili umirovljenike i socijalno ugrožene Topličance

Objavljeno:

- dana

Povodom uskršnjih blagdana, Grad Varaždinske Toplice uz predstavnika Socijalnog vijeća, Caritasa i Udruge umirovljenika, osigurao je prigodne pakete za članove Udruge umirovljenika grada Varaždinskih Toplica te socijalno ugrožene stanovnike s područja Grada.

Ukupno 108 paketa dostavljeno je stanovnicima na kućnu adresu uz pomoć članova DVD-a Varaždinske Toplice i volontera Grada.

Svi vatrogasci i volonteri prilikom podjele poštivali su upute sigurnog ponašanja zbog trenutne situacije vezane uz epidemiju uzrokovanu koronavirusom te koriste zaštitnu opremu (maska i rukavice). Paketi su dostavljeni na kućnu adresu uz minimalan kontakt s korisnicima, na propisanoj udaljenosti.

Život i društvo

U petak se otvara 19. izložbe vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija pokrovitelj je ovogodišnje izložbe vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.“, koja ima dugu tradiciju, a po prvi put se održava kao Županijska izložba Varaždinskog vinogorja.

Otvorenje izložbe predviđeno je u petak, 10. svibnja ove godine, u 17 sati u šatoru na prostoru igrališta u Beretincu.

Ovo je već 19. put da se u organizaciju manifestacije udružilo sedam udruga južnog dijela naše županije, VIV – BER Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet iz istoimene općine, Varaždinbreg Gornji Kneginec, Mejaši Ljubeščica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

O kakvoj se izložbi radi, koliko vinara je dalo svoje uzorke vina na ocjenjivanje te što sve posjetitelje očekuje u popratnom programu izložbe rekli su u srijedu Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” i Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine, a najavnoj konferenciji nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek, Ilija Fijok, tajnik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER” te Josip Barulek, član Organizacijskog odbora izložbe vina.

– Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te izvornim poljoprivrednim proizvodima. Jedan od mnogih tradicionalnih proizvoda je i vino. Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, o čemu govori podatak da prvi zapis o vinogradarstvu u sjevernoj Hrvatskoj potječe iz davne 1209. godine. U usporedbi s drugim vinskim regijama, nemamo velike površine pod vinogradima, ali smo zato veliki u kvaliteti i izuzetnim rezultatima. Tome pridonosi i izložba vina „Zlatna kapljica“ na kojoj svaki vinogradar i vinar već 19 godina ima priliku dati svoje vino na ocjenjivanje te na temelju rezultata i dobivenih smjernica unaprijediti kvalitetu svojih proizvoda. Moram istaknuti kako imamo svoje autohtone proizvode, sigurno smo najdalje u kvaliteti otišli u proizvodnji vina, tako da možemo reći da u zadnjih desetak godina u poljoprivrednoj proizvodnji se najdalje otišlo u proizvodnji vina, ali ja bi rekao još više u podrumarstvu. Pohvaljujem organizaciju ove izložbe jer je u nju uloženo puno truda, rada i energije i siguran sam kako će ona biti jedan od brendova Varaždinske županije u kojoj se kvaliteta vina diže iz godine u godinu – rekao je Josip Križanić.

Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec “VIV-BER”, je rekao kako je na ovogodišnju izložbu pristiglo 357 uzoraka vina, pet uzoraka rakija i jedno voćno vino, odnosno ukupno 362 uzorka, što je doista lijepa brojka s kojom se organizatori zaista ponose.

– Nakon ocjenjivanja, rezultati su bili vrlo dobri i 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. S obzirom na to kakva je bila godina, vidi se da su vinogradari u svojim podrumima dali maksimum. Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz Črešnjeva – sauvignon, berba 2003. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. Također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je i županovo vino, a to je vino također sauvignon, suho vino, berba 2003. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa – rekao je Jurišak te pozvao sve ljubitelje dobre kapljice, ali i sve građane Varaždinske županije da se odazovu otvorenju izložbe naznačivši pritom kako će se u okviru izložbe održati sajam domaćih OPG-ova i udruga, na kojem će se prezentirati domaći proizvodu, a pripremljena je i bogata gastronomska ponuda, ali i odlična glazba- rekao je Jurišak.

Predstavnici Udruge Beretinec “VIV-BER” uručili su i županu Anđelku Stričaku butelju „županovog“ vina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Izvedeno je 95 % radova na Aglomeraciji Ivanec, a slijedi asfaltiranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskih voda na čelu sa zamjenikom generalnog direktora Davorom Vukmirićem i direktorom VGO za Muru i gornju Dravu Milanom Rezom, kojima su se pridružili i predstavnici tvrtki koje izvode radove na gradnji sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda, obišli su 7. svibnja radilišta u sklopu Aglomeracije Ivanec.

Obilazak radilišta, a nakon toga i konferenciju na temu provedbe ovoga projekta, organizirale su Ivkom vode Ivanec kao investitor, objavio je Grad IVanec.

S obzirom na to da je jedan od financijera ovog velikog EU projekta i Grad Ivanec, koji Aglomeraciju sufinancira s oko 1,5 milijuna eura, na terenu i na konferenciji bili su i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić.

Nakon okupljanja u krugu tvrtke i pozdravnih riječi direktora Ivkom voda Ranka Zbodulje, svi nazočni razgledali su tri nova specijalna vozila nabavljena iz projekta Aglomeracije, a potom su se uputili u obilazak golemog gradilišta pročistača otpadnih voda, pri čemu ih je o tijeku gradnje i napredovanju radova detaljno izvijestio voditelj projekta Slavko Kišiček.

Kako je naglasio, radovi se izvode prema zacrtanom dinamičkom planu. Puštanje pročistača u probni rad očekuje se krajem 2024. godine, a konačna primopredaja objekta naručitelju sredinom lipnja 2025.

Svi sudionici potom su obišli i radilište u Nazorovoj ulici. O statusu Aglomeracije izvijestio je glavni inženjer gradilišta Aglomeracije Željko Vuković te naglasio da je od ugovorenih 33 km kanalizacijske mreže izvedeno 32 km te da je, sveukupno gledajući, izvedeno 95 % radova na aglomeraciji.

Aneksom je ugovorena i rekonstrukcija još 10,5 km vodovoda na dionicama aglomeracije. Kad se polože vodovodne cijevi, uslijedit će asfaltiranje dionica, a završetak svih radova najavio je do kraja ove godine.

U konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora nakon toga je održana i konferencija na temu provedbe projekta „Sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec“, a kojoj se pridružio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje