Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Čuda tehnike iz pogona varaždinskih tvrtki osvajaju svjetska tržišta

Objavljeno:

- dana

Premda Hrvati sve više nastoje kupovati električna vozila, ovaj nezaustaviv trend koči nedostatak pravne regulative. Štoviše, sudionici stručnog skupa kojeg je u utorak, 30. lipnja organizirala varaždinsko poduzeće Mobilisis, u suradnji s tvrtkom Lobis, ističu kako u razvoju e-infrastrukture prednjače punionice električnih vozila, čije  postavljanje nije konačno rješenje.

Naime, govornici su na skupu, kojeg je podržala i Hrvatska gospodarska komora, ukazali kako je nužno ostvariti standardiziranje usluga elektro–mobilnosti. Time bi se postavili temelji za uspješan daljnji razvoj svih dionika koji posluju u branši.

– Osim razmjene iskustava, tijekom rasprava ukazali smo na potrebu za daljnji razvoj infrastrukture, zakonske regulative i izradu najpristupačnijeg tarifnog modela naplate punjenja električnih vozila. Također, ustanovili smo da u Hrvatskoj postoji razvojni i proizvodni potencijal za praćenje globalnih trendova u pružanju prometnih usluga i rješenja, a u tom smjeru dogovorene su i daljnje aktivnosti – pojasnio je Krešimir Meštrić, predsjednik Uprave Mobilisisa.

Riječ je, podsjećamo, o tvrtki koja razvija i proizvodi hardver i softver nužan za pružanje informatičkih usluga među kojima su i kompletna prometna rješenja za „pametne gradove“.

Odnosno, iz modernih pogona ove tvrtke izlaze uređaji kojima se provodi nadzor naplate parkiranja, zauzetosti parkirnih mjesta pomoću namjenskih senzora i druga čuda tehnike.

– Elektro – mobilnošću bave se tvrtke različitih profila, te državne institucije koje, svaka na svoj način, mogu doprinijeti razvoju e-mobilnosti. Na primjeru Mobilisisa može se iščitati kako funkcionira industrija koja se ne bavi proizvodnjom uređaja za punjenje električne energije, već različitih senzora koji se na njih po potrebi mogu ugraditi. Poput drugih dionika u e-mobilnosti, i mi tražimo put do tržišta i osmišljavamo najoptimalnija IT rješenja za krajnje korisnike. Ona su inovativna i  patentirana te smo više prisutni u svijetu nego u Hrvatskoj. U zadnje vrijeme dosta kvalitetnih inicijativa za razvoj e-mobilnosti stiže iz susjedne Slovenije te smo uvjereni da zajedničkim snagama možemo napraviti dobar posao. Stoga nam je jasno da moramo provesti jedinstvenu standardizaciju poslovanja i proizvodnje na nivou Europske unije – naglasio je Meštrić.

Napomenuo je da se bez standardizacije neće postići očekivani efekt doprinosu očuvanja okoliša. Premda je regulativa koja tangira e-mobilnost poprilično „šarolika“, pomaka ima u sve većoj dostupnosti s njom povezane tehnologije, koja nesumnjivo ima brojne prednosti.

To sve više prepoznaju i hrvatski državljani, koji su dosad kupili oko 800 električnih automobila i popriličan broj bicikala, romobila i drugih vozila koje pokreću elektro motori.

Dodajmo da je skup pozdravio i Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje kroz brojne programe potiče ulaganja u nove tehnologije, istraživanja i njihov razvoj.

Milijarde za razvoj

– Ovih dana potpisali smo ugovore za provedbu oko 150 projekata vrijednih više od milijardu kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz fondova EU koje dodjeljujemo putem programa Istraživanja i razvoj, faza II. Bit će još ovakvih natječaja za poduzetnike, a važno je da sve skupa ima i odgovarajući zakonski okvir, kako bi se intenzivirala ulaganja u moderne tehnologije – rekao je Lucić.

Na njega se nadovezala Irena Dubravec, savjetnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, otkrivši da država građane „časti“ s oko 200 milijuna kuna rezerviranih u sektoru prometa.

– Poticaji za pravne i fizičke osobe iznose po 20 milijuna kuna. Objavit ćemo i poziv za nabavku vozila za javni prijevoz vrijedan oko 100 milijuna kuna – zaključila je Dubravec.

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje