Povežite se s nama

Život i društvo

Biovrt – u skladu s prirodom: sol ubija plodnost tla i nije sredstvo za organski vrt!

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt www.biovrt.com

Zadnjih nekoliko godina sve je veći trend preporučivanja raznih „kuhinjskih sredstava“ za primjenu u organskom vrtlarenju. Naravno, mnogi žele uzgajati svoj vrt bez primjene štetnih kemikalija pa onda za vrijeme problema s bolestima ili nametnicima posežu za nekim domaćim sredstvima koja bi trebala biti manje opasna i jednako učinkovita.

Takvi savjeti šire se društvenim mrežama, ali ono što me najviše zabrinjava jest činjenica da se na nekim internetskim portalima “ne toliko opasna sredstva” preporučuju kao nešto što bi trebali znati svi organski vrtlari i naširoko primjenjivati u vrtu – što je, nažalost, daleko od istine. Evo nekoliko takvih mitova i zašto bi svatko tko se smatra organskim vrtlarom trebao izbjegavati takva sredstva.

Prirodno porijeklo?

Ako je neko sredstvo prirodnog porijekla, to ne znači nužno da je ono neopasno za vaš vrt. Iako je kod mnogih prilično popularna obična kuhinjska sol u borbi protiv puževa, preporučam: nemojte soliti puževe na svom vrtu, jer dugoročno činite strahovitu štetu životu i plodnosti vašeg tla – ona ubija život u tlu i uništava plodnost zemljišta. Ako i puževe skupljate u kantu i ne stavljate sol na puževe na tlu – tu vodu ipak morate nekamo izlijati pa opet negdje morate zagaditi tlo. Stoga umjesto soli koristite vapno ili pepeo koji isto tako imaju nagrizajuća svojstva na sluz puževa, a ne čine toliku štetu biosustavu. Kod vapna i pepela imajte na umu samo da mogu kratkoročno povećati lužnatost tla pa ni to nemojte koristiti u većim količinama. Radije skupljajte puževe u kante i odnesite s vrta, pa u kantama ih posipajte vapnom ili pepelom, ili još bolje vrućom vodom. Koliko god se činilo okrutnim, to je najbrža smrt pa ne moraju predugo patiti. Naravno, u biovrtu dugoročno gledamo kako uspostaviti prirodnu ravnotežu te sam u svom biovrtu problem puževa riješila jatom indijskih patki trkačica pa više nema skupljanja puževa, ni potrebe za bilo kakvim sredstvima protiv njih.

Sol ubija život u tlu!

Sol neki preporučaju i kod nekih drugih nametnika u tlu, kao npr. kod lukove muhe (alternativa za lukovu muhu je šećer!). Neki preporučaju zalijevati protiv nametnika vodom od kiselog zelja – radi se o tekućini punoj soli. Stoga ponavljam – kuhinjska sol će prvenstveno uništiti plodnost vašeg tla pa u nijednom biovrtu sol nije dobrodošla – ni u vrlo malim količinama! Mnogi misle da ako stave „malo“ – da će riješiti problem bez učinka na biosustav. Ljudi koji žive blizu mora to jako dobro znaju i prema iskustvima koja sam čula od njih prenosim kako radi prodiranja soli na tlo na tim vrtovima biljke rastu sve slabije… osim, naravno, onih koje su prilagođene slanim uvjetima. Soli iz sintetskih gnojiva veliki su problem koji dugoročno uništava plodnost tla. Sol uzrokuje svjetski problem saliniteta čak i iz sustava navodnjavanja sa slatkom vodom, a kamoli ne bi ako ga direktno stavljate na tlo. Do zaslanjivanja tla, naime, dolazi zato što svaka kopnena voda sadrži otopljene soli (kalcijeve, magnezijeve, kalijeve i natrijeve sulfate, karbonate i kloride) pa se tako intenzivnim navodnjavanjem uz vodu u tlo dodaju velike količine soli, koje tijekom godina čine tlo sve manje plodnim, a na kraju i potpuno neplodnim. Stoga u biovrtu pametno, nemojte podrazumijevati da sve što je prirodnog porijekla možemo bez razmišljanja stavljati u vrt.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje