Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine Selnica: „Dio planiranih programa povodom Markova izvest će se tijekom godine“

Objavljeno:

- dana

Bliži se još jedno Markovo koje će biti obilježeno na drukčiji način od uobičajenog.

I za ovu godinu bio je planiran desetodnevni dnevni program s nizom tradicionalnih događanja, ali moramo prihvatiti vrijeme u kojem jesmo i poštivati odredbe Nacionalnog stožera, rekao je načelnik Općine Selnica Ervin Vičević u svojem obraćanju javnosti.

– Nama se od zadnjeg Markova dogodio niz pozitivnih trenutaka, a promjene se vide i na samom terenu. Gradimo vrtić za buduće generacije koji mora biti gotov do 20.12. ove godine, a realan početak rada vrtića mogao bi biti ožujak ili travanj 2021. godine. Drugi veliki projekt, koji je na Mjeru 7.4.1. apliciralo Dobrovoljno vatrogasno društvo Selnica, je Vatrogasni dom, koji je prihvaćen, te je trenutno u fazi poništavanja postupka javne nabave zbog previsokih cijena ponuda i uskoro se kreće u izmjene projekta. Krajem 2019. godine dobili smo još niz građevnih dozvola i to za gradnju Spomen parka Pikač i Spomen park nafte, riješili smo imovinsko pravne odnose na području oko ribnjaka, a za gradnju kampa također imamo građevinsku dozvolu – istaknuo je načelnik.

Županijska uprava za ceste Međimurske županije u svojem proračunu za ovu godinu uvrstila je sredstva za izgradnju nastavka pješačke staze iz Ulice Zrinskih pa sve do crkve, a u projektom je obuhvaćena i kompletna rekonstrukcija raskrižja.

Projekt aglomeracije kasni i sada je određen novi termin početka radova, koji će početi u lipnju.

Nakon toga bit će rekonstruirane sve ulice na području radova, a posebno važno je da će nakon toga kod sanacije županijskih cesta biti postavljene uzdignute plohe za veću sigurnost prometa kod škole.

Elaborat za te radove je pripremljen i ovjeren od svih mjerodavnih službi.

Iako je projektom aglomeracije obuhvaćen jako mali dio područja Selnice, za Općinu je istovremeno veliki jer se i tu mora osigurati više od milijun kuna vlastitih sredstava, govori Vičević.

– Uskoro očekujemo dodjelu sredstava na nedavno otvorenim natječajima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja te fondova EU, pa ćemo dalje krenuti s rekonstrukcijom cesta po našoj općini. Čak i u ovim teškim trenutcima, realno, nismo stali nego smo samo usporili neke radove, a s kojima ćemo uskoro nastaviti. U Merhatovcu je upravo izgrađena atletska staza u punom svojem zamišljenom profilu, dok se na postojećem objektu dograđuje sanitarni čvor – rekao je načelnik i dodao da se uz sve to planira još niz manjih zahvata na dobrobit mještana.

Što se tiče Markova, dio planiranih programa povodom obilježavanja izvest će se uz neko sljedeće događanje tijekom godine.

– Zahvaljujem se našem velečasnom Tomislavu Leskovaru što je omogućio gledanje svete mise na Markovo preko YouTube kanala, a sve kako bi nam svima putem propovijedi i molitve približio našeg zaštitnika sv. Marka. Svake godine jedan od najvažnijih trenutaka Markova je podjela javnih priznanja i simboličnih nagrada, što ni ove godine nismo preskočili, o čemu možete čitati na našim općinskim stranicama – navodi Vičević i dodaje:

– Vjerujem u skori prestanak mjera, a prema stvarnom trenutku ukidanja mjera odredit ćemo kada i kako ćemo obilježiti naša društvena događanja koja su u planu za ovu godinu. Izgubljeno vrijeme ne možemo nadoknaditi, ali se možemo još više radovati nadolazećim događanjima u kojima možemo pokazati naše zajedništvo i privrženost svojoj općini. Ono najvažnije od svega, općina redovno ispunjava svoje obveze prema dobavljačima, a cilj nam je pomoći i zaposlenicima naših vrtića kako ne bi ostali bez posla i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Redovito se vraća i dug prema izvansudskoj nagodbi, što nam je i najveći teret.

Naglasivši suradnju s javnim poduzećima, Vičević je izdvojio Elektru koja bi, kaže, trebala više ulagati u rekonstrukciju nisko-naponske mreže jer to je najveći problem kod niza kućanstava.

Elektra ulaže u trafostanice na općinskom području, ali rekonstrukcija mora postati prioritet te načelnik očekuje konkretne pomake do kraja godine.

– Još 2009. godine počele su priče o ukidanju Općine Selnica iz najvišeg vrha županijske vlasti. Nekima je to tema i danas, a žalosno je da to zagovaraju i neki općinski uglednici. Gospodo, neće ići. Ponovno ću ove godine spomenuti gospodina Čačića, što nekima, koji nisu ništa učinili u životu, ali imaju taštinu i ego na visokoj razini poručujem, počnite radite za javno dobro, a ne samo na vlastitoj promociji! Čačiću, lani nagrađenom, još jednom VELIKO HVALA na pomoći jer su on i gospodin Marasović uštedjeli općini cca 3,5 milijuna kuna, pa ću vjerojatno ja uvijek i iznova govoriti hvala. Upravo mi je on dao do znanja koliki sam uspjeh postigao kada je rekao lani: „Nitko nije vjerovao da se Općina Selnica može izvući, ali Ervin je to uspio.“ Meni veće nagrade od riječi čovjeka kojeg cijenim ne treba. Ove godine nagrađen je gospodin Darko Horvat, čovjek, imenom i prezimenom, a ne zbog stranke, jer je dao punu podršku projektima Općine Selnica i jedina smo općina koja je dobila dva projekta na mjeri 7.4.1 – ističe Vičević te za kraj poručuje:

– Gospodo: Djela, a ne riječi! To je ono zbog čega se ljudi nagrađuju u Općini Selnica. Uz puno želja svima vama, dragi mještani, i svim prijateljima Općine želim puno zdravlja i veselja, želim vam puno osobnih i poslovnih uspjeha i neka vas sve blagoslovi naš zaštitnik, sv. Marko Evanđelist.

Sveta misa iz župne crkve može se od 11 sati pratiti putem YouTube kanala na ovoj poveznici.

Međimurje

U čakovečkom Centru za kulturu održana svečana promocija studenata ekonomije, računarstva i održivog razvoja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u čakovečkom Centru za kulturu Čakovec održalo je svečanu promociju prvostupnica i prvostupnika ekonomije, inženjera računarstva, inženjera održivog razvoja te magistri i magistara ekonomije.

Dekan MEV-a Igor Klopotan naglasio je ulogu studenata i njihovu borbu za izjednačenje vrijednosti ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija, što je rezultiralo time da Međimursko veleučilište u Čakovcu danas može promovirati drugu generaciju s titulom magistara ekonomije.

– Borba je trajala dugo jer smo nailazili na veliku opstrukciju da se ne izjednače veleučilišne titule sa sveučilišnim. Ali zahvaljujući borbi vas, studenata i Zbora veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti 300 ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija. Velika razlika u izvođenju nastave ne postoji jer isti profesori predaju na fakultetima, isti profesori rade na veleučilištima, među predavačima su doktori znanosti. Konačno smo uspjeli, vi ste druga generacija, odnosno druga promocija kojoj dajemo titulu magistri i magistara ekonomije – istaknuo je Klopotan.

Dekan MEV-a najavom o mogućnosti nastavka studija razveselio je studente računarstva. Naime, uskoro će se prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje uputiti elaborat pa su očekivanja da će se s nastavkom studiranja na smjeru računarstva u Čakovcu moći krenuti već za godinu dana.

Dekan Klopotan također je naglasio važnost veleučilišta s obzirom na činjenicu da okupljaju gotovo 20 posto studentske populacije. Naime, riječ je o 26.000 studenata i kada im se pribroje studenti koji studiraju stručne studije na sveučilištima, dolazi se do broja od 47.000 studenata.

– Stoga, naša borba za struku vrijedi i za sveučilišta koja također imaju stručne studije. Stručni studij koji izvode veleučilišta nedvojbeno generiraju visoku zaposlenost i to dolazi do izražaja kada na tržištu rada nema dovoljno mladih. A  tome smo svjedočili zadnjih nekoliko godina. Naši studenti brzo usvajaju znanja i brzo se zapošljavaju – poručio je Klopotan, pohvalivši pritom studente na njihovom angažmanu i uloženom trudu.

Uslijedio je svečani dio programa promocije.

– Položili smo sve propisane ispite i obranili završne i diplomske radove na studijima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. U ime svojih kolegica i kolega te u svoje osobno ime, molim da nas promovirate u zvanje prvostupnika inženjerstva računalstva, prvostupnika ekonomije, prvostupnika inženjera održivog razvoja i magistra ekonomije – rekla je studentica Bosiljka Oletić.

Nastavite čitati

Međimurje

Pridružite se 5. svibnja popularnoj biciklijadi „Stazama Općine Nedelišće“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Općine Nedelišće poziva na još jedno izdanje biciklijade „Stazama Općine Nedelišće“.

Svi željni druženja u prirodi i rekreacije doći će na svoje u nedjelju, 5. svibnja.

Početak biciklijade je u 10 sati kod Lovačkog doma u Nedelišću, a okupljanje i preuzimanje bonova za jelo i piće uz kotizaciju od 5 eura već od 9 sati. Za sve sudionike osigurana je okrjepa na punktovima u Slakovcu (kod Čige) i Gornjem Hrašćanu (Stara kovačnica) te tradicionalni ručak na završetku rute kod Lovačkog doma u Nedelišću.

Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, a ovisno o vlastitim afinitetima opredijeliti se možete za kraću ili dužu dionicu u duljini od 22 odnosno 33 kilometara. Dijelom asfaltirane, dijelom makadamske, staze su većinom ravničarske i primjerene zahtjevnosti, dok je za djecu do 16 godina obavezno nošenje kacige.

Kako bi olakšali i ubrzali prijavu svih biciklista od ove godine Turistička zajednica Općine Nedelišće uvela je e-prijavnice za sve sudionike. E-prijavnicu popunite na stranici sbajkomilinanoge.hr –

https://sbajkomilinanoge.hr/page/novost/blog/otvorene-prijave-za-proljetnu-biciklijadu-30

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje