Povežite se s nama

Kultura

Gradski muzej Varaždin zahvaljujući učiteljici Rosani Štrocinger u „Školi na trećem“ HTV-a

Objavljeno:

- dana

Tijekom trajanja epidemije koronavirusa, čije posljedice su se odrazile na cjelokupnu društvenu djelatnost, vrlo brzo su se pronašla rješenja za njezin nastavak u nekim drugim oblicima. Muzejska djelatnost, kao i mnoge druge, pa tako i obrazovna, preselila se uglavnom u virtualni prostor.

Gradski muzej Varaždin kontakt s publikom održavao je na svojim web i Facebook stranicama, a ta praksa je i nastavljena, objavljujući posebno pripremljene izložbe i ostale priloge vezane ponajviše uz bogat fundus kojim raspolaže.

U tom razdoblju ostvarena je i suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom, koja je za učenike dnevno organizirala odvijanje nastave na daljinu u programu HTV-a „Škola na Trećem“.

Do suradnje je došlo zahvaljujući Rosani Štrocinger, učiteljici na VI. osnovnoj školi Varaždin i članici mentorskog tima „Škole za život“ i „Škole na Trećem“ koja je, uz pomoć stručnjaka iz GMV-a, osmislila sadržaje, koncept i scenarij za nastavu namijenjenu učenicima 4. razreda osnovne škole.

– Pripremljene su tri teme, a s obzirom na to, kako smo doznali, da je program dnevno imao oko 100.000 gledatelja i oko 1000 zaprimljenih poruka i radova učenika, Gradski muzej Varaždin s iznimnim zadovoljstvom uključio se u ovaj jedinstveni edukacijski projekt, kojim mu je pružena i prilika da se široj javnosti predstavi na isto tako jedinstven način – ističu iz Muzeja.

NAJ U GRADSKOME MUZEJU VARAŽDIN

Emitirano je u ponedjeljak, 20. travnja.

Izložba iz ciklusa Fizički zatvoreni, virtualno dostupni s izborom predmeta iz istoimene izložbe postavljene u GMV-u tijekom prosinca 2009. i siječnja 2010. godine. Predmete je odabrala Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.

IVAN KUKULJEVIĆ SAKCINSKI

Emitirano u četvrtak, 21. svibnja.

Tema: povijesna borba za hrvatski jezik i uloga Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Tema je dijelom pripremljena i na temelju građe iz fundusa GMV-a koju je obradila Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica u GMV-u.

SVIJET KUKACA

Emitirano u četvrtak, 28. svibnja.

U nastavnoj temi o kukcima predstavljen je i Stalni postav Entomološkog odjela GMV-a „Svijet kukaca“. Zanimljivosti o kukcima i varaždinskom „Svijetu kukaca“ kao gost u emisiji predstavio je dr. sc. Mišel Jelić, kustos u GMV-u.

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje